Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2016-12-11

Sūdyta lašiša su agurku ir grietinės padažu


Žaibiškai paruošiamas ryškus, šventiniam stalui tinkantis užkandis, kurį noriai valgė 7-80 metų valgytojai. Vaikai, kurie nevalgo žuvies, vistiek gavo jos kvapo paragauti su agurko "makaronais". Aš tiekiau šį užkandį su orkaitėje paskrudinta turkiška "Pide" duona, tačiau tiktų ir prancūziško batono ar itališkos čiabatos riekutės.

Recepto šaltinis Jamie Olverio pati pirmoji TV laida "Chef's Night Off", iš ciklo "The Naked Chef". Mano įrašas, kaip visada, nėra tiesioginis vertimas, bet mano patirties ir įgūdžių aprašymas, gaminant maždaug pagal šaltinio receptą. Džeimis Oliveris rekomenduoja padažu apš;akstyti patiekalą. Aš pasirinkau švaresnį variantą - padažą pateikiau dubenėlyje, įstačiusi į atiekalo centrą.

Patiekalui naudojama šviežiai sūdyta lašiša, kaip būna žydiškas "laksas". Kartais ant pakuotės rašoma "salted smoked salmon" - sūdomoje lašišoje naudojamas ąžuolo degėsių prieskonis, suteikiantis lengvą rūkytos žuvies kvapą, bet tai nėra rūkyta žuvis. Geriau pirkti iškart supjaustytą. Jeigu naudosite naminio sūdymmo lašišą, tai ją supjaustykite aštriausiu ilgu peiliu, ploniausiais griežinėliais.

Šiame recepte agurkas pjaustomas daržovių skustuku, pjaustoma tik žievė ir išorinė agurko dalis, sėklų dalis palieka kitiems patiekalams. Ypatingo skonio suteikia citrinos žievelės tarkiai.

Grietinės padažas gali būti taip pat naudojamas su šviežiais daržovių gabalėliais - pamirkymui, su marinuotais ar keptais artišokais, šparagais, žaliomis ankštinėmis pupelėmis, šviežiais ar garintais brokolių ir kalafiorų žiedalizdžiais, keptomis briuselio kopūsto puselėmis. Padažo skonis lengvas ir gaivus, tiesiog idealus priedas daržovių mėgėjams.

Paruošimui reikia turėti daržovių skustuką, pjaustymo mandoliną, citrusų žievelės gremžtuką, peilį ir pjaustymo lentutę, didelę gražią lėkštę, nedidelį dubenėlį padažui. Išeiga 10 užkandžio porcijų.

Produktai:
  • 250-350 g sūdytos lašišos filė (2 pakuotės sujaustytos lašišos)
  • 1 vnt. ilgas kietas angliškas ("besėklis") agurkas
  • 4-6 gražūs ridikėliai - nebūtinai
  • 1 citrinos žievelės tarkiai
  • puntelis žalumynų: laiškinių svogūnų, krapų, petražolių, česnakinių svogūniukų - pasirinktinai
Padažui:
  • 125 ml (1/2 stiklinės) tirštos grietinės
  • 2 Valg. Š. citrinos sulčių (iš pusės citrinos)
  • 1/2 arb. š. rupios druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • likutis susmulkintų žalumynų (iš ankstesnio sąrašo)
Paruošimas:
  1. Lašišą supjaustome plonais griežinėliais, kuriuos puriai paskirstome po didelės lėkštės paviršių.
  2. Sūrio tarka arba gremžtuku nutarkuojame citrinos žievelės tik geltonąją dalį. Į atskirą indelį išspaudžiame citrinos sultis. 
  3. Daržovių skustuku supjaustome agurką ilgais plonais ruožais, sėklakizdžių dalies nepjaustome. 
  4. Jeigu pasirinkome naudoti ridikus - juos pjaustome kuo plonesniais apskritimais, aš naudojau pjaustymo mandoliną
  5. Agurko juostas ir ridikėlių apskritimus paskirstome ant lašišos lėkštėje.
  6. Lėkštės turinį apibarstome citronos žievelės tarkiais, susmulkintais žalumynais. 
  7. Dubenėlyje sumaišome padažo ingredientus. Padažo dubenėlį įstatome į lėkštės su lašiša centrą, arba lašišą lėkštėje apšlakstome šiuo padažu. Tiekiame į stalą tuojau pat. 
  8. Šis patiekalas, uždengtas maistine plėvele, šaldytuve, išlika gražus ir šviežias 12 val.
Sūdytos arba lengavi aprūkytos lašišos griežinėliai paskirstomi didelės lėkštės paviršiuje.

Lašišos ploni griežinėliai ir agurko juostos išdėliojamos puriai lėkštėje. 

"Lašia su agurku ir grietinės padažu" keliauja į Kalėdų stalą. 

1 komentaras:

  1. Vytautas1/10/2017

    Jeigu lasisa sudisite patys , tai sudydami uzpilkite slakeli brendzio,apie 40-50 gramu.

    AtsakytiPanaikinti