Keptas kumpis - tai lengviausiai paruošiamas šventinis mėsos kepsnys. Kai ruošiamas Kalėdų ar Velykų stalas, užkandžių ir desertų įvairovė - neišvengiama būtinybė, kuriuos paruošus jau nebelieka nei jėgų, nei fantazijos įmantriems mėsos kepsniams, ypač jei puotą ruošia vienas asmuo. Keptas kumpis tampa tikru išsigelbėjimu: juk negali žmogus pervargęs ir piktas pasitikti svečius. Aš per šventes ruošiu tik vieną įmantrų patiekalą, visi kiti būna greiti ir paprasti, bet ne prasti. Toks yra mano kumpis.
Prie kumpio garnyrui tinka bulvių purée arba orkaitėje keptos bulvės, troškinti kopūstai, ankštinės pupelės, burokėliai, keptos kieto (kaip Granny Smith) obuolio puselės, dijon garstyčių padažas arba tarkuoti krienai. Planuokite maždaug 1/2 obuolio vienai porcijai. Obuolio puseles išdėliojame aplink kumpį likus 30 min. iki kepimo pabaigos.
Švenčių progomis atsikišusius smeigtukų galus galima uždengti vyšniomis, čia tiks šviežios, šaldytos, marasčino arba iš kompoto - tokias aš naudoju dažniausiai. Vyšnios skonio nekeičia, bet suteikia ypatingo patiekalo įvaizdį.
Išeiga 16-20 porcijų. Paruošimui reikia turėti gilią kepimo skardą arba kepimui orkaitėje tinkančią keptuvę.
Produktai:
- 4-5 kg karštai rūkytas kiaulienos kumpis, gali būti su kaulu
- 1 skardinė (430 g) savo sultyse konservuotų ananaso žiedų
- 1-2 Valg. Š. medaus
- 10 vnt. medinių smeigtukų
- 10 vnt. vyšnių - nebūtinai
Paruošimas:
- Paruošiame 160°C (325°F) karštumo orkaitę.
- Kumpį nuplauname vandeniu - tikslas sumažinti kumpio sūrumą; nusausiname. Medų puodelyje praskiedžiame trupučiu ananasų sulčių iš skardinės. Mišinys turi būti gana lipnus, juo ištepame visą kumpio paviršių. Kepant medus karamelizuojasi ir suteikia kumpiui "įdegimo".
- Dedame kupmpį ant kepimo skardos arba į keptuvę, kumpio paviršių padengiame ananaso žiedais, juos prismeigdami mediniais smeigtukais. Šauname į orkaitę ir kepame 60 min.
- Ištraukiame kumpį iš orkaitės, apliejame likusiomis ananasų sultimis iš skardinės ir vėl kepame orkaitėje dar 30 min.
- Ištraukiame kumpį iš orkaitės ir prieš pjaustant paliekame "pailsėti" kambario temperatūroje mažiausiai 15 min. Pirmiausia kumpį įpjauname per riebalų juosteles, kurios kaip spinduliai šakojasi nuo kaulo. Vėliau kumpį raikome 5-8 mm storio griežinėliais statmenai kaului.
Kumpis, pasiruošęs keliauti į orkaitę. |
Šiam kumpiui vietoj ananaso buvo naudotos konservuoto persiko puselės. |
Kumpio griežinėliai su buvių koše, garstyčių padažu, keptu obuoliu ir ananaso žiedu. |
Labas, Viktorija
AtsakytiPanaikintišiandien kepiau kiaulienos nugarinę ir pasinaudojau tavo receptu - ananasai suteikė tikrai puikų skonį, patiekalas labai patiko ir Skaidrai, ir Elenai ir vaikams.
Ačiū
Raimondai: džiaugiuosi, kad patiko. Rašau juos Jums :) Ačiū!
AtsakytiPanaikintiLaba diena, rasote, kad kumpis turi buti rukytas. Rukytas saltai ar karstai? Klausiu, nes vienas is ju (karsto ar salto rukymo neatmenu) yra velniskai surus (bent tokie buna Lietuvoje)...
AtsakytiPanaikintiir dar :) kokia mesa dar galima pakeisti kumpi?
aciu uz atsakyma :)
Kumpis turi būti karšto rūkymo. Aš perku kumpį su kaulu, žalios mėsos skyriuje. Etiketės užrašas nurodo, jog negalima vartoti termiškai neapdorojus. Toks kumpis iš išorės atrodo visiškai paruoštas, tačiau šiek tiek šlapias viduje, kadangi gabalas mėsos apie kaulą yra milžiniškas. Lietuviški pirktiniai kumpiai, kiek žinau, yra pilnai paruošti, parduodami mažiukai, jų nebūtina kepti. Nors šventiniam stalui labai skanu keptas kumpis. Jei pasiseks nusipirkti ar kur kaime gauti didesnį kumpį, tai rekomenduoju pabandyti šį receptą. Ananasas ir medus labai sušvelnina kumpio sūrumą.
AtsakytiPanaikinti