2011 vas. 11

Šviežių kopūstų troškinys

Dar vienas senoviškas lietuviškas tetos Halinos receptas. Šį kartą be raugintų kopūstų, o tik su šviežiais, arba "saldžiais", kaip juos vadina teta. Matavimai apytikriai, kadangi teta viską daro iš akies ir man neleido nieko išmatuoti.
Troškinti kopūstai gali būti pateikiami kaip garnyras šalia kiaulienos kepsnių, kepto kumpio, avienos patiekalų, maltinukų, dešrelių ir kt. Man asmeniškai skaniau be grietinės, majonezo ir patražolių, mano vyrui patinka su grietine, o mano vaikams išvis nepatinka troškinti kopūstai - tokia mūsų teisybė. Ingredientų aprašyme nekeičiau, nes toks yra tetos receptas.
Išeiga 4 porcijos arba 6-8 garnyrai. Jums prireiks didelės ir gilios keptuvės su ją atitinkančiu dangčiu, didelio grūstuvo.
Produktai:
  • 1/2 gūžės kopūsto (maždaug 1 kg)
  • 1-2 arb. š. druskos
  • 1 arb. š. cukraus
  • 50 ml alyvuogių aliejaus
  • 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
  • 1 morka, sutarkuota burokine tarka
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 1/2 arb. š. maltų juodųjų pipirų
  • 100 ml. vištienos arba vegetariško buljono - nebūtinai
  • 2 valg. Š. grietinės arba majonezo - nebūtinai
  • 2 valg. Š. smulkiai supjaustytų petražolių  - nebūtinai

Paruošimas:
  1. Kopūstą žiuljenuojame, t.y. supjaustome šiaudeliais, dedame į dubenį, pasūdome, pasaldiname cukrumi ir sugrūdame, kad kopūsto šiaudeliai suminkštėtų ir išsiskirtų sultys.
  2. Keptuvėje virš vidutiniškos liepsnos nedideliame aliejaus kiekyje apkepiname svogūnus, maždaug 3 min.
  3. Pridedame kopūstus, morkas, česnaką ir pipirus, pilame dar truputį aliejaus. Viską apkepiname atviroje keptuvėje, maišant mentele,- apie 5 min.
  4. Toliau troškiname po uždengtu dangčiu dar kokias 10 minučių. Kopūstai turi troškintis savo garuose, jeigu skysčio neužtenka, pilame buljono. 
  5. Kopūstams suminkštėjus, įmaišome grietinę arba majonezą, suberiame petražoles ir viską gerai išmaišome. Dar patroškiname 1-2 minutes. Skanaus!

    14 komentarų:

    1. matau, kad lyg Kielecki majoneza naudoji? :) man jis labai skanus deti i morku - censaku misraine

      AtsakytiPanaikinti
    2. Jo, naudojau Kielecki majonezą. Man jis neskanus, bet vyras nupirko, sąžinė neleidžia išmesti, reikia sunaudoti.

      AtsakytiPanaikinti
    3. Anonimiškas5/20/2011

      Visai patiko :) tik jei sultinį pilat, patarčiau išvis iš pradžių į kopūstus nedėt druskos, nes man truputi per sūru buvo :) bet su juoda duona gerai sulindo :)

      AtsakytiPanaikinti
    4. Ačiū už pastabą. Man neteko patirti, jog gali būt druskos perdaug, gal dėl to, jog mano naminis buljonas nelabai sūrus būna, be to, naudoju tik rupią druską, ją matuojant tankumas mažesnis. Dar aš matuoju specialiu matavimo šaukšteliu, nubraukiu paviršių peiliu, kad nebūtų su kaupu. Jei naudoju rausvą Himalajų druską, visada mažiau sūdau, nes ana sūresnė.

      AtsakytiPanaikinti
    5. Anonimiškas9/04/2011

      Dėkoju, už idėją, kaip sunaudoti likusį kopūstą nuo balandėlių... :D Būtinai išbandysim... :)

      AtsakytiPanaikinti
    6. Anonimiškas1/27/2012

      laaabai skaniai suvalgem :)

      AtsakytiPanaikinti
    7. Man smalsu: ar gaminote su grietine, ar su majonezu? Man asmeniškai, su majonezu neskanu :(~ , bet jau toks yra tetos receptas...

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Anonimiškas10/21/2012

        pirma kart gavosi taip skaniai istroskint kopustus. as ir dejau paprika ir majoneza dejau. dar kecupo truputy. patiekem su bulvem buvo skanumelis

        Panaikinti
    8. Anonimiškas8/10/2012

      vakar dariau....si karta su grietine ir dar naudojau smoked paprika....nerealu,o kaip paprasta!!!!:))) skanu buvo ir siltas ,ir saltas...gerumelis!!!!!!!!!!

      AtsakytiPanaikinti
    9. Oksidy1/09/2013

      Siandien pasigaminau si nuostabu patiekala,niam niam...super skanumas :) Dekui uz nuostabius patiekalus!

      AtsakytiPanaikinti
    10. Anonimiškas4/17/2013

      labai skanus, siandien isbandem, super :) nevegetarams rekomeduoju dar paskaninti patiekala mazais kiaulienos sprandines gabaliukais ar sonkauliukais, mes butent taip ir gaminom :)

      AtsakytiPanaikinti
    11. Anonimiškas10/18/2013

      Tiek geru komentaru-ryt butinai pagaminsiu. Manau, bus skanu. Labai megstu kopustus. Ziedinius irgi.

      AtsakytiPanaikinti
    12. Puikus ir skanus patiekalas, bet didziausia ispudi paliko zodis " žiuljenuojame" .Skamba kietai!

      AtsakytiPanaikinti
    13. Puikus patiekalas. Valgom tokius prie orkaitėje keptų šviežių dešrelių su bulvėmis. Tik aš troškindama įdedu savo daryto pomidorų padažo. Pasaka...

      AtsakytiPanaikinti