Perkant avokadus, rinkitės kietus, be rudų dėmių. Avokadas tinkamas valgiui, kai jis truputį suminkštėja, tai užtrunka 3-7 dienas, palikus vaisių kampario temperatūroje. Labai suminšktėję avokadai tinka padažų (pvz. Guakamolė) arba užtepėlių ruošimui.
Vaisiaus viduje tūno didelė apvali sėkla, kuri yra nuodinga, kaip, beje, ir avokado žievė. Avokado minkštimas ore oksiduojasi, t.y. ruduoja, todėl patiekaluose naudojamas šviežias avokadas yra apšlakstomas arba sutrinamas su citrinos sultimis ar actu.
Paruošimui reikia turėti bukagalį ir aštriabriaunį peilius, didelį sriubinį šaukštą.
Paruošimas:
- Avokadą aštriabriauniu peiliu išilgai pjauname pusiau, nepažeidiant sėklos.
- Rankomis puseles sukame į priešingas puses ir avokadą atveriame.
- Smarkiu peilio mostu kertame į sėklą. Peilį pasukame į šoną, sėklą ištraukiame ir išmetame.
- Atsargiai, nepažeidžiant žievelės, bukagaliu peiliu avokado minkštimą supjaustome išilgai juostelėmis. Jeigu bus ruošiamos salotos, tai pjaustome ir skersai - kvadratėliais.
- Šaukštu išskaptuojame avokado minkštimą tiesiai ant salotų arba į dubenėlį, kur bus ruošiamas padažas.
Dievinu avokado. Labai naudinga informacija. Ačiū. :)
AtsakytiPanaikintiKą daryti jei suvalgei avokado kaulą, kuris yra nuodingas ? Kiek tai gali pakenkti ? Kuom neutralizuoti ?
AtsakytiPanaikintiKaip ir su kitom nuodingom sėklom - suaugusiam gali baigtis tik virškinimo sutrikimu. Bet jeigu svaigsta galva, skauda pilvą - geriau kreiptis pagalbos pas gydytojus. Nuodus šiek tiek neutralizuoja šviežias arba džiovintas obuolys, geriau padeda aktyvintos anglies tabletės, o dar geriau - išsivemti tuojau pat.
Panaikinti