Rūgštynės turtingos oksalio rūgštimi, vitaminais, jos žinomos dėl savo priešuždegiminių ir kvėpavimo takus gydančių savybių, iš jų pagaminami nuostabūs padažai... O kai rūgštynių nėr, jų puikiu pakaitalu tampa špinatai su cirinos sultimis. Špinatai - burokėlių lapų giminaičiai, turtingi ta pačia oksalio rūgštimi, skatina organizmo apsivalymą, padeda žarnyno veiklai. Špinatai yra puikus šaltinis vitaminų A, B komplekso, C, E, K, karotino, folio rūgšties, magnio, kalcio, geležies, jodo, magnio, fosforo, kalio, natrio, ir kitų vertingų mikroelementų bei amino rūgščių.
Oksalio rūgštis - labai sveika organiniame pavidale; tačiau apdorota termiškai, ji tampa neorganiška ir kenksminga, iš čia inkstų akmenligė, geležies ir kalcio trūkumas. Todėl nepatartina rūgštynių ir špinatų virti. Užtenka lapelius tik įmesti į karštą sriubą ir palaikyti po dangčiu 10 min. Jie suminkštės, pasklis lapelių skonis ir netgi spalva pasikeis iš žalios į samaninę.
Išeiga 6-8 porcijos. Paruošimui reikia turėti 3-4 litrų puodą.
Produktai:
- 2 valg. Š. sviesto arba aliejaus
- 1 svogūnas
- 2 arb. š. druskos
- 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 2 lauro lapeliai
- 2 bulvės
- 2 morkos
- 2 kiaušiniai
- 170-200 g rūgštynių arba špinatų
- 1/2 citrinos - tik jei naudojame špinatus
- Puode virš vidutiniškos liepsnos, riebaluose pakepiname smulkiai supjaustytą svogūną iki auksinės spalvos - maždaug 3 min., pasūdome, papipiriname. Pilame 2/3 puodo turinio vandens, pridedame lauro lapelius ir užviriname vegetarišką sultinį.
- Nuskutame bei smulkiais kubeliais supjaustome bulves ir morkas, sudedame į sultinį, paverdame 15 minučių.
- Kiaušinius įmušame į puodelį ir truputį išplakame šakute, kad baltymai gerai susimaišytų su tryniais. Šį išplaktą mišinį pilame į verdančią sriubą ir viską gerai išmaišome. Karštame skystyje kiaušinis pavirs mažais balsvais krislelais.
- Stambiai (2-3 cm) supjaustome rūgštynes arba špinatus, mažesnių lapelių nepjaustome. Išjungiame sriubą, sumetame žalumynus. Jeigu naudojame špinatus, į sriubą išpaudžiame citrinos sultis, puodą uždengiame dangčiu ir paliekame 10-15 min. skoniams ir aromatams pasiskirstyti.
- Pateikiame sriubą pagardinę grietine, pabarstę sukarpytų petražolių ar krapų, šalia riekutės juodos duonos arba su skrebučiais.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą