Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

Dovanos ir info

Atsiprašau už klaidas - mano Photoshop neturi lietuviškų raidžių.
                          Valgomos dovanos
Šios dovanos nudžiugins net ir tuos, kas turi viską. 




Mažos Kalėdinės dovanėlės šeimai ir draugams.






Tikras vanilinis cukrus
Svaiginantis kvapas ir skonis mažame indelyje.





Ekologiškas lūpų balzamas
Grožio ir sveikatos dovana sau, šeimai ir draugams.





Šiuos virtuvės rakandus dovanokite sau ir draugams:



Salotų džiovinimo karuselė
Tiesiog būtinas daiktas virtuvėje, ypač salotų fanams. Tinkleliniame rėtuke po šalto vandens srove nuplauname suplėšytus salotų lapus. Išsukame karuselėje ir naudojame salotoms ruošti. Kitas būdas - sausinti kiekvieną salotų lapelį popieriniu rankšluosčiu - sunaudosit daug laiko ir daug popieriaus. Arba galima padžiauti salotų lapus išdejus ant grotelių šaldytuve - bet tam reikia turėti mažiausiai visą lentyną tuščią (mano šaldytuve taip nebūna).


 


Daržovių kapoklė
Rankinis prietaisas, iš dalies atstoja maisto procesorių. Nepamainomas smulkinant svogūną, česnaką, riešutus, grybus, krevetes, salierą... Jeigu dažnai ruošiate salsą arba guakamolę, tai džiaugsitės turėdami šį mažą pagalbininką.






Šepetys grybams
Toks švelnus šepetėlis - puiki dovana grybus mėgstančiam gurmanui.
Mirkant grybus vandenyje, nukenčia jų kokybė ir skonis, grybai prisisunkia vandens ir tokie jie tinka tik sriubai virti. Kepimui ir troškinimui grybai turi būt sausi - išvalome šepetėliu, kietus juodulius pašaliname peiliu, grybą nuplauname trumpai po vos tekančio vandens srove ir iškart nusausiname. Jeigu grybavote miške patys, tai plauti vandeniu nebūtina. Kazlėkams ir ūmedėms nuo kepurėlių nulupus skūrelę ruošiamas patiekalas gausis šviesesnis.




Sūrio tarka - būtina virtuvėje
Taip vadinama vidutinio dydžio skylučių tarka, tinkanti tarkuoti kietiems sūriams, žalioms daržovėms (morkoms, burokėliams, bulvėms ir kt). Ši tarka puikiai tinka citrusų žievelės tarkučiams gaminti arba muskato riešutui tarkuoti.







Burokinė tarka
Lietuviai susiejo šią tarką su burokėliais, kitos tautos neturi jokio pavadinimo. Tai didelių skylučių tarka, tinkanti tarkuoti minkštiems sūriams, virtoms bei žalioms šakninėms daržovėms ir kt. Mūsų močiutės ja tarkuodavo netgi ūkišką muilą - taip pasigamindavo miltelius skalbimui. 







Kulinarinės žirklės - kasdieniniam maisto ruošimui
Ruošiant mėsą - nukarpome sausgysles, riebalus, skuras bei pašaliname kaulų nuolaužas. Jautieną karpome statmenai mėsos plaušams, ruošiant "Guliašą" arbą "Befstrogeną". Keptą paukštieną sukarpome per sąnarius, tokie gabaliukai bus gražesni negu pjaustomi peiliu. Žirklėmis sukarpytos petražolės, krapai, baziliko lapeliai ar kiti prieskoniai neprilimpa prie lentutės, išlieka puresni, nesuglamžyti.


Gremžtukas citrusų žievelėms

Tai įrankis, kuriuo nuo šviežių citrinų, apelsinų ar kitų citrusinių vaisių nugremzdžiamas paviršinis kvapnusis ir skanusis sluoksnis. Gremžtuku galima pasigaminti trumputes, vidutinio ilgio, ar net ilgas spiralines juosteles. Šiose juostelese yra labiausiai vitaminais turtinga citrusų dalis. Šviežiais ar džiovintais citrusų žievelių tarkiais skaniname ir puošiame salotas, desertus, gėrimus, naudojame juos mėsos marinatuose, įmaišome į kepinių tešlą.




Labai patogus peilis, nepamainomas žalių ir virtų daržovių pjaustymui bei kapojimui. Peilio svoris ir forma tiesiog "padeda" rankai, rezultate - mažiau pavargstama, daržovių griežinėliai dailesni ir tolygesni. Netinka daržovių valymui.









Blenderis arba maišiklis 
Naudojamas vaisių tyrelėms (Smoothie - angl.), kokteiliams, pertrintoms sriuboms, majonezui, paštetui ir kt. patiekalams ruošti. Indo dugne įtaisytas aštrių lyg peilis briaunų malūnėlis. Malant blenderyje, būtinas skystis, tai padeda  maistui judėti per visą indo tūrį. Patariu įsigyti stiklinio indo blenderį. Tokiame sumalsite ledo gabaliukus į sniegą (pvz ruošiant "Sniego Margaritą"), stiklinis indas neskils nuo ledo dūžių, bus atsparus karštai temperatūrai pertrinant sriubas ar plaunant indaplovėje.








Maisto procesorius/ Elektrinis smulkintuvas
Savo sandara šis prietaisas yra artimas blenderiui, tačiau skirtumas yra tas, jog procesoriuje yra pakeičiami ašmenys. Tai leidžia maistą be skysčio kapoti į smulkius gabalėlius, pjaustyti griežinėliais arba minkyti tešlą; kai tuo tarpu blenderis maistą su skysčiu mala iki tyrės bei plaka. Maisto procesorius naudojamas smulkiai kapojant kiaušinius, krevetes, salierus, svogūnus, grybus, sūrį, riešutus, ruošiant salsą ir panašiai. Plonais lygiais griežinėliais maisto procesorius pjausto bulves "Gratinui" pvz., šviežias daržoves salotoms. Uždėjus tarkavimo diską morkas arba bulves galima mikliai sutarkuoti įvairios formos ruoželiais. Neturint procesoriaus, jį pakeičia rankinis darbas peiliu. Aš patarčiau įsigyti nors mažiuką, 300 ml  talpos, procesorių su malimo funkcija. Šio prietaiso trūkumai: užima daug vietos; nepjausto kubeliais, tad mišrainei daržoves teks pjaustyti peiliu, papildomos dalys užima antra tiek vietos, kiek ir pats smulkintuvas.





Lentelė su įtaisytais peilio ašmenimis. Pavojingas, bet labai parankus pjaustymo įrankis. Dažovės juo lyg tarkuojamos, taip sukuriami labai ploni, vienodo storio griežinėliai arba šiaudeliai (pjaustymas žiuljeno stiliumi). Tinka smulkinti svogūnų galvoms, bulvėms, mokoms, agurkams, ridikams, kopūstams, pankoliams ir kt.




Rankinis blenderis arba maišiklis
Viena ranka laikomas prietaisas, kurio apačioje po nedideliu gaubtu įtaisytas metalinis malūnėlis. Šio prietaiso pagrindinis privalumas yra tas, kad juo sumalamas maistas tiesiog tame inde, kur jis yra ruošiamas arba pateikiamas. Rankinis blenderis, sakyčiau, yra būtinas auginant kūdikėlį. Juo iki putų sumalami obuolio ar kitų vaisių gabaliukai tiesiog stiklinėje, sriuba pertrinama dubenėlyje, padažas sumalamas keptuvėje arba puode jį beverdant. Aš dar naudoju šį prietaisą kiaušinienei arba nedideliam  kiekiui blendinio suplakti kepant blynus arba skrebučius.





 














Mikseris arba elektrinis plaktuvas
Tai prietaisas, skirtas plakimui bei maišymui; jis gali būti rankoje laikomas arba stacionarus, su tik jam pritaikytu dubeniu. Plakimui skirti antgaliai yra su metaliniais sparneliais, tešlos minkymui - metalinė spiralė arba kablys. Mikserio pagalba dideliu greičiu plakami kiaušiniai, grietinėlė, blendinys (skysta tešla). Minkant tirštą tešlą nustatomas mažas greitis. Mikserio antgaliai neturi ašrių briaunų, todėl jie netinka maisto smulkinimui. Šis prietaisas palengvina darbą, tačiau nėra būtinas turėti virtuvėje. Plakimui tinka kuo daugiau šakelių turinti šluotelė, o minkymui naudojame savo rankas.
Liaudyje labai populiarus "Kitchen Aid" stacionarus plaktuvas. Jis labai sunkus ir užima daug vietos. Apsimoka jį turėti, jeigu dažnai kepate tešlos patiekalus. Aš dažniau ruošiu dažoves, mėsą, vaisius, tad savo "Kičeneidą" grąžinau iš kur jis buvo atėjęs, šis prietaisas žiauriai sumažino mano darbo paviršių, o naudojamas buvo tik kartą per mėnesį.




Universalus rankinis blenderis "SmartStic"
Nedideliai šeimai šis prietaisas atstos 3-4 auksčiau paminėtus: mikserį, rankinį blenderį, maisto procesorių, rankinę daržovių kapoklę. Firmos "Cuisinart" prietaisas (būtent tokį turiu aš) lengvai išardomas, visos dalys, išskyrus varikliuką-rankeną, plaunamos indaplovėje. Šis prietaisas ne tik iš pasiutimo mala, plaka ir smulkina, jis užima mažai vietos spintelėje ir atrodo labai elegantiškas. Puiki dovana.



Elektrinė tarkavimo sulčiaspaudė
Elektrinė sulčiaspaudė tinka tik šlapiems, sultingiems vaisiams ir daržovėms apdoroti. Šį prietaisą naudinga turėti jeigu turite sodą ir kasmet reik sudoroti aibę obuolių. Obuolių sultys skanios šviežios, virtos - konservuotos žiemai, arba vyno gamybai.  Pirktinėse sultyse visada randama alfatoksinų, namuose spaudžiant sultis tik iš šviežių ir nesupuvusių ingredientų šio teršalo nebus. Šviežiai spaustos citrusų sultys - nepaprastas gėris, ypač pusryčiams. Pasirinkite sulčiaspaudę, kurioje nėra aliuminio dalių, filtruojantis būgnas - kuo didesnis, prietaisas lanegvai išardomas ir visos dalys (išskyrus variklį) plaunamos indaplovėje. Šio prietaiso trūkumas yra tas, jog palikę tarkiai ir nuospaudos, kartais vis dar sultingi, yra nevartojami - kartu prarandama didelė dalis maistingų produktų. Morkų-cukinijų tarkius galima panaudoti sklindžiams kepti.

Lėtaeigė sulčiaspaudė
Šitaip vadinama naujos kartos elektrinė sulčiaspaudė, kurioje maistas ne tarkuojamas, bet traiškomas, kai jį žemyn stumia kriaušės formos sraigtas. Netinka bulvių tarkavimui, ruošiant cepelinus. Labai rekomenduoju šį prietaisą turėti šeimoms su vaikais, sveikuoliams, taupuoliams. Šioje sulčiaspaudėje sultys išspaudžiamso ne tik iš šlapių ir sultingų vaisių bei daržovių, bet ir iš kietesnių produktų: vandeny išmirkytų riešutų (taip gaminamas migdolų ar lazdynų "pienas"), prieskoninių žolelių, vaistažolių, kietų žievių (kaip pvz. ananaso žievės). Aš gaminu salotas ir mano visos žievelės ir nuopjovos keliaują į šią sulčiaspaudę, gale pridedu vieną obuolį - ir voila - sveikuoliškas apetaizeris (apetito pagerintojas prieš valgį). Pensininkams ši sulčiaspaudė - geriasia dovana, nes susidevėję dantys nesukramto, o amžėjantis organizmas neįsisąvina visų gėrybių, kurias mums siūlo augalinis pasaulis. Labai geras receptas nuo artrito: sauja garšvos lapelių (geroji piktžolė, auganti Lietuvoje beveik visur nuo gegužės iki spalio mėn.) ir 2 obuoliai.


"Bullet" trintuvė
"Bullet" tipo trintuvėje labai smulkiai sumalami tiek sausi, tiek šlapi ingredientai. Ši trintuvė (NutriBullet) gali būti naudojama kaip kavamalė, malūnėlis riešutams, sėkloms. Rekomenduojama tokią trintuvę turėti veganams, ir tiems, kas dietos pagalba nori pagerinti savo sveikatos būklę: imuniteto atsatymas, LDL cholesterino ir saldumynų vartojimo mažinimas. Ši trintuvė skiriasi nuo blenderio ir sulčiaspaudės tuo, jog joje ingredientai sumalami žymiai smulkiau, nėra atliekų, vaisių ir daržovių žievelės bei sėklos sumalami iki konsistencijos, leidžiančios didesnei daliai maistingų medžiagų būti absorbuotai organizme. Šiuo prietaisu ruošiami vaisių, daržovių, alkoholinių kokteilių gėrimai. Jeigu "Bullet" trintuvė turi pulsinio malimo režimą (kaip Magic Bulllet), ja galima paruošti ir mažiau susmulkintus patiekalus, kaip užtepai, trintos striubos, padažai, pesto ir salsa.




Konservų atidarytuvas - moderni dovana
1980-taisiais rinkoje pasirodęs naujo modelio atidarytuvas iki šiandien pirmauja savo pranašumais. Pjaunamas ne konservo dangtelis, o viršutinė briauna išorėje. Šis įrankis saugus, lengvai valdomas, tinka vaikams ir artrito nukankintoms rankoms. Atidarytas konservas neturi aštrių briaunų, nupjautas dangtelis tinka vėl sandariai uždaryti konservą.





Butelių atidarytuvas - skoninga dovana
Keliaudami po Prancūziją, nepraleiskite galimybės nusipirkti šį paprastą, laiko patikrintą įrankį. Rinkoje yra daugybė įmantrių modelių, tačiau šis elementarus atidarytuvas atsidūręs jūsų virtuvės stalčiuje greit išstums visus konkurentus.




Grūstuvas / grūstuvė
Geriausias - iš alyvmedžio. Metalo (špižiaus) ir akmens (vulkaninės lavos, granito ir marmuro) dalelės trinimo metu gali patekti į maistą. Visi neorganiniai junginiai, išskyrus druską ir vandenį, yra kenksmingi žmogaus sveikatai. Drėgniems ingredientams grūsti saugūs yra keramikiniai (be švino) grūstuvai.
Prieš naudojant, medinį grūstuvą ištriname alyvuogių aliejumi ir paliekame išdžiūti. Grūstuvai naudojami sausų prieskonių aromatui suintensyvinti; riešutų, džiovintų grybų, prieskonių smulkinimui, trintiems patiekalams ir užtepams ruošti, pvz. guakamolė, gazpačio, pesto...






Kyštukai kukurūzų burbuolėms
Neišvengiamai reikalingi, kas mėgsta šviežias burbuoles.











Tešlos kapoklė
Šis plieninių ašmenų įrankis naudojamas ruošiant traškių pyragų, tartų ir sausainių tešlą, kai receptas reikalauja įmaišyti į miltus labai šaltą sviestą, t.y. ruošiant kapotą tešlą. Kita alternatyva - naudoti peilį.


Silikoninės mentelės
Nepamainomas įrankis majonezui, padažams, tepamiems sūriams ir džemams iš indelio pasemti bei tolygiai užtepti ant duonos riekutės arba krekerio. Didesnės silikoninės mentelės skirtos tešlai nuo dubens šonų nubraukti, plaktiems baltymams įvynioti į tešlą arba mišrainėms maišyti. Maišant silikonine mentele, daržovės mišrainėje mažiau susitrina. Jeigu naudojate indų plovyklę, nepirkite mentelių su medinėm rankenom.



Tosteris-krosnelė
Mano dažniausiai naudojamas elektrinis virtuvės prietaisas. Jame skrudinu duoną ir rytines bandeles, sausą duoną sudrėkinu ir tosteris jas atgaivina į šviežumo būklę, pusryčiams tostinu sušaldytus vaflius, salotoms ruošiu krutonus, kepu bulves su lupenomis, jautienos ir avienos didkepsnius ("Broil" režime), karštus sumuštinius, įdarytas grybų kepurėles... Vertikalūs tosteriai - tinka tik duonai skrudinti, horizontalūs (nuotraukoje) yra žymiai platesnio panaudojimo, be to, per stiklines dureles galima stebėti, kokio tamsumo yra maisto apskrudimas ir taip mažiau rizikos maistą sudeginti. Patariu pirkti tosterį-krosnelę su mechaninio valdymo suktukais, visi elektroniniai langeliai su temperatūros ir laiko parodymais mėgsta greit sudegti. Didkepsniams kepti reikalingas viršutinio kaitinimo "Broil" režimas - žiūrėkite suktukų žymas. Dar svarbu, kad vidinės tosterio dalys (grotelės, dugnas) būtų lengvai išardomos ir plaunamos indaplovėje. Horizontalus tosteris - tai maža elektra kaitinama orkaitėlė, jame paruoštas maistas yra žymiai sveikenis, lyginant su dujų orkaite.


Nesvylamos keptuvės
Teflonu dengtos keptuvės, įkaitusios iki 200°C teršia maistą ir kenkia žmogaus sveikatai, tad jose galima tik virti, jokiais būdais nekepti maisto aliejuje. Keramika dengtos keptuvės kainuoja brangiau, tačiau tai labai vertinga investicija. Geros kokybės keramikinė danga yra be metalo priemaišų, atspari labai aukštoms temperatūroms ir neteršia maisto. Po galybės išbandytų ir atmestų keptuvių, aš pasirinkau keramikos sluoksniu kietai anoduotas keptuves (firma "Zwilling" ar "Cuisinart" pvz.). Ant jų kepamas maistas neprilimpa, sunaudojama žymiai mažiau riebalų. Mano keptuvių modelio užrašas: Cuisinart Green Gourmet Hard Anodized Eco-Friendly Nonstick Cookware. Exclusive Cuisinart Ceramica Nonstick Technology. PTFE/PFOA-free and petroleum-free ceramic based interior.
Keturių asmenų šeimai prireiks trijų nesvylamų keptuvių:
  • 28 cm arba 30 cm skersmens keptuvė be dangčio: tortiljoms, miltiniams blynams ir lietiniams kepti, šią keptuvę patartina pažymėti žymekliu ir jokiems kitiems patiekalams nenaudoti, kad jos paviršius kuo ilgiau išliktų slidus ir blizgus.
  • antra 28 cm skersmens nesvylama keptuvė su dangčiu (stiklinį dangtį, atitinkantį keptuvės skersmenį, pirkau atskirai): bulvėms kepti, be padažo tiekiamiems mėsos kepsniams kepti, žuviai kepti, daržovių kubeliams skrudinti, bulviniams sklindžiams kepti, rytietiškiems koldūnams kepinti...
  • 25 cm skersmens nesvylama keptuvė be dangčio: kiaušinienei ir omletui ruošti, svogūniukams į sriubą pakepinti, mažo kiekio patiekalams ir padažams ruošti...




Picos akmuo
Tai dirbtinė akmens keramikos plokštė, porėto šiurkštaus paviršiaus, dažniausiai skritulio formos. Picos akmuo tolygiai paskirsto temperatūrą kepinio dugne, kepinys iškepa traškus, gerai ir tolygiai apkepęs. Akmenį įkaitiname ruošiant orkaitę kepimui. Kad prie akmens nepriliptų tešla, jį pabarstome miltais, manais arba džiuvesėliais. Ant įkaitusio akmens pateikta pica ilgiau išlieka šilta. Patariu įsigyti picos akmenį, jeigu mėgstate patys kepti duoną, picas, sluoksniuotos tešlos pyragus ir pyragėlius, kruasanus (croissant), sausainius. Ilgainiui picos akmuo nuo orkaitės karščio kietėja ir tvirtėja, tačiau gali skilti nuo labai karštos temperatūros arba staiga atšaldytas. Jo negalima plauti muilais, užtenka retkarčiais apvalyti šepetėliu ir apiplauti vandeniu. Picos akmuo labai sunkus, o įkaitęs - labai pavojingas.




Koštuvas / sietelis
Virtuvėje būtinas turėti nors vienas didelio skersmens (15-20 cm) koštuvas. Pasirinkite temperatūrai atsparų, smulkaus tinklelio iš nerūdijančio plieno arba plastikinį, lyg iš žvejybos gyslų. Vienas ir tas pats koštuvas jums tarnaus plaunant uogas ir kruopas, netgi tokias smulkias, kaip kinva (quinoa arba Bolivinė balanda), nukošiant pastą ir virtas daržoves, perkošiant buljoną, kompotus ir žele, pertrinant varškę bei sijojant miltus, gaminant sūrius ir ruošiant Vėlykę (Paską)... Arbatai bei kavai perkošti turėkite atskirą mažytį sietelį. Šiuolaikiniai miltai nereikalauja sijojimo, tačiau šis 2 min. užtrunkantis procesas padeda tolygiau susimaišyti sausiems ingredientams, įleidžia į miltus daugiau oro - kepinys gaunasi puresnis, pašalina miltuose esančius svetimkūnius ir gumuliukus.






Kulinarinės žnyplės
Įrankis skirtas maistui perkelti iš vieno indo į kitą bei vartyti karštai ruošiamus maisto gabaliukus. Patariu įsigyti nors vieneres žnyples, netgi jei patys negaminate maisto, jos pravers maisto servavimui arba atšildymui. Nuotraukoje pavaizduotos žnyplės su užraktu žnyplių sąnaryje, fiksuojančiu užskleistas žnyples - taip jos užima mažiau vietos stalčiuje. Kulinarijoje žnyplės naudojamos mėsos ar žuvies kepsniams, iešmukams, suktinukams, dešrelėms ir stambioms daržovėms vartyti jas kepant keptuvėje, orkaitėje, ant grilio ir karštame aliejuje. Griliui geriau tinka ilgų rankenų žnyplės. Ruožuotų galų žnyplėmis lengvai manevruojami smulkūs gabaliukai, virtos pastos gaminiai (spagečiai ir t.t.).







 


Taukų atskirtuvas (separatorius)
Dažnai riebalų perteklius atgrąso nuo padažų naudojimo, gadina skonį, prieštarauja sveikos mitybos taisyklėms. Taukų separatorius padeda atskirti skonio ir aromato kupiną sultinį, išsiskyrusį kepant mėsai, nuo nepageidaujamų riebalų, o skylėtas dangtelis atstoja koštuvą. Patariu įsigyti 500-800 ml tūrio atskirtuvą su dideliu dangčiu, mat į siaurą ir aukštą indelį sunkiau pilti padažą iš milžiniškos blėkos.







Kulinatrinis termometras
Virtuvėje termometru matuojama mėsos kepsnio, verdančio aliejaus ir karamelės temperatūra. Pyragų ir kitų kepinių paruošimo būklei nustatyti naudojami kiti metodai. Iškepusiai mėsai temparatūros diapazonas yra 60-90°C (140-190°F), verdant maistą aliejuje: 175-190°C (345-375°F), ruošiant griliažą arba karamelę: 200°C (400°F) ir daugiau. Jeigu nemėgstate mėsos su krauju arba norite išvengti perkepto ir sauso mėsos kepsnio, kulinarinis termometras bus jūsų pirmas pagalbininkas sprendžiant šias problemas.





Kavos presas

Kavos gerbėjams rekomenduoju "ROK Espresso Maker" rankinį espresso aparatą. Jį naudoju kasdien, kava paruošiama per 5 min.: 4.5 min. kaista virdulys ir 30 sekundžių espressuojama kava. Dauguma dalių pagamintos iš aukštos kokybės plieno (neapsirikite pirkdami rinkoje esantį pigesnį iš aliuminio pagamintą dublikatą), keletas vidinių dalių yra iš atsparios karščiui plastmasės. Šis rakandas neužima daug vietos, atrodo labai modernistiškai ir kartu "rustic" (kaimiškai), gali puošti virtuvę paliktas tiesiog ant stalo. Ši dovana tiktų kavos gurmanams, vestuvi ninkams, ofiso pagerinimui, aukštas pareigas užimančiai asmenybei, kuri turi viską, bet greičiausiai "ROK" espresso spaudyklės neturės. Šiuo metu išpopuliarėjo "Nespresso" kavos aparatai, jų pranašumai: modernus dizianas, labai daug putų kavoje, lengva pasigaminti kavą; trūkumai: kavos gamyboje aliuminis indelis perforuojamas 30 skylučių, kuriose kavos rūgštis sąveikauja su aliuminiu, kavą užteršia aliuminio oksidas; šios kavos kapsulės yra gamtos teršimas, netgi jei jas priduoti į surinkimo punktą - kavos kapsulių gamyba ir antrinis perdidbimas yra aplinką teršiantys procesai. Sveikas ir ekologiškas kavos ruošimas yra turkiškai plikant kavą keraminiame indelyje, kaitinant virš liepsnos arba karštame smėlyje, arba tiesiog lietuviškai - plikyti kavą puodelyje.





Plieniniai indai
Sveikam maistui ruošti rekomenduojami nerūdijančio plieno puodai, labiau poliruoti puodai paprastai yra geresni. Aliumininiai ir variniai indai teršia maistą ir kenkia sveikatai. Restoranų kokybės gamintojų, Jamie Oliverio, All-Clad arba Zepter nerūdijančio plieno puodai - vieni geriausių. Kokybė nustatoma matuojant laidumą, t.y. tikrinama ar jonai nepatenka į plieninio indo turinį (maistinio rūgštumo skystį). Savo turimus puodus tikrinkite užvarvinę į švarų sausą indą citrinų sulčių arba acto, jeigu toje vietoje atsiranda kitos spalvos dėmelė - tai toks indas oksiduojasi ir teršia maistą. Ilgiau tarnaus puodai su metalinėmis rankenomis ir dangčiais. Kad nenudeginti rankų po dangtelio ausele pakišame vyno butelio kamštį. Maždaug keturių asmenų šeimai patariu įsigyti šiuos plieninius indus:
  • 0,8 litro talpos mažiukas puodas su ilga rankena: 3-4 kiaušiniams virti, padažams ruošti, kakavos puodeliui išsivirti...
  • 2 litrų talpos puodas su ilga rankena: košėms virti, 6-7 kiaušiniams virti, padažui su grybais ruošti, žirniukams blanširuoti (trumpai apvirti)...
  • 3 litrų talpos puodas su 2 rankenom šonuose: bulvėms virti, mišrainėms reikalingoms daržovėms virti, makaronams ir kitiems pastos gaminiams virti...
  • 5 litrų talpos puodas su 2 rankenom šonuose: sriuboms virti...
  • 10 litrų talpos puodas su 2 rankenom šonuose: cepelinams virti, kalakutui sūryme mirkyti...
  • 28 cm skersmens keptuvė su viena rankena ir dangčiu (jos talpa 3 litrai): sveikoms (cieloms) morkoms, šparagams, kukurūzų burbuolėms blanširuoti (trumpai apvirti), padažui spagečiams kukuliuoti ir tirštinti, mėsai apkepinti (kad mėsa iš išorės karamelizuotųsi, keptuvė būtinai turi būti svylama, iš dugne susidariusių skruduliukų vėliau ruošiami padažai)...
Storadugniai plieniniai indai tolygiai paskirsto ir ilgiau išlaiko dugno karštį. Jeigu indas tik su viena rankena, įsitikinkite, jog sugebėsite viena ranka jį išlaikyti ore bent minutę.





Špižiniai indai

Špižiniai indai labai sunkūs, tačiau jie tolygiai paskirsto ir ilgai išlaiko karštį ne tik per visą dugną, bet ir per sieneles. Senovėje (man močiutė pasakojo) į glazūra nedengtas špižines ar geležines keptuves pildavo šiek tiek aliejaus ir jas užkepdavo pečiuje; kai tik pradeda rūkti pirmas dūmas, aliejus keptuvėje pasūdomas 1 arb. š. druskos, vėl kartojamas kepimas iki pirmo rūkimo, po to keptuvė paliekama lėtai ataušti. Nuskalauta tokia keptuvė tinka kepimui, ji išlieka pasidengusi lyg kieta riebaline glazūra. Šios keptuvės būdavo saugios nuo rūdžių, nesvylamos. Tokių keptuvių negalima šveisti su muilu, o jeigu iššveista - tai reik vėl kartoti visą aliejaus "užkepimo" eigą. Šiuolaikiniai geros kokybės špižiniai indai būna dengti keramikos sluoksniu ir porceliano emale, nuo jos kokybės priklausys ruošiamo maisto švarumas. Patikimiausi špižinių indų gamintojai yra Le Creuset, Mario Batali, Staub. Pasirenkant špižinį indą įsitikinkite, jog emalio danga lygi, niekur nenuskilusi, emalis dengia ne tik visą indo vidų, bet ir briaunas. Kai kurių Kinijoje gaminamų špižinių indų ir jų dangčių briaunos yra atviro metalo, tokiuose induose ruošiant maistą rūdžiai ir metalo oksido dalelės užteršia ir gadina maisto skonį, kenkia sveikatai. 
Kadangi špižiniai indai labai sunkūs, geriau rinktis tuos, kurie turi dvi rankenas šonuose, viena ranka praktiškai neįmanoma ilgiau šio indo išlaikyti, daugiau rizikos sunkiam indui iškristi iš rankų ir nusideginti.
Keturių asmenų šeimai patariu įsigyti bent šiuos tris špižinius indus:
  • 8-9 litrų talpos puodas su dangčiu: mėsos ir daržovių troškiniams ruošti, kaip pvz. Burgundietis, Navarietis arba aluje troškinta mėsa, plovui virti...
  • 28-30 cm skermens apvali špižinė keptuvė su dangčiu: paelijai ruošti, daržovių troškiniams ir ratatuliui kepti, visai (cielai) vištai arba ančiai kepti orkaitėje, 6-8 porcijų fajita ruošti, steikui (didkepsniui) kepti, pastrami mėsai kepti; su dangčiu ruošimai tik troškinai...
  • 20 cm skersmens apvali, arba ją atitinkančio tūrio ovalo formos keptuvė be dangčio: omletams, gratinui, Žiuljeno užkepėlei, kyšui (quiche - pranc.) kepti orkaitėje, joje tilps 1-2 porcijos fajita... Šioje keptuvėlėje kepama 3 kiaušinių kiaušinienė gali būti pateikiama valgyti tiesiog iš keptuvės.



Skaidrūs stikliniai indai
Mano patyrimu rinkoje yra vienas geros kokybės gamintojas, naudojantis du vardus: Corning ir Pyrex. Šie virtuviniai puodai buvo pristatyti rinkai 1982 metais, iki tol iš boro silikato stiklo buvo gaminami tik indai laboratorijoms. Šios rūšies stiklas pasižymi patvarumu, atsparumu temperatūroms svyravimams: toks indas gali keliauti iš šaldiklio tiesiai į orkaitę, mikrobangų krosnelę, arba ant viryklės liepsnos. Kadangi šie indai yra skaidrūs, galima stebėti virimo procesą nenukėlus dangtelio; maistas mažai limpa prie indo dugno ar sienelių. Šie indai patrauklūs, tinka servavimui ant pietų stalo, o kai kurie turi pagal dydį jiems pritaikytus plastikinius dangtelius - maisto likučių saugojimui šaldytuve. Tokius indus galima plauti indaplovėje, tačiau saugokite juos nuo labai didelio karščio: nerekomenduojama naudoti orakitėje kur temperatūra viršija 200°C (390°F). Boro silikato stikliniai indai nepamainomi verdant košes, ruošiant lipnius patiekalus su sūriu, kaip pvz. "Rizotas" arba "Lazanja". 

Keturių asmenų šeimai patariu įsigyti:
  • 1.25 l talpos skaidrų Pyrex indą su stikliniu dangčiu košėms virti;
  • du vnt. 2 l talpos didelio skersmens neaukštus indus su stikliniais dangčiais - maltinukams, mėsos pjausniams ir daržovių troškinimas saugoti šaldytuve, atšildyti virš liepsnos;
  • 23-25 cm skersmens lėkštę - sklindžiams saugoti ir atšildyti;
  • 3-5 vnt. komplektą įvairios talpos stiklinių indelių su plastmasiniais dangteliais - maisto likučiams saugoti šaldytuve;
  • 33x23x6 cm stačiakampis indas lazanjai, kugeliui ar daržovėms kepti orkaitėje. 

Keramikiniai kepimo indai
Šie indai tinka kepimui orkaitėje iki 200°C (390°F) karštyje, kai kurie indai tinka kepimui virš liepsnos. Geresnės kokybės yra taip vadinamos akmeninės keramikos (stoneware - angl.) indai - jie sunkesni, patvaresni, didesnio tankio, gerai paskirsto ir ilgai laiko šilumą. Keramikiniai - tai patys seniausi žmonijos buityje naudojami indai, ekologiškiausi visais požiūriais: jų gamyba mažiausiai teršia aplinką, jie neteršia juose gaminamo maisto, jų išmestos šukės nekenksmingos aplinkai (prekyboje sutinkama pigi porėta keramika visai kitos kokybės - ji lengvai skyla, porose kaupiasi teršalai, nuskilusios emalio šukės, patekusios į maistą gali pakenkti žmogaus virškinamojo trakto organams). Beveik kiekviena tauta turi savo tradiciniams patiekalams ruošti ir tiekti į stalą skirtus keramikinius indus: tažinas (nuotraukoje) - šiaurės Afrikos tautų troškiniams ir kepiniams skirtas indas su kūgio formos dangčiu, panašiuose indeliuose su pusapvaliais dangčiais azijiečiai ruošia ryžius; Kaukazo tautos moliniuose indeliuose kepa "Čenakus", šiaurės europiečiai molinėse puodynėse raugia kopūstus, saugoja pieno produktus; Rusijos tautos moliniuose katiliukuose orkaitėje ar krosnyje kepa kruopų/daržovių/mėsos troškinius, italai stačiakampiuose keramikiniuose indeliuose kepa lazanją, prancūzai apvaliose keramikinėse lėkštėse kepa tartas ir pyragus, o mažuose vienos porcijos indeliuose - "Svogūno sriubą"... Tautiniai meistrų pagaminti keramikiniai indai yra puikios kokybės, labai gražūs. Maistas ne tik sveikesnis, bet ir skanesnis, paruoštas keramikiniuose induose. Šie indai pakeičia bet kokius aukščiau paminėtus indus reikmenų sąrašuose: tiek saugojimui šaldytuve, tiek tiekimui į stalą, tiek kepimui jie yra geresni. Jeigu yra galimybė kelionių metu, amatų mugėse, specializuotose krautuvėse įsigykite patvarius keramikinius indus, ypač jūsų šeimos pamėgtiems patiekalams ruošti. 



Mėsmalė
Mėsmalė naudojama ne tik mėsai malti, ja malama žuvis, grybai, svogūnai, riešutai, džiovinti vaisiai, o uždėjus spec. antgalius gaminami sausainiai ir makaronai. Geriausiai maisto ruošimui tinka plastmasinių dalių mėsmalė su nerūdijančio plieno diskiniais peilias. Blogiausia - aliuminio dalių mėsmalė. Savo turimą mėsmalę tikrinkite sumaldami svogūno galvą. Jeigu po malimo išardžius ir valant mėsmalės dalis matosi ant baltų svogūno gabalėlių pilki ir juodi lašeliai - tai yra metalo oksido teršalai, kurie labai kenksmingi žmogaus sveikatai. Neturint mėsmalės, ją pakeičia labai aštrus kirvuko formos peilis: mėsa šiuo peiliu ant lentutės kapojama į labai smulkius gabalėlius - faršą.


                                     Informaciniai įrašai:





Problemos sveriant ir matuojant virtuvėje? Pateikiu inžinerinį sprendimą: produktų svorių išraiška tūriu.







Trumpa informacijos suvestinė. Žinokime, ką valgome.







Kepsnių makiažas
Mėsos ir žuvies kepsnių pagražinimas bei paskaninimas.











Už ką jas mylėti ir kaip nuo jų saugotis.










Saugiausios buityje naudoti valymo priemonės
Kaip palaikyti švarą ir sveikuoliškus namus.







    Pagrindiniai toksinai, kurių reikia vengti.












    Įrašas apie kinų vaistines arbatas, mano asmeninę patirtį pirmos pagalbos suteikime, vaikų auklėjimą ir elgesio kultūrą prie stalo.










    Žolinės vaistažolės ir jų panaudojimas paprasčiausių ligų atvejais.







    Kepimo indai ir jų saugumas sveikatai
    Straipsnis, palyginantis saugumą sveikatai, naudojant aliumininius, teflonu dengtus, plieninus ir špižinius kepimo indus, yra čia: Great chefs don’t need Teflon

    Straipsnis apie silikoninių kepimo formų saugumą sveikatai, tiksliau apie tyrimų ir išvadų stoką, yra čia: Is Silicone Bakeware Safe? 

    Geras straipsnis ir ypač vertingi komentarai apie įvairių indų saugumą yra čia: Silicone cookware and the environment

    Išvados:
    • Šiuolaikinis "pergamentinis", "sviestinis" arba "kepimo"  popierius - tai dažniausiai yra popierius, dengtas silikono sluoksniu arba teflonu (panašiai kaip ir kai kurios popierinės lėkštės). Taigi, remiantis esamais duomenimis ir nuomonėmis, naudoti silikonines formas ir kepimui skirtas dangas yra saugiau negu tefloną arba pergamentinį popierių, kurio dangos rūšis nevisada aiški.
    • Saugiausi sveikatai yra špižiniai, keramikiniai (tik tie, kurie be švino), stikliniai ir plieniniai kepimo indai.

    21 komentaras:

    1. Anonimiškas2/16/2011

      Labai geras sąrašiukas su paaiškinimais. Jau žinau, ko reikės man nosipirkti, arba užsiminsiu MB, kad nedovanotų nereikalingų daiktų. O kiek maždaug kainavo tos keptuvės, jeigu ne paslaptis?
      Monika

      AtsakytiPanaikinti
    2. Aš savo keptuves pirkau seniai, kai jos tik pasirodė rinkoje ir mokėjau arti $150 už vieną keptuvę. Neseniai mačiau, jog jos dvigubai atpigo, yra už $60 ir $80, priklausomai nuo dydžio.

      AtsakytiPanaikinti
    3. Sveiki, rasau is Lietuvos,labai dziaugiuosi, kad atradau jusu svetaine.Nesu didzioji vireja, bet labai domina maisto (KOKYBISKO)gamyba.Labai puikiai aprasete apie reikalingus "rakandus" virtuveje-labai man patinka tureti tai kas reikalinga.Dabar ieskosiu keptuviu dengtu keramika.Aciu ir sekmes Jums.

      AtsakytiPanaikinti
    4. As dabar atostogauju Lietuvoje todel nauju irasu nebus iki rugpjucio pabaigos. Dziaugiuosi, jei patiko mano puslapis...
      Neseniai buvau parduotuveje "Ermitazas", pirkau keramika dengta keptuve, yra sviesiai pilkos ir juodos spalvos, juodos man pasirode geresnes. Kokybe vidutiniska, bet vis geriau negu teflonas. Yra specializuota indu krautuve Vilniuje salia Univermago. Reikes ten dar paziuret.

      AtsakytiPanaikinti
    5. Anonimiškas10/15/2013

      Segebute, jus kaip labai jautri tersalams asmenybe, kodel renkates neaiskia medziaga dengtas keptuves? Tegul jos ir geresnes nei telfonines, bet kodel jus nesirenkate tiesiog plieniniu keptuviu? Plienas - labai svarus lydinys, tikrai neturitnis jokiu kenksmingu priemaisu. Butu idomu suzinoti jusu nuomone.

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Aš naudoju keramika dengtas nesvylamas keptuves, pagamintas JAV ir Italijoje (kiek žinau tai be "chaltūros" pagamintos, geros kokybės indai). Taip pat naudoju plieninius puodus ir keptuves. Tačiau plienas plienui nelygus, yra visokių lydinių. Plieno kokybę geriausia tikrinti rūgštimis - užlašinus rūgšties, blogos kokybės plienas keičia spalvą. Aš naudoju "Emeril" ir "All Clad" firmų plieninius indus. Nors tai skaitosi labai geros kokybės plienas, tačiau aš galiu liežuviu jausti metalo rūgštumą (tiesiog liežuviu prilietus švariai iššveistą puodą jaučiasi metalo rūgštis, t.y. oksidacinis sluoksnis - bent jau nerūkanys žmonės turėtų tą skonį pajusti). Europoje, kiek žinau, populiarūs yra "Zepter" plieniniai indai, neva gaminami iš chirurginio plieno. Aš turiu vieną "Zepter" firmos mažą indelį, jis man irgi turi rūgštaus metališko prieskonio. Tad stengiuosi patiekalams, kur tenka nuo dugno kažką gramdyti, nenaudoti metalinių/plieninių indų. Tačiau juos naudoju virimui, troškinimui, sauté - troškinimui savo sultyse, nerūgštiems patiekalams. Aš labai jautriai jaučiu metalo skonį, pvz. aliuminio folijoje ruoštas patiekalas man pasižymi stipriu rūgščiu-metališku prieskoniu, o plieniniame puode - maistas man nesijaučia pakitęs, bet kadangi pats puodas jaučiasi rūgštus prilietus jį liežuviu, tai reiškai jog plienas turi oksidacinės rūgšties paviršiuje, tai geriau jo negramdyti ruošiant maistą ir nenaudoti rūgščių patiekalų ruošimui.

        Panaikinti
    6. Anonimiškas10/15/2013

      Dar norejau pridurti, kad spizines keptuves irgi abejotinos, nes spizius tai lydinys, kuris gali tureti visokiausiu priemaisu (plienas taip pat, bet daug maziau). Be to plienas yra naudojamas netgi medicinos ir farmacijos pramoneje, kaip svariausia ir labiausiai neutrali medziaga (ir viena pigiausiu). Dar vienas pastebejimas, profesionalus kepejai/virejai taip pat naudoja tik plienines keptuves. Ir pas juo nei pridega nei prisvyla nei kiausiniene nei blynai... is anskto dekinga uz atsakyma. Jusu tinkalarascio skaitytoja.

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Su špižiniais indais man geriau sekasi: gavau nusipirkti "Le Creuset" ir "Staub" firmų puodus ir keptuves. Šiuose puoduose špižius yra dengtas kokyška keramine danga+glazūra. Špižius tolygiai paskirsto temperatūrą ne tik po puodo dugną, bet ir per šonus, ilgai laiko šilumą. O glazūra užtikrina, kad maistas prie dugno ir sienelių mažiau kibtų. Nei liežuviu paskanavus, nei rūgšties užpylus, ar gramdant mentele šiuose puoduose nesijaučia jokio rūgštaus-metališko prieskonio. Aš esu labai patenkinta šiais savo indais. Aišku, galima rinkoje rasti neglazūruotų špižinių indų, kai kurie lydyniai yra su aliuminiu (sidabriškos spalvos), kai kurie rūdija - daug geležies. Aš tokių indų nenaudoju ir niekam nepatariu. Savo špižinius indus labai tausoju: netrankau į kitus indus, spintelėje saugoju apklojus juos trilinku popieriniu rankšluosčiu, taip pat trigubą popierinį rankšlostį įdedu tarp puodo ir dangčio, kad spintelėjė užkliudžius nesigramdytų ir neistrankytų puodo dalys, kad nenuskiltų gražūros sluoksnis. Profesionalūs kepėjai/virėjai daug ką naudoja - nebūtinai viskas yra sveika. Dažniau jie pasirenka tai, kas yra patogu ir ilgai tarnauja. Aš kepimui naudoju mažai riebalų, tad mano kiaušinienė ir prie plieninės ir prie keramika dengtos keptuvės prilimpa - ilgai nekepu, tai nesusvyla :) Kartais reikia kad patiekalas priskrustų prie indo dugno, po to pilamas rūgštus skystis arba išsiskiria patiekalo sultys ir viskas atšoka nuo dugno, tas prisvilęs sluoksnis suteikia patiekalui ypatingo skonio. Keramika dengtos keptuvės labai tinka šiam reikalui.

        Panaikinti
    7. Geriausia dovana iš visų šitų, mano manymu, sulčiaspaudė. Nerealus išradimas, tai vienas iš būtiniausių privalomų virtuvės įrenginių :)

      AtsakytiPanaikinti
    8. Anonimiškas6/14/2014

      Laba diena,Segebute.Gražių dalykėlių ir patarimų čia galima rasti.Mane sudomino blenderiai ,,Nutribullet,, ir Magicbulllet,,. Deja nerandu kur ir kaip jų įsigyti.Gyvenu Lietuvoje, o čia nerandu.Gal galit patarti kur juos rasti.Ačiū

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Radau, jog "Nutribullet" trintuvą parduoda Lietuvoje "Top Shop'as": http://www.topshop.lt/virtuves_reikmenys/nutribullet_trintuvas.html O dar radau jog privatus asmuo Lietuvoje parduoda trintuvus "Magic Bullet" po 100 Lt. http://www.skelbimai.lt/skelbimas/nauji-magic-bullet-trintuvai-5260110, jis/ji tik savo telefono numerį pateikė, ir parašė "Vilnius", tad greičiausiai parduoda iš sandėlio arba iš savo namų Vilniuje. Čia yra to pardavėjo telefonas: +370 61105168.

        Aš rekomenduočiau pirkti parduotuvėje; jeigu nerasite Lietuvoje, tai ieškokite keliaudami po Vakarų Europą, užeikite į buitinių reikmių / virtuvinės įrangos parduotuves.


        Panaikinti
    9. Anonimiškas1/13/2015

      O kiek to aliejaus pilti kaitinant špižinę keptuvę, kad nesviltų? Kaip supratau, reik įpilt aliejaus, po to pasūdyt, truputį pakaitint ir ataušint?

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. pilkite keptuvėn tik tiek aliejaus, kad plonu sluoksniu padengti visą paviršių. Jeigu po pirmo karto ataušinus keptuvę susidaręs nedegus sluoksnis atrodo perplonas, neskubėkite - palikite nenaudojamą keptuvę džiūti potai dienų, kad tas pirmas sluoksnis galutinai sukietėtų. Po to vėl pilkite ploną sluoksnį aliejaus ir vėl keptuvę "užkepkite". Su dviem nedegiais sluoksniais keptuvė bus visiškai nesvylama.

        Panaikinti
    10. Labai patiko Jusu svetaine.Noriu paklausti,kur galima gauti toki separatoriu,kaip pas Jus pavaizduotas paveikslelyje?

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. OXO firma (Amerikiečių) gamina gerus virtuvės rakandus. Ši firma turi filialus 80 valstybių, jų produktų galima nusipirkti keliaujant po Vakarų Europą, bet koks jų produktas - gera dovana savo šeimai ar suvenyras draugams. Jeigu nekeliaujate, tai Amazon parduoda panašius dalykus: http://www.amazon.co.uk/OXO-Good-Grips-Gravy-Separator/dp/B000SAC1IG

        Panaikinti
    11. Man reikia daržovių ir vaisių dziovykles . Kokią rekomenduotumėte pirkti?

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Negaliu patarti, nes pati nesu naudojousi šio prietaiso. Yra vaisių/daržovių džiovintuvai už 40 Eurų, yra už 400 Eurų. Tos 10-kart brangestni, turbūt, yra rimtesni. Žiūrėkite, kad nebūtų aliuminio dalių. Plastmasės, prie aukštų temperatūrų ir sąlytyje su maistu - irgi nieko gero. http://www.kainos.lt/grybu-vaisiu-ir-darzoviu-dziovintuvai-c3623700

        Panaikinti
    12. Anonimiškas5/27/2016

      Sveiki, kaip tik vasarai planuoju sau pasidovanoti sulciaspaude. Gal ka patartumete? Kuri gamintoja, kokia sulciaspaude rinktis?

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Aš turiu dvi sulčiasaudes - tarkuojančią ir lėtaeigę. Pagal mano patirtį, geriau turėti lėtaeigę - joje didesnė įvairovė daržovių ir vaisių tinka sultims spausti. Rinkites pagal tai, kiek turite vietos jūsų virtuvėje. Geriau sultis spaudžia ir neužsikemša didesnio skersmens filtruojančio krepšelio (metalinis indelis su skylutėmis) sulčiaspaudė. Aš gyvenu JAV, pas mus rinkoje parduodami kitų gamintojų virtuviniai įrengimai, lyginant su Lietuvos rinka. Mano sulčiaspaudė yra firmos "Omega", kainavo apie $400, kiek pamenu.

        Panaikinti
      2. Anonimiškas6/06/2016

        Ačiū už atsakymą. Planuoju rinktis Hurom. Sako, kad labai gera. Aišku, ir kaina nebloga..

        Panaikinti
    13. Anonimiškas1/01/2017

      Laimingu Jums Naujuju 2017-uju metu.
      Dekoju uz visus isvardytus prietaisus. Labai idomu. O ka jus manote apie didelio galingumo plaktuvus, pvz. Vitamix ne maziau 700 W. Aciu uz komentara.

      AtsakytiPanaikinti