Jautienos ir daržovių "čao" (kiniškai) arba "
stir-fry" (angliškai) - tai greitas, sveikas ir labai skanus patiekalas visai šeimai. Mano paaugliai vaikai žiauriai mėgsta šį patiekalą, paruoštą namuose. Nepalyginamai skanesnis naminis "stir-fry" negu restoraninis. Nepalyginamai skanesnis naminis "Terijaki" (
Teriyaki - angl.) padažas negu pirktinis buteliukuose. Labai rekomenduoju išbandyti šį receptą. Esu tikra, kad jis taps jūsų namų naujuoju "signature" receptu.
Mano šaltinis - mūsų šeimos senolė, kuri šiais metais atšventė savo 93-čią gimtadienį,- teta Halina Daugirdienė, kulinarinės knygos "Taupioji virėja" autorė, Daugirdų šeimos kulinarijos virtuozė. Dar 1989 metais iš jos išmokau ruošti šį patiekalą. Tada jis mūsų šeimoje buvo vadinamas "dėdės Jono mėgstamiausiu pateikalu". Na, o dabar jis tapo mano vaikų mėgstamiausiu "stir-fry".
Šiam patiekalui geriausiai tinka jautienos paslėpsnis arba bet kokia nugarinė (steiko) dalis, supjaustyta piršto storumo juostelėmis. Tačiau galima naudoti ir kiaulieną ar vištieną.
Daržovių pasirinkimo galimybės šiam patiekalui siekia begalybę. Aš naudoju likučius daržovių, kuriuos šaldytuve reikia "gelbėti" nuo senėjimo. Dažniausiai tai minkštėti pradedantis svogūnas ir morka, raukšlėtis pradedanti paprika, džiūstančios ankštinės pupelės arba skleistis bepradėję brokolių žiedai. Visada šiam patiekalui spintelėje randu riešutų (žemės, karijų, sezamo sėklų) ir konservuotų daržovių (jaunų kukurūzų burbuolių, valgomųjų kaštonų, žalių ankštinių pupelių) - šių ingredientų atsargomis pasirūpinu iš anksto, nes žinau, kad vaikai dažnai reikalaus "stir-fry", ir ne kiekvienąkart turėsiu lako jų ieškoti tarp ilgų maisto krautuvės alėjų.
Naudoju tik labai šviežią mėsą. Kai perku mėsą šiam patiekalui, tai nuperku ir vieną-dvi šviežias daržoves - paįvairinimui. Tai gali būti žali svogūnų laiškai, minkšti ankštiniai žirneliai (
snow pea - angl.), bet kokie grybai, arba kas nors iš anksčiau minėtų daržovių - kas tuo metu yra parduouvėje. Kuo spalvingesnės naudojamos daržovės, tuo skanesnis šis patiekalas. Mažiausiai reikia turėti trijų rūšių daržoves.
Šio recepto esmė yra tame, jog visi ingredientai yra ne troškinami, bet kepami labai karštame aliejuje, gilioje pusapvalėje azijietiško stiliaus
"stir-fry" keptuvėje (tiks ir špižinė lygaus dugno keptuvė). Po ketuve liepsna didesnė negu vidutiniška, beveik maksimali.
Jeigu kažkuriame kepimo tarpsnyje ketuvė tapo pilna juodulių, juos pašaliname ir keptuvę išvalome popieriniu rankšluosčiu. Vėl pilame nedidelį kiekį apiejaus ir tęsiame kepimą.
Tuo metu, kai keptuvėje paeiliui kepinami "stir-fry" ingredientai, šalia nedideliame puode turi kunkuliuoti naminis "Terijaki" padažas (receptas įrašo apačioje). Aš esu įsimiklinusi ir vienu metu sugebu prižiūrėti abi patiekalo dalis, tad pabaigoje abu karšti dalykai sueina į vieną ir tampa nepaprastai gardžiu patiekalu. Tačiau jeigu jūs gaminsite šį patiekalą pirmąkart, tai pasigaminkite "Terijaki" padažą iš anksto, kad netektų po to stresuoti. Su patirtimi ateis ir miklumas, kelis kartus išbandę receptą jau žinosite, kokie yra jūsų mėgstamiausi ingredientai šiam patiekalui, galėsite pasiduoti savo kulinariniam kūrybingumui.
Tradiciškai "Jautienos ir daržovių "stir-fry" servuojami kartu su virtais ryžiais. Tikiuosi, kad mokate juos paruošti. Visa vakarienė (mėsa su daržovėmis, ryžiai, padažas) ruošiama vienu metu per 30 minučių.
Paruošimui reikia turėti "stir-fry" arba gilią špižinę lygaus dugno keptuvę, vieną rėtuką - drėgnoms daržovėms nuvarvinti, kitą rėtuką ir dubenį - iškeptiems ingredientams, kulinarines žnyples arba kiaurasamtį - maišyti ir išgriebti, 1 litro ar kiek didesnį puodą - "Terijaki" padažui virti. Išeiga 4-8 porcijos, priklausomai nuo pasirinktų daržovių įvairovės ir kiekių.
Produktai:
- 0,5 kg (1 lb) jautienos paslėpnis arba nugarinė (gali būti vištiena arba kiauliena)
- 1 arb. š. druskos
- 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 1/2 arb. š. sausų čili krislelių (susmulkintų raudonųjų pipirų)
- 50-100 ml alyvuogių arba sezamo aliejaus
- 50-80 g (didelė sauja) riešutų: karijų arba žemės riešutų
Karamelizuojamos daržovės (pasirinktinai):
- 200 g (1 didelis) ropinis svogūnas
- 1-3 vnt. (100-200 g) morkų
- 100 g grybų (paskaninimui 3-5 skiltelės česnako)
Sultingos daržovės (pasirinktinai):
- 1-2 vnt. saldžioji paprika arba aitrusis pipiras (čili)
- 200-300 g brokolių žiedų
- 1 indelis (230 g) šviežių ar konservuotų jaunų kukurūzų burbuolių (baby corn - angl.)
- 200-300 g šviežių ankštinių žirnelių (snow pea - angl.)
- 200-300 g šviežių ar konservuotų vandeny ankštinių pupelių (string beans - angl.)
- 1 indelis (230 g) vandeny konservuotų kaštonų (water chestnut - angl.)
- 3-4 vnt. saliero stiebai
- 200-300 g šviežių pupelių daigų (bean sprout - angl.)
Papuošimui (pasirinktinai):
- sezamo sėklos
- juodgrūdės sėklos
- žali svogūno laiškai
Paruošimas:
- Mėsą nuplauname ir nusausiname, supjaustome piršto storumo 10 cm juostelėmis, lengvai pasūdome ir papipiriname.
- Daržoves supjaustome 1 cm juostelėmis arba vieno kąsnio gabalėlias. Drėgnus ingredientus paliekame nuvarvėti virš kriauklės rėtuke.
- Keptuvėje virš didesnės negu vidutiniškos liepsnos įkaitiname 50 ml aliejaus.
- Pirmas kepimo žingsnis. Pirmiausia karštame aliejuje apkepame mėsą. Ji turi būti kambario temperatūros, sausa, galima naudoti tik pipirus ir druską. Bet koks mėsos išankstinis marinavimas padarys mėsą drėgna ir kepant ji sukietės, tad nerekomenduoju mėsos marinuoti. Mėsa kepama 3-4 minutes, nedideliu kiekiu, maždaug vienu sluoksniu, nesugrūdus. Jeigu mėsos daug, tai kepame 2 porcijomis. Iškeptą mėsą laikinai išdedame iš keptuvės į dubenį ar rėtuką. Iš mėsos išvarvėjusios sultys ir aliejus grįžta į kepuvę.
- Antras kepimo žingsnis. Palikusiame nuo mėsos aliejuje maišant kepame vieną-dvi ar visas tris pasirinktas iš karamelizavimo sąrašo daržoves: ropinis svogūnas, morka arba/ir grybai. Svarbu, kad daržovių gabaliukai į keptuvę keliautų sausi. Daržovių gabaliukai turi išlikti kieti, tereikia kad karštame aliejuje paruduotų bent vienas daržovių gabalėlių šoniukas. Kepame vienu sluoksniu, jeigu daržovių daug, kepame keliomis porcijomis. Iškepusios daržovės keliauja į dubenį su kepta mėsa.
- Trečias kepimo žingsnis. Dabar keptuvė bus beveik sausa, apskrudusi karamelizuotų daržovių rudumu. Šiame žingsnyje keptuvėn keliauja riešutai. Juos maišant apkepiname iki kol paruduos bent vienas šonelis. Riešutus išdedame į dubenį su apkepina mėsa ir daržovėmis.
- Ketvirtas žingsnis. Į keptuvę pilame nedidelį kiekį aliejaus. Dabar kepiname pasirinktas vieną-dvi sultingas (gerai rėtuke nuvarvintas) daržves: tai gali būti paprika, brokolių žiedai, konservuotos jaunos kukurūzų burbuolės, ankštiniai žirneliai, ankštinės pupelės, kaštonai... Daržoves lengvai pasūdome ir paskaniname čili krisleliais. Maišant pakepiname 2-3 min., kol drėgnos daržovės pradės minkštėti.
- Į kepuvę grįžta iš rėtuko visi anksčiau apkepinti ingredienai, pilame karštą "Terijaki" padažą. (reseptas įrašo apačioje). Maišant patiekalą užviriname ir iškart nukeliame nuo liepsnos.
- Tiekiame į stalą su virtais ryžiais, apibarstę sezamo ar juodgrūdės sėklomis, smulkiai supjaustytais žaliais svogūniukais.
Didžiulis dėkui už Terijaki padažo receptą. Mūsų šeimai Jūsų pasiūlytas variantas l. patiko . Dėkui, kad dalijatės receptais . Sigita
AtsakytiPanaikintiMalonu žinoti, kad ir kitiems patinka mano receptai. Aš šito terijaki padažo paruošiu didesnį kiekį, laikau buteliuke šaldytuve. Jį naudoju "Hibači ryžiams" ruošti - nepaprastai skanu. Būtinai geritu laiku pasidalinsiu receptu.
Panaikinti