Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-02-06

Avokadas ir jo paruošimas

Avokadas žmonijai žinomas jau 12 000 metų, tačiau į Europą jis atkeliavo tik 18 a., o į Lietuvą - tik prieš 20 metų. Šiuolaikinėje visuomenėje avokadas - tai yra vaisius, tapęs daržovių imperatoriumi, vyrams - afrodiziakas, moterims - vaistas nuo streso. Tris ketvirčius avokado minkštimo masės sudaro mononesotieji, t.y. supergerieji riebalai, apsaugantys nuo ligų mūsų širdis ir kraujagysles bei mažinantys kraujospūdį. Avokadas labai turtingas Kaliu, A, K ir grupės B vitaminais. Vienu žodžiu, prieš gerdami vaistus, pasvarstykite: "gal verčiau užkąsti avokado?"

Perkant avokadus, rinkitės kietus, be rudų dėmių. Avokadas tinkamas valgiui, kai jis truputį suminkštėja, tai užtrunka 3-7 dienas, palikus vaisių kampario temperatūroje. Labai suminšktėję avokadai tinka padažų (pvz. Guakamolė) arba užtepėlių ruošimui.

Vaisiaus viduje tūno didelė apvali sėkla, kuri yra nuodinga, kaip, beje, ir avokado žievė. Avokado minkštimas ore oksiduojasi, t.y. ruduoja, todėl patiekaluose naudojamas šviežias avokadas yra apšlakstomas arba sutrinamas su citrinos sultimis ar actu.

Paruošimui reikia turėti bukagalį ir aštriabriaunį peilius, didelį sriubinį šaukštą.

Paruošimas:
  1. Avokadą aštriabriauniu peiliu išilgai pjauname pusiau, nepažeidiant sėklos.
  2. Rankomis puseles sukame į priešingas puses ir avokadą atveriame.
  3. Smarkiu peilio mostu kertame į sėklą. Peilį pasukame į šoną, sėklą ištraukiame ir išmetame. 
  4. Atsargiai, nepažeidžiant žievelės, bukagaliu peiliu avokado minkštimą supjaustome išilgai juostelėmis. Jeigu bus ruošiamos salotos, tai pjaustome ir skersai - kvadratėliais.
  5. Šaukštu išskaptuojame avokado minkštimą tiesiai ant salotų arba į dubenėlį, kur bus ruošiamas padažas.

3 komentarai:

  1. Anonimiškas7/04/2012

    Dievinu avokado. Labai naudinga informacija. Ačiū. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas9/29/2013

    Ką daryti jei suvalgei avokado kaulą, kuris yra nuodingas ? Kiek tai gali pakenkti ? Kuom neutralizuoti ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip ir su kitom nuodingom sėklom - suaugusiam gali baigtis tik virškinimo sutrikimu. Bet jeigu svaigsta galva, skauda pilvą - geriau kreiptis pagalbos pas gydytojus. Nuodus šiek tiek neutralizuoja šviežias arba džiovintas obuolys, geriau padeda aktyvintos anglies tabletės, o dar geriau - išsivemti tuojau pat.

      Panaikinti