Galit juoktis, galit netikėti, bet šios sultingos vištienos skonis nerealiai skanus, tiesiog fantastiškas. Vienas kąsnelis šio patiekalo, ir pamiršite visus kitus vištos paruošimo būdus. Tokio vištienos marinavimo recepto analogų daugybę rasite Internete, tituluojamų "Nuostabus vištienos marinatas", "Neįtikėtinai skani vištiena" ir panašiai. Mano recepto įkvėpimo šalinis - dar 90-tųjų pabaigoje per TV matyta laida, kurioje prancūzas aktorius Gerard Depardieu maždaug panašiai marinavo vištieną pagal savo senelių tradicinį receptą.
Šiame marinate puikiai subalansuoti visi ingredientai - nieko nei pridėsi, nei atimsi. Reguliuokite marinato ingredientų kiekius pagal savo skonį; ragaukite marinatą prieš nardinant į jį vištieną. Geras marinatas yra toks, kuriame negali pasakyti, kokio skonio yra daugiau: garstyčių aitrumo, rūgšties, sūrumo ar saldumo.
"Nerealus vištienos marinatas" tinka kapotai gabalais vištai ruošti, bet kokiai vištienos daliai - su kaulu ar be kaulų. Vištienos krūtinėles rekomenduoju lengvai išmušti - tokios jos geriau prisigers marinato skonio ir keps žymiai greičiau bei tolygiau.
Gerai išmarinuota vištiena kepama labai karštai ir trumpai, kepti galima ant grilio, orkaitėje arba keptuvėje be teflono, geriausiai įkaista ir temperatūrą laiko špižinė keptuvė. Žinoma, skaniausia yra vištiena, kepta virš išdegusių malkų grilio.
Marinato kiekio užtenka maždaug 1 kg sveriančiai vienai vištai, supjaustytai gabalais, arba 4-6 vištienos krūtinėlėms paruošti (apie 700 g). Aš naudojau 4 dideles ekologiškos vištienos krūtinėles. Išeiga: 4 porcijos.
Produktai:
- 1/4 stiklinės (60 ml) obuolių acto, 5% stiprumo
- 1/3 stiklinės (80 ml) rudo cukraus arba akacijų medaus (kitoks medus netinka)
- 3 Valg. Š. garstyčių (aš naudojau rūpiai maltų garstyčių padažą)
- 3 skiltelės česnako, sutrintos
- 2 Valg. Š. citrinų sulčių
- 2 arb. š. druskos
- 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 2 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
- 4 vištienos krūtinėlės arba 1 višta, supjaustyta ketvirčiais (0,7-1 kg)
- + 2 Valg. Š. aliejaus - tik jeigu kepsite keptuvėje
- Dideliame dubenyje (be aliuminio) gerai išmaišome visus produktus, išskyrus vištą. Vištienos krūtinėles lengvai mušame plaktuku iš tarsi plėvele dengtos pusės iki 1-1,5 cm storumo. Vištieną panardiname marinate, uždengiame (ne aliuminiu, ne folija!) ir paliekame šaltai marinuotis 2-12 val.
- Vištienos gabalus ištraukiame iš marinato, šiek tiek nuvarviname. Kepame pagal vieną pasirinktą būdą:
- Paruošiame karštą grilį arba orkaitę 230°C (450°F) ar karščiau. Kepame vištieną ant grotelių, iš abiejų pusių po 5 min.- mėsai be kaulo, po 10 min. - mėsai su kaulu.
- Virš didesnės nei vidutiniškos liepsnos įkaitiname keptuvę, pilame į ją 2 Valg. Š. aliejaus. Kepame vištieną po 5 min. iš abiejų pusių.
- Tiekiame į stalą tuojau pat, apliejus keptuvėje ar blėkutėje po grotelėmis susikaupusiu padažu.
Vištiena marinuojasi 2-12 val. |
Nuvarvintą vištieną dedame ant grotelių ir šauname į orkaitę. |
Vištiena tik iš orkaitės. |
Vištiena aplieta padažu, susikaupusiu blėkutės dugne. |
Labai patiko. Daugiau tokių receptų prašom :)
AtsakytiPanaikintiT.
siandien bandysiu si receptuka :)
AtsakytiPanaikintiSekmės! Prašau parašykite, kuriuo būdu kepėte, ar geras rezultatas, kaip patiko skonis.
AtsakytiPanaikintiPats pats fantastiskiausias vištienos kepsnys ant žarijų Ryt mėginsiu triušį
PanaikintiJums gilus reveransas
Hmm ka tik uzsimarinavau vistos file , bet svarstau , kad rytoj dar dasimarinuosiu sparneliu ir vakare kepsim ant barbecque, nes dabar siek tiek per velai uzmarinavau , kad siandien vartoti .Kvepia tai liuks :)
AtsakytiPanaikintiKeleta kartu kepiau vistiena su siuo marinatu, skonis buvo idealus, nepersaldus, ne rugstus. Kepiau orkaiteje ir keptuveje, o karta nesiausi marinuota vista pas draugus, kur kepeme ant grilio. Visiems labai patiko, nepayginamai skaniau uz Maximos marinuota vistiena, tikrai tokios daugiau nepirksiu.
AtsakytiPanaikintiSima
Kas nors pasakykit del garstyciu. Kas yra garstyciu padazas? Paprastos garstycios indelyje? Ar dar kas kitko?
AtsakytiPanaikintiAnonimiskas: garstyciu padazas yra paprastos garstycios indelyje. Garstycios dar gali buti naudojamos seklu pavidale.
AtsakytiPanaikintiPagaminau vištieną su šiuo marinatu, šiek tiek savaip pavarijuotu. Tvirtinu, jis tikrai nerealus. Kai grįšiu į LT, būtinai aprašysiu:) Ačiū!
AtsakytiPanaikintiAčiū, Odeta! Džiugu, jog ir kitiems patinka, kas man patinka :)
AtsakytiPanaikintiSiandien si marinata taip pat pabandysiu jau viskas stovi saldytuve :)
AtsakytiPanaikintiisbandziau,labai,labai visiems patiko ,tikrai dar gaminsiu,gytene.
AtsakytiPanaikintiMano draugas puikus kulinaras ir jį nustebinti labai sunku. Kai atnešiau ant žarijų iškeptą, dūmu kvepiančią vištieną, žinoma nerimavau. Po pietų sulaukiau netikėto įvertinimo:"Kitą kartą taip skaniai negamink. Persivalgiau!":D
AtsakytiPanaikintiisbandziau si marinata (tik kepiau tiesiog keptuveje) su jautiena. man dar labiau patiko nei vistiena
AtsakytiPanaikintiTikrai kad nerealus marinatas,jau pamegtas ir tarp favouritu:)
AtsakytiPanaikintiGailiuosi, kad gaminau pagal si recepta- sugadinau mesa (vistiena). Seimai nepatiko.Visko dejau kaip nurodyta.
AtsakytiPanaikintiNamie neturėjau rudojo cukraus, tai įdėjau gerą valgomąjį šaukštą medaus (vienintelis pliusas turėti bites auginanti kaimyną - skanus natūralus medus, nors kartais su kokia žoliapjove išgąsdinu ir reikia bėgti slėptis). Kepiau ant grotelių orkaitėje ~15 minučių kiekvieną pusę. Gavosi puikiai :)
AtsakytiPanaikintiDariau diandiena, tai labai saldziai gavosi,nieko aparat cukraus ir nejauciau :(manau cukraus reikia per pus maziau o gal net dar maziau...tiek visko prideta o tik cukru valgai
AtsakytiPanaikintiAčiū už puikų receptą! Labai skani saldžiarūgštė vištiena gaunasi. Kepiau jau du kartus ant žarijų ir tikrai kepsiu dar :)
AtsakytiPanaikintimarinuojasi mano vištytė,lauksiu rezultatų vakare :)
AtsakytiPanaikintisveiki stiklines neturiu, kaip man atmatuoti 80ml cukraus?gal galima suzinoti kiek saukstu?
AtsakytiPanaikinti80 ml - tai apytikriai 5 Valg. saukstai - reik matuoti nubraukus sauksto pavirsiu. Cia yra matavimu lentele: http://segebute.blogspot.com/2010/11/lentele.html
PanaikintiNuostabus marinatas!!! Mūsų šeimynos šios vasaros topas :) Ačiū už puikų receptą.
AtsakytiPanaikintineriu i pardavykla pirkti vista
AtsakytiPanaikintiTuriu viska, tame tarpe ir vista, bet neturiu obuoliu acto. Ar tai butinas ingridientas?
AtsakytiPanaikintiobuolių actas suteikia patiekalams ypatingo skonio. Neturėdama obuolių acto esu bandžiusi maišyti vyno actą su obuolių sultimis, kažkiek pakeičia produktą, bet obuolių actas visada skaniau.
PanaikintiAciu uz NEREALAUS marinato recepta. Jis tikrai puikus.Naudojuosi juo nuo pavasario, isgelbsti jis ir kai reikia skubiai paruosti kepsnius, ir kai uzsistovi ilgesni laika kepsniai saldytuve. Zodziu , produktas superinis, topinis ....
PanaikintiAtsakant klausiantiems: as intrepretuoju - vietoj acto pilu savo gamybos rugscias svarainiu sultis, kurios yra be cukraus. Jas taip pat naudoju darydama namie majoneza. Kuris sveciu vadinamas - kremu.
O vietoje vištienos galima būtų kalakutienos krūtinėlę naudoti???
AtsakytiPanaikintiPagal mano skonį, kalakutienai nelabai tinka garstyčios. Kalakutienai marinuoti aš pasirenku baltą vyną, rozmariną, čiobrelius, lauro lapą. Be to, kalakutiena yra žymiai sausesnė mėsa, ją prieš kepant patartina dosniai aptepti sviestu/aliejumi. Tačiau galite eksperimentuoti pagal savo skonį. Parašykite, kaip pasisekė.
PanaikintiAčiū už atsakymą...
AtsakytiPanaikintiSveiki, tikiuosi, kad vištienos ketvirčiam šis receptas tinka, Ačiū, labai noriu pabandyti.
AtsakytiPanaikintišis receptas tinka vištienos ketvirčiams, vien kojoms, vien sparneliams arba vien krūtinėlėms.
Panaikintinorėjau paklausti, o antį galima būtų šiuo marinatu marinuoti. O gal turite kokį irgi skanų receptą?
AtsakytiPanaikintiAš anties nemarinuoju. Man antis nestokoja skonio natūraliame pavidale, nebent prieš kepant antį ištepu riebalų+ prieskonių mišiniu. Anties prieskoniams tinka: apelsinas, persikas, abrikosai, vyšnios (ir jų uogienės), obuolių košė, obuoliai, ananasas, medus, rozmarinas, čiobreliai, česnakas (pastarąji naudoju rečiau ančiai), vynas, konjakas ir žinoma druska+pipirai.
PanaikintiČIa yra mano anties receptai, galite pasirinkti vienokį kepimo būdą ir iš kito recepto padažą/prieskonius:
http://segebute.blogspot.com/2011/02/kepta-anties-krutinele.html
http://segebute.blogspot.com/2011/02/antis-su-apelsinu-abrikosu-padazu.html
http://segebute.blogspot.com/2011/01/antis-su-obuoliais-ir-vysniu-padazu.html
O gal galima kuo nors garstyčias pakeisti? Aš alergiška joms.
AtsakytiPanaikintitada naudokite kita receptą, pvz.
Panaikintihttp://segebute.blogspot.com/2013/12/keptuveje-apskrudintos-vistienos.html
http://segebute.blogspot.com/2012/12/vistiena-lorange.html
http://segebute.blogspot.com/2012/09/vistienos-kari-kotletai.html
Sveiki,kaip jus manote,ar galeciau sitam marinate marinuoti kiaulienos saslyka,gal ir svogunas nepamaisytu?
AtsakytiPanaikintiMan nelabai tinka kiauliena marinuota garstyčių padaže, tad aukščiau aprašyto marinato nerekomenduočiau. Kiaulienai geriau tinka 1) rūgštinis marinatas: iš skiesto acto, citrinų sulčių, granatų sučių; 2) arba kiaulienos mėsą suminkština marinatas su enzimais: kefyras, kiviai, anansaso sultys; 3) labai tinka kiaulienai salstelėję padažai: barbekiu, slyvų ar vyšnių uogienės padažas, aitriųjų paprikų uogienė - galima padažą naudoti ant jau iškepusios kiaulienos, arba pradžioje aptepti mėsos gabalus saldžiu lipniu padaži ir po to kepti.
PanaikintiLabai labai aciu uz toki issamu atsakyma,butinai pasinaudosiu patarimais :)
AtsakytiPanaikintiViskas kaip ir gerai, bet kam tas actas, "suėda" jis gi mėsytę!
AtsakytiPanaikintineblogas receptukas tik va as dar ziupsneli safrano imetu ir siek tiek cinamono pabarstau, bei imbiero itarkuoju.... skonis buna TOBULAS
AtsakytiPanaikintiSveiki, medaus tiek pat reikia kiek cukraus? Nes man gavosi dominuojantis medaus skonis... :)
AtsakytiPanaikintiArba medaus naudojame, arba cukraus. Dvigubo kiekio saldumo nereikia.
PanaikintiNoreciau pasiteirauti, koks garnyras tinka prie taip iskeptos vistos? Ryziai, bulves? Kokios darzoves, salotos?Aciu.
AtsakytiPanaikintiGarnyrui rekomenduočiau kažką lengvo. Labai tinka virti ryžiai sumaišyt su garintų daržovių mišiniu. Aš perku tokį šaldytą labai spalvingą mišinį, viskas supjaustyta smulkiais gabalėliais: morkos, pupelės, žirneliai, kukurūzai... Aplieju daržoves verdančiu vandeniu ir po dangčiu pagarinu 3 min. Sumaišius su virtais ryžiais gaunasi labai linksmas garnyras; kad jis būtų sultingesnis, aplieju padažu nuo vištos kepimo.
PanaikintiDar garnyrui labai tinka ananso žiedai. Galima susipjaustyti griežinėliais šviežią ananasą, arba galima nusipirkti konservuotą: "ananaso žiedai savo sultyse". Tuos žiedus labai skanu ant grilio pakaitinti, kad šiek tiek įgautų rudumo šoneliai, arba galima tiesiog ant sausos špižinės-emaliuotos keptuvės ananaso griežinėlius pakepinti, bet nebus taip gražiai parudavę, kaip ant grilio kad būna.
favoritas, idealus skonio balansas. Man tinka ir vyno actas, tik šiek tiek mažiau jo tuomet pilu:)
AtsakytiPanaikintiPer saldu,cukrų dėčiau perpus mažiau,bet tai aišku skonio reikalas.
AtsakytiPanaikintio toks receptas tinka cielai vistai?kaledoms noriu kepti , vista didele virs 2kg.
AtsakytiPanaikintiNe. Kalėdoms rekomenduoju Vištiena a L'Orange receptą: http://segebute.blogspot.com/2012/12/vistiena-lorange.html
PanaikintiKiek medaus deti vietoj cukraus?
AtsakytiPanaikintiAš tokį pat kiekį dedu medaus arba cukraus. Bet naudoju tik 2-3 rūšių medų: 1) citrusų žiedų (būna itališkas apelsinų plantacijose pastatytų avilių medus) arba 2) akacijų medus (vokiškas arba ekollogišas iš Vengrijos importuotas). Visos kitos medaus rūšys man turi prieskonio, kuris nepageidaujamas. Iš Lietuvoje kopiamų medaus rūšių tinka 3) skystas (nesusicukravęs) liepžiedžių medus. Kai bitės maitinamos cukrumi, tai medus greičiau cukruojasi. Ekologiškas medus ilgainiui tirštėja, bet kitai nesusicukruoja.
PanaikintiJei pazodziui kopijuojate receptus prasom nebuti kiaulei ir akredituoti recepto savinike Ruth Crickmer is Allrecipes.com.
AtsakytiPanaikintiAnonime: Nekopijavau šito recepto. Ruošdavau vištienos marinatą pagal Gerard Depardieu panašų receptą, matytą per TV. Mano indėlis yra ingredientų proporcijos ir pasirinkimas. Yra aibė šio recepto variantų Internete (apie tai parašiau įraše), tai nėra nei mano išradimas, nei jūsų paminėtos Ruth Crickmer originalus receptas. http://www.food.com/recipe/amazing-chicken-marinade-29598 Šis receptas yra šimtmečių senumo, prancūzai amžiais taip marinuodavo vištieną. Beje, mano naudojami ingredientai ir jų proporcijos skiriasi nuo Ruth Crickmer aprašyto recepto. P.S. Jeigu aprašysiu kaip kietai išvsivirti kiaušinį (tūkstanmečių senumo receptas), kokio gyvulio vardą man esate paruošę?
PanaikintiNu bet jau anonimiškas komentatorius tai aršiau už kiaulę, kad drėbė tai net nejauku už jį prieš kitus.
PanaikintiNuostabus marinatas - visa šeima pirštelius laižė. Kepiau mažąją vištienos krūtinėlės file, nedaužiau, palikau natūraliam pavidale, kepiau orkaitėje skardoje. Nepaprastai gardu.
AtsakytiPanaikintiSveiki, ar sis receptas tinka blauzdelems? Kiek laiko reikia kepti blauzdeles ir kokiame karstyje?
AtsakytiPanaikintiO kiek reikia kepti mazaja vistienos file?
Šis martinatas tinka tiek blauzdelėms, tiek bet kokiai kitai vištienos daliai. Kuo mažesni ir plonesni vištienos gabalai, tuo trumpiau juos reikia kepti. Blauzdelės keps tiek pat kaip ir recepte aprašytos krūtinėlės. Mažoji vištienos filė keps maždaug po 3 min. iš abiejų pusių.
PanaikintiLabai Skanus mrinatas :)~
AtsakytiPanaikintiWOW great looking recipe. I love to eat this one, we done
AtsakytiPanaikintiBuy Halal Meat Online | Click Halal
O paprastas maistinis actas tinka? Ne obuoliu?
AtsakytiPanaikintiPaprastas actas tinka, bet jo stiprumas gali būti 9%, tad reik pusiau skiesti. Aš skiedžiu obuolių sultimis, kad skonis gautusi panašesnis į obuolių actą. Labai patariu nusipirkti ir turėti gero ekologiško obuolių acto, ne vien dėl ypatingo skonio mėsos ir daržovių kepsniams, salotoms; obuolių actas - tai labai sveikas produktas, naudojamas liaudies medicinoje (viršinimui, liekniejimui, aukštai temperatūrai mušti, odos susirgimams...)
PanaikintiNepykite, bet slykstesnio marinato nesu ragaves, iskepiau ant grilio tai nejo valgyti...
AtsakytiPanaikintiMarinato nereikia valgyti😀
PanaikintiAš pastebėjau, kad naudojant stipraus skonio medų, šis padažas tikrai gaunasi nekoks. Aš naudoju tik akacijų žiedų medų. Tačiau kartą reikėjo sunaudoti dovanotą tamsų medų, ir jis sugadino skonį. Ačiū net už neigiamą komentarą. Papildysiu aprašyme, jog bile koks medus netinka.
AtsakytiPanaikintiAs naudoju Balzamiko acta tam marinatui,labai gertai gaunasi,jis panasus i obuoliu acta
AtsakytiPanaikinti