Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2010-10-26

Ankštinės pupelės su grybais

Patiekalas atrodo kasdieniškai, bet turi gerą pasisekimą ir ant šventinio stalo. Paprastai aš ankštines pupeles pateikiu karštas kaip garnyrą arba šaltas - kaip užkandį. Paruošimas užtrunka 12 min.: greita, skanu ir sveika. Čia svarbiausia turėti nepernokusių šviežių ankštinių pupelių bei kepimui tinkančių grybukų - aš  naudojau šitakius, bet tinka voveraitės, pievagrybiai ar kt. Aprašyto kiekio užtenka 4-6 porcijoms.
Produktai:
  • 0.5 kg šviežių ankštinių pupelių
  • 200 g smulkiai supjaustytų grybų
  • 2 valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 1 valg. Š. sviesto - nebūtinai
  • 2 skiltelės česnako
  • 1/2 + 1/2 arb. š. rupios druskos
  • 1/4 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 3 lapeliai šviežio šalavijo - nebūtinai
  • 1/2 citrinos - nebūtinai
Paruošimas
  1. Puode užviriname nedidelį kiekį pasūdyto vandens (apie 1-1,5 stiklinės). Ankštines pupeles nuplauname, nupjaustome galiukus. Vandeniui užvirus, sumetam ankštines pupeles, uždengiam dangčiu ir taip garuose paverdame 2-3 min. Nukošiame, trumpai perliejam lediniu vandeniu, kad gulėdamos karštos pupelės neprarastų savo stangrumo.
  2. Keptuvėje virš vidutinio dydžio liepsnos įkaitiname aliejų, ištirpiname sviestą. Sumetame supjaustytus grybus. Grybai turi būti sausi (drėgni grybai ne kepa, o troškinasi, jų skonis ir tekstūra skiriasi) bei tilpti keptuvėje vienu sluoksniu. Vartydami grybus pakepiname 6-8 min. Sudedame plonais griežinėliais supjaustytą česnaką, pasūdome, papipiriname, pakepiname dar 2 min.
  3. Dabar į keptuvę su grybais sudedame ankštines pupeles, viską išmaišome ir dar pakepiname 2 min.
  4. Pateikiame pailgame inde, apibarstę susmulkinto šalavijo lapeliais bei aplieję citrinos sultimis.

1 komentaras:

  1. Anonimiškas2/12/2014

    Pagaliau tos pupelės pavadintos taip, kaip ir reikia: ankštinėmis. Ačiū! O šiaip masiškai visur vartojamas neteisingas jų pavadinimas — šparaginės.

    AtsakytiPanaikinti