Šalti kąsneliai

Baklažano suktinukai
Paprastai ir greitai paruošiamas Azerbaidžano delikatesas.

Cikorijų kąsneliai su varške
Sveikuoliškas ir vegetariškas, greit paruošiamas užkandis prie balto vyno.

Cikorijų-sūrio kąsneliai
Vegetariškas užkandis prie vyno, šampano ar limonado.
Čederio sūrio kamuoliukai
Amerikoniškas "labai sūriškas" užkandis pateikiamas prie vyno, krekerių ir kriaušių.

Grybų užkandėlė
Šventiški grybukai traškiuose krepšeliuose.
Įdaryti abrikosai
Užkandis prie šampano arba balto vyno

Įdaryti kiaušiniai
Daugybė įvairių tautų receptų.
Kaprėzė užkandukas
Italijos trispalvė, skonis ir kvapas... ant smeigtuko.
Krevečių užkanda
Gaivus, lengvas ir spalvingas užkandis, tinkantis prie balto vyno arba šampano.
Lapinių kopūstų traškučiai
Sveikuoliškas užkandis, keptas arba RAW.
Miss Amerikos užkandis
Kuo svečius vaišina pasaulio gražuolės?
Raudoni ikrai krepšeliuose
Rafinuotas užkandis prie šampano arba balto muskatinio vyno.
Silkių sumuštiniai
Per 3 min. paruošiamas delikatesas kasdienai arba Kūčioms.
Virtas liežuvis
Lietuviškas užkandis.
Karšti kąsneliai
Aštriai įdaryti pomidorai
Veganiškas delikatesas, tinka Kūčioms.
Bulvių kąsneliai šoninėje
Pobūvio "bestseleris".
Gruzdinti kalmarų žiedai
Vaikų mėgstamas, suaugusių vertinamas, ypatingo skonio užkandis.
Keptų pomidorų brusketa
Pomidorų mylėtojams gardėsis.
Kiniški suktinukai "Egg Rolls"
Gardėsis "Švediškam" stalui ir šventinėms progoms.

Pyragėliai su kopūstais
Sibiro močiutės receptas.

Pyragėliai su vištiena
Paprastas receptas, vaikų ir vyrų labai mėgstamas dalykas.
Vištienos iešmukai europietiškai
Greitai paruošiamas karštas užkandis.
Sluoksniuočiai

Baklažano sluoksniuotis
Veganiškas kontrastingų skonių patiekalas.
Sūdyta lašiša su agurku ir grietinės padažu
Nuostabus J. Oliver receptas

Mimoza
Pavasarinis žuvies ir daržovių sluoksniuotis.

Silkė pataluose aka kailinukuose
Naujametinio stalo klasika.
Silkė su karamelizuotais svogūnais
Mano skaniausia kada valgyta silkė.
Silkė su kepintais grybais ir linų sėmenim
Lietuviškos kulinarijos šedevras.
Silkė su svogūnais ir citrina.
Skani silkė su labai skaniais svogūnais ir pipiriniais citrinų griežinėliais. Tinka Kūčioms, arba prie šaltos degtinės.
Žuvies sluoksniuotis
Kūčių stalo skanėstas.
Patiekalai kūdikiams
Avokado salotos kūdikiams
Skanus maistelis kūdikėliams nuo 4-6 mėn. amžiaus. RAW
"Koko-moko" kiaušinis
Geltona mišrainytė lėliukams.
Moliūgo tyrelė
Gryna tyrelė skirta kūdikiams nuo 4 mėn. Skanu mišiniuose su tarkuotu obuoliu arba su mėsytės tyrele (nuo 6 mėn).
Obuoliniai putėsiai
Be jų neįmanoma kūdikystė. RAW
Papajos tyrelė
Gryna ir mišiniuose. RAW
Vaikų baliui
Dešimtį metų ruošiu balius savo vaikams ir įsitikinau, jog vaikai nuo metų amžiaus yra "žaliavalgiai", t. y. jiems skaniausi - tai žalių daržovių ir vaisių užkandžiai, kurių nei receptų nereikia, tik supjaustyti gražiai ir pateikti. Vaikų mėgstami ir sveiki užkandžiai:
- morkos, paprikos, agurkai ir salierų kotai - supjaustome šiaudeliais;
- brokliai ir kalafioras - išskaidome žedais;
- ankštiniai žirneliai - būtinai saldūs;
- ridikai - jei dideli, supjaustyti ketvirčiais;
- šalia daržovių dubenėlyje pateikiame vaikų labai mėgstamą "Rančio" padažą / panardą;
- braškės, avietės, mėlynės, gervuogės, vyšnios, vynuogės - pateikiame vazelėse ant neaukšto staliuko, kad bėgant pro šalį būt galima pasiskanauti;
- slyvos, persikai ir abrikosai - supjaustome skiltelėmis ir išdėliojame lyg saulutes ant lėkštučių,
- ananaso, arbūzo arba meliono kubeliai - pateikiami dubenyse arba ant iešmukų,
- karambola ir apelsinas - nenuluptą apelsiną supjaustome pusžiedžiais, statmenai skiltelėms, pateikiame ant lėkštės;
- išgvildentos granatų sėklos - tai mano paskutinis atradimas, visų kaimynystės vaikų pamėgtas užkandis, ypač "skanu" valgyti mažais šaukšteliais iš "krištolinių" dubenėlių;
- mangas ir kivis - nulupame žievelę, supjaustome pusžiedžiais arba kubeliais, pateikiame lėkštelėse su mažomis šakutėmis arba ant smeigtuko;
- kai kurie vaikai mėgsta svogūnus, vyšninius pomidorus, kinkanus, raugintus agurkus, juodas alyvuoges, smulkius salotų lapus, - tačiau nerekomenduoju apsiriboti vien šia grupe, nes daugumai baliuje susirinkusių mažylių tai liks "neparagauta egzotika".

Skrebučiai arba krutonai
Vaikuosna madingas užkandis, priedas prie salotų arba sriubos.
Iš aukščiau paminėtų užkandžių, vaikų mėgsatmi yra
Vaikų baliaus vaišės:
Dvi pirmos nuotraukos mano, kitos - pasiskolintos Internete.



Kaip apskaičiuoti užkandžių kiekį?
Žemiau pateikta lentelė skirta vieno kąsnio užkandžių kiekiui apskaičiuoti, tačiau jeigu bus pateikti traškučiai, krekeriai ir daržovės su padažais, užtepais ir panardais, skaičiuokite taip, jog skystų ingredientų 2 arb. š. (10 ml) yra viena porcija, o kietų ingredientų pateikite dvigubai daugiau. Mišrainės 6 Valg. Š. (100 ml) prilygsta vienai porcijai.
Pvz. Prie 200 ml panardo ar padažo reikia pateikti 40 gabaliukų daržovių ar krekerių, o tai prilygsta 20-čiai porcijų. 1 litras mišrainės prilygsta 10 užkandžio porcijų.
Užkandžiai prieš vakarienę: 4 asmenims 8 asmenims
1 valandai 16 porcijų 32 porcijos
1,5 valandos 24 porcijos 48 porcijos
2 valandos 32 porcijos 64 porcijos
Vien užkandžių pobūviui: 8 asmenims 12 asmenų
1 valandai 80 porcijų 120 porcijų
1,5 valandos 92 porcijos 138 porcijos
2 valandos 104 porcijos 156 porcijos
Vieno kąsnio užkandžiai pateikiami ant didelių plokščių lėkščių - klasikinis variantas, tačiau labai smagu užkandžius servuoti ant į vieną ilgą eilę išrikiuotų mažų lėkštelių, ant medinių pjaustymo lentelių, krepšeliuose, ant veidrodžio arba tiesiog ant servetėlių ar popieriniuose keksiukų krepšeliuose.
Užkandžių stalui dažnai trūksta "vertikalumo", t.y. susidaro plokščias vaizdas. Čia gelbsti kelių aukštų servavimo lėkštės, vaisių ir bandelių piramidės, gėlių puokštės, žvakės ir kitokie stalo papuošimai.
Nepamirškite, jog užkandžių pateikimui servetėlės yra reikalingesnės negu šakutės.
Stenkitės pateikti didesnę įvairovę užkandžių. Apskaičiuotą porcijų kiekį padalinkite iš svečių skaičiaus, gautas skaičius yra kiek įvairių užkandžių pageidautina paruošti.
Pvz.: Prieš vakarienę 1,5 val. švediškam stalui reikia 24 porcijų užkandžių, kurie bus ruošiami 8 asmenims: 24:8 = 3 , t.y. reik paruošti trijų rūšių užkandžius.
- Duona ir kepiniai išlieka švieži saugomi sandariai 1-2 dienas.
- Karštus užkandžius, paruoštus iš anksto, prieš pateikiant pašildome labai karštoje 205°C (400°F) orkaitėje apie 2-3 min.
- Virtų daržovių ir mėsos mišrainės ruošiamos 12 val. prieš pateikiant.
- Padažus ir panardus dažniausiai galima paruošti 24 val. prieš pateikiant, tačiau padažai su šviežiu avokadu (guakamolė, "Žalioji Deivė") ruošiami 1 val. prieš pateikiant.
- Šviežių daržovių užkandžius galima ruošti 1-2 val. prieš pateikiant; jie išliks stangrūs saugomi šaltai, tarp dviejų vandeny suvilgytų popierinių rankšluosčių.