Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-02-05

Marinuotos čilės


Nors nelaikau savęs ypatinga aštrumynų mėgėja, tačiau prieš 10 metų turėjau juokingai-tragiškos patirties, kai mano skoniui pagamintais vištienos-pipirų asorti iešmukais pasivaišinę svečiai (veiksmas vyko gamtoje prie laužavietės) likusią dienos dalį praleido išsižioję po miškus lakstydami bei šalimais tekančiame upelyje skalaudami savo "degančias" gerkles...
Dauguma mano ruošiamų patiekalų skirti visai šeimai, nuo mažo iki seno, bei tarptautiniams draugams, todėl labai saikingai naudoju prieskonius. Patirtis mane išmokė: dabar ugningus priedus, padažiukus ir pagardus, pasigaminu mažais kiekiais, pasikavoju šaldytuvo gilumoje ir dalinuosi tik su ištvermei patikrintais bei perspėtais asmenimis.
Net jeigu nevalgote aštriai, maisto ruošai gali prireikti pipirų marinato, t.y. to aštrumu, skoniu ir kvapais prisisunkusio skysčio, kuris yra nuostabus prieskonis, nepaliekantis taškelių ant salotų, nedrumsčiantis buljono skaidrumo, ypač praverčia ruošiant žuvį ar mėsą drebučiuose.
Parduotuvėse ekologiškų marinuotų pipirų pasirinkimas labai ribotas. Pirkti švieži pipirai po savaitės-kitos suvysta, džiūva ir pūva. Marinavimas pratęsia pipirų galiojimo laiką metams. Marinavimui netinka jodo druska, naudokite tik gryną jūros arba akmens druską be priedų. Venkite pipirų, kurie yra minkšti, sudžiūvę ar išblukę. Jeigu iš pipirų pašalinsite sėklas, jie bus mažiau deginantys, geriau atsiskleis pipirų skonis.
Paruošimui reikia turėti 500 ml sterilizuotą stiklainiuką su dangteliu, didelį ir mažą puodus, gumines pirštines - apdorojant pipirus. Jokiais būdais pipirinėmis rankomis nelieskite veido, nosies, akių, vaikų, gyvulių ir kitų mylimų padarų!
Produktai:
  • 300 g įvairių aštrių ir neaštrių pipirų
  • 3-4 skiltelės česnako,
  • 1 stiklinė 5% acto (250 ml)
  • 2 arb. š. druskos
  • 2 arb. š. cukraus
  • 1 lauro lapelis - nebūtinai
  • 3-4 juodieji pipiriukai - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Užkaičiame virdulį vandens. Kruopščiai nuplauname lauro lapelį, pipirus ir jų stiebelius. Kiekvieną pipiriuką įpjauname, kad vėliau marinatas prasiskverbtų vidun arba tiesiog supjaustome norimo dydžio gabalėliais. Stiklainį sausakimšai prikemšame pipirais, įdedame česnako skilteles.
  2. Puode užviriname 1 stiklinę vandens, pasūdome, pridedame cukraus, juodųjų pipirų grūdelius ir lauro lapą, pilame 1 stiklinę acto. Paverdame apie 3 min.
  3. Pipirais prikimštą stiklainį pastatome į didelį puodą, iš išorės iki pusės apsemiam verdančiu vandeniu iš virdulio. Į stiklainį pilame paruošą karštą marinatą. Steriliu peiliu paspaudžiame tarp pipirų, kad iš jų išleisti oro burbuliukus. Pilame daugiau marinato, bet paliekame 2 cm tarpą orui, ir užsukame dangtelį. Taip puode su vandeniu įstatytą stiklainį paviriname apie 15 min. Ištraukiame stiklainį iš vandens ir paliekame 6 val. atvėsti kambario temperatūroje.
  4. Laikome vėsioje, tamsioje vietoje ne mažiau kaip 2 savaites iki vartojimo. Saugome šaltai po atidarymo.
P.S. Kartu su pipirais marinavimui tinka čiobrelis, raudonėlis ir bazilikas. Taip pat galite pabandyti į stiklainiuką su pipirais pridėti susmulkintų morkų, žiedinių kopūstų, garstyčių sėklų, juostelėmis supjaustytą svogūno galvą arba mini svogūnėlius. Jeigu naudojate obuolių actą, cukrus marinatui nebūtinas.

4 komentarai:

  1. Papricijus10/22/2013

    Visa tai yra paprikos, kurios neturi nieko bendra su pipirais, išskyrus aštrumą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aha: ""kadangi paprikų "tėvynė" yra Lietuva, ir iš čia jos paskilido po platųjį pasaulį, tai "Lietuvių kalbos policija" turi pirmumo teisę nurodyti, kaip vadinti "čilės" žargonu pramintus prieskonius, nieko bendra neturinčius su pipirais..."" :) Šiaip tai, jeigu remtis faktais, čiles "pipirais" pirmas pavadino Kristupas Kolumbas, dėl jų skonio panašumo su Piperaceae šeimos prieskoniais. Nors juodieni pipirai ir čilės yra skirtingų šeimų augalai, jie kulinarijoje ir medicinoje vienas kitą pakeiča, - apibendrinamai visame pasaulyje šie prieskoniai vadinami "pipirais". Grūdėtųjų pipirų (juodieji, žalieji, baltieji, kvapnieji grūdėtieji pipirai ir kt.) tėviškė yra Indija, čia jie kartu su čilėmis irgi priskirti vienu pavadinimu "mirčiu" apibendrintai prieskonių grupei.

      Panaikinti
  2. Skaniai susiskaitė įrašas. Nežinojau, kad paprikos dar yra vadinamos saldžiaisiais pipirais.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškas10/02/2015

    Oi prisijuokiau iš pasakojimo, apie iškylą gamtoje . Priešams suruošti tokią iškylą neprošalį , na bet nesame kerštingi, tai priešams nieko neplanuosime :D

    Šiuo metu esu , išsidarinėjusi paprikas, pjausčiau išilgai, vidurius iškrapsčiusi. Na ir klaidą padariau, kad dirbau plikom rankom. Kadangi pirmą kartą, tai čia bus pamoka . Kitą kart su buitinėm guminėm pirštinėm darbuosiuos. Nes netyčią , nejučioms prisilietusi prie nosies, lūpų , degina , žiauriai :(
    Bėje, manosios paprikos neprinokusios, žalios. Nebesirpsta jau.

    AtsakytiPanaikinti