Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-05-01

Salsa "Pico de gallo"

Salsa "Pico de gallo" (tariasi "piko de gaijo", isp. reiškia gaidžio snapas) - tai Meksikos virtuvės klasikinės salotos-užtepas, gaminamos iš smulkiais gabalėliais kapotų pomidorų, kalendros, svogūno ir jalapeño arba serrano čilių (aitriųjų paprikų). Jeigu nemėgstate kalendros, ją galima pakeisti petražolėmis arba baziliku, bet tai jau bus "Brusketa" (Bruschetta - it.), nes kalendros skonis - salsos "Pico de gallo" visa esmė. Paprasčiausia ir elementariausia salsa - tai smulkiai kapoti pomidorai, svogūnai ir čilės. Jokio aliejaus, vien citrinos arba laimo sultys.
Patiekalo tirštumui labai tinka pridėti aštraus padažo kaip "Louisiana Hot Sauce" arba bet kokio tirštesnio raudono aštraus meksikietiško padažiuko. Jeigu tokio neturite, tada 1/3 pomidorų sumalkite arba sutrinkite grūstūvėje, o likusią dalį smulkiai supjaustykite.
Salsa valgoma kaip priedas su sekančiais patiekalais:
  • su kukurūzų čipsais,
  • su paskrudintais tortiljos (tortilla - isp.) trikampėliais,
  • ant fermentinio arba varškės sūrio griežinėlio,
  • su varške,
  • ant kiaušinienės arba omleto,
  • salsa įdarytos virto kiaušinio baltymo puselės,
  • ant orkaitėje keptų bulvių, kartu su grietinės "kepure", mmmm...
  • ant suplėšytų salotų lapelių salsos kauburėlis - tai ir salotų dalis, ir padažas,
  • ant keptos vištienos arba kalakutienos krūtinėlės,
  • ant keptos lašišos,
  • salsa įdaryti žaliosios paprikos "laiveliai" - šaltas užkandis prie tekilos,
  • ant hikamos (jicama - isp.) griežinėlių,
  • ant agurko,
  • su virtomis pupelėmis,
  • įmaišius į paruoštą šiltą kuskusą arba kinvą (quinoa),
  • su virtu ar keptu kalafioru,
  • su garintu brokoliu, 
  • su keptais aguročiais arba cukinijomis,
  • ant kepto baklažano griežinėlio,
  • su Meksikos virtuvės patiekalais: taco, quesadilla, enchilada, burrito, fajitas, nacho...
Paruošimui reikia turėti daržovių kapoklę, arba labai aštrų peilį.

Produktai:
  • 1-2 vnt. "Serano" arba "Halapenjo" čilės pipiriukų
  • 1 skiltelė česnako
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 0.5 kg pomidorų
  • kuokštas kalendros (silantro) lapelių
  • 1/4 baltojo arba mėlynojo svogūno
  • 2 valg. Š. žaliosios citrinos (laimo) sulčių
  • 2 valg. Š. aštraus padažo, kaip "Louisiana Hot Sauce" - nebūtinai
Paruošimas:
  • Pašaliname iš čilių sėklas - tai sumažins patiekalo aitrumą.
  • Česnako skiltelę iki tyrelės sutriname su druska.
  • Pomidorus, išvalytas čiles, kalendros lapelius ir svogūną supjaustome 5 mm kubeliais arba sukapojame kapokle. Visus ingredientus dubenyje apliejame citrinų sultimis ir, jei pasirinkome, Luizianos padažu, lengvai išmaišome ir tuojau pat pateikiame. 
  • Salsa išlieka šviežia apie 2 dienas, jei saugoma šaldytuve.
P.S. Man labai patikęs Giedriaus įrašas meksikietiškos vakarienės tema, aš identiškai ruošiu ir pateikiu "Fajitas", tik šalia tekilos dar pasiūlau naminio žaliųjų citrinų limonado. Giedriaus svetainėje radau daugiau panašumų su savo maisto ruošimo stiliumi, matyt, mūsų skonio receptoriai panašūs :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą