Anties krūtinėlė - išskirtinio skonio mėsa, tinkanti ypatingoms progoms, kaip pvz. garbingam svečiui maloniai nustebinti arba Valentino dieną mylimam asmeniui palepinti. Idealiame pasaulyje anties krūtinėlė būtų pateikta su perkoštu padažu, tačiau man padažo tirščiai - tai pats skanumėlis, atstojanis karštą garnyrą. Na, jeigu kokia karališka persona pas mane viešėtų, turbūt ir aš ištraukčiau padažui koštuvą.
Antienos krūtinėlė ruošiama ir servuojama pagal panašias taisykles, kaip ir jautienos nugarinės medaljonai (filet mignon), t.y. su krauju. O jeigu jums tai nepriimtina, tada pagal pateiktą receptą ant keptuvės apsrudintą krūtinėlę papildomai kepkite orkaitėje.
Kuo trumpiau ir kuo karščiau kepama krūtinėlė, tuo ji bus minkštesnė ir sultingesnė. Didžiausia klaida antienos krūtinėlės ruošime yra jos perkepimas. Šio recepto kepimo metu mano virtuvė būna pilna dūmų, tad patariu įjunti ventiliacijos trauką ir kuo plačiau praverti virtuvės langą.
Užsigėrimui bei padažo ruošimui tinka tiek balti, tiek raudoni vynai, gali būti salstelėję, rausvi, kaip pvz. Zinfandel arba Primitivo. Padažui gali būti naudojama uogienė arba šaldytos/šviežios uogos su truputėliu cukraus.
Išeiga: 2 - 4 porcijos. Paruošimui reikai turėti sunkią keptuvę, geriausiai špižinę, tinkančią kepimui orkaitėje.
Produktai:
- 1 vnt. anties krūtinėlė, apie 170-200 g
- 1/2 arb. š. druskos
- 1/4 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 2 Valg. Š. sviesto
- 1/2 ropinio svogūno
- 2 lapeliai prieskoninio šalavijo - nebūtinai
- 2 šakelės čiobrelio - nebūtinai
- 100 ml vyno
- 2 Valg. Š. uogienės: bruknių, aviečių, juodųjų ir raudonųjų serbentų, vyšnių, gervuogių, spanguolių arba šių uogų mišinio uogienės
- Krūtinėlę nuplauname, gerai nusausiname popieriniu rankšluosčiu, iš visų pusių ištriname druska ir pipirais.
- Paruošiame 230°C (450°F) karštumo orkaitę - tik jeigu norėsime mėsos be kraujo.
- Virš didelės liepsnos įkaitiname sausą keptuvę apie 3-5 min. Nulašinus į keptuvę lašelį vandens jis turi "šauti" ir kaipmat išgaruoti. Krūtinėlę dedame oda žemyn į įkaitusią keptuvę. Kepame nejudinant 5-6 min. Mėsa pradžioje prilips prie keptuvės, vėliau išsiskirs riebalai ir mėsa atlips. Apverčiame ir toliau kepame iš mėsos pusės dar 5-6 min. Gerai iškepusi krūtinėlė turi būti rudai paskrudusi su traškia odele.
- Jeigu nemėgstame mėsos "su krauju", iš keptuvės išpilame lauk visus riebalus ir tuojau pat kepame 5-7 min. iki maksimalios temperatūros jau prikaitintoje orkaitėje, t.y. maždaug 230°C (450°F) arba nustačius funkciją "Broil". Tokia mėsa išliks viduje gana ružava ir sultinga, bet iš jos nevarvės kraujas. Maksimum kepimo orkaitėje trukmė - 12 minučių - tokia mėsa bus pilnai iškepusi, bet dar nesukietėjusi.
- Krūtinėlę išdedame ant lėkštės ir paliekame mažiausiai 7-10 minučių "pailsėti", kitaip pjaustant labai bėgs sultys, o tai kenkia mėsos kokybei.
- Tuo tarpu paruoškime padažą. Švarioj keptuvėj virš vidutiniškos liepsnos išlydome sviestą, apkepiname smulkiai supjaustytą svogūną, susmulkintą šalaviją ir tarp pirštų sutrintus čiobrelius. Pasūdome, papipiriname ir kepiname apie 3 min. Pilame vyno, gerai išmaišome, pakaitiname dar 3 min. Įdedame uogienės, išmaišome ir paviriname padažą iki kol jis taps norimo tirštumo.
- Padažą pateikiame ąsotėlyje šalia krūtinėlės, supjaustytos skersai 1 cm storio griežinėliais.
P.S. Prie anties krūtinėlės puikus garnyras yra aukščiau aprašytame padaže apkepinti šviežios kriaušės ketvirčiai, šparagai, ankštinės pupelės, bulvės, tamsiai žalių lapelių salotos.
P.P.S. Pagreitintas labai skanus žaibiškas padažas antienai:
Dubenėlyje sumaišome lygiomis dalimis: A1 ir Naršarab padažus. Į šį mišinį pilame iš supjaustytos mėsos išsiskyrusias sultis, viską sumaišome. Pateikiame indelyje su samtyku arba tiesiog lekštėje padažu apliejame mėsos griežinėlius
Naršarabas - tai sutirštintos nesaldintos granatų sultys, maždaug sirupo tištumo, puikus padažas bet kokiai tamsiai mėsai.
O kur pirkai krūtinėlę? :)
AtsakytiPanaikintiKaune 54 lt kg. Lenkijoje nupirkau puikios krutineles 1,5 kg uz ~29 lt.!!!!! Daugiau nei 2 kartus pigiau!!!!
PanaikintiPirkau "Kings" krautuvėje, firmos D'Artagnan ekologišką krūtinėlę. Dažnai perku šio gamintojo mėsą, mat jie skelbia jog jų paukštiena užauginta be kankinimų, ekologiškomis sąlygomis, maitinant vien ekologiškais pašarais. Jų parduodamos antys yra paaugliai ančiukai, visada labai sultingos mėsos ir skanūs. Daugiau apie juos čia: www.dartagnan.com
AtsakytiPanaikintiTikras geris!!!! as labai megstu su brukniu dzemu
AtsakytiPanaikintiKaip skanu, labai tokią mėgstu. Gaila, kad Lietuvoje nėra tokio antienos pasirinkimo.
AtsakytiPanaikintiGal Lietuvoje turguje bus geros antienos? Vilniuje restoranuose servuoja anties krūtinėlę, jie juk kažkur perka.
AtsakytiPanaikintiIšsiklausinėjau draugės: antienos ir žąsienos, importuotos iš Lenkijos, visada galima nusipirkti Vilniaus Kalvarijų turguje. Jos ten būna šaldytos. O prieš Kalėdas, Velykas ir kitas šventes - Lietuovos ūkininkai prekiauja vietine puikiausios kokybės mėsa Viršuliškių Ūkininkų Turguje, irgi Vilniuje.
AtsakytiPanaikintiAčiū, Segebute, už rūpestį. Šaldytos kažkaip nesinori, o vat iki Viršuliškių (nors ir kitas miesto galas) tikrai pavažiuosiu, nes anksčiau niekada ten nesu buvus.
AtsakytiPanaikintiSviezios antienos Lietuvoje yra RIMI skyriuje prie atvesintos paukstienos ir kt. mesos. Ir krutinele ir slauneles. Labai puikiai suporciuota.
AtsakytiPanaikintiAs tai antienos krutinele is vakaro greitai uzmarinavau(medus, sojos padazas).Odele ipjoviau skresai,isilgai,apibarsciau druskyte,pipiriukais ir siek tiek baziliko is dvieju pusiu, ir uztepiau marinatu.Kita diena: 1. ikaitinu orkaite 100 laipsniu 2.Ant karstos keptuves be jokio aliejaus! pirma apkepiau odele zemyn 5min, paskui apverciau mesyte 5min..ir dedu i orkaite svelniai troskintis qpie 50min..SKANAUS!:)
AtsakytiPanaikintikepiau Naujiesiems - visiems labai patiko. rekomenduoju :)
AtsakytiPanaikintiPasakiskas receptas. Krutinele gavosi tokia sultinga skani, kaip tikram sefui :) Tik padazas nelabai pavyko ciobrelio padaginau :)
AtsakytiPanaikintigavosi super:) namuose antis auginta ir sis receptas- tobula :)
AtsakytiPanaikintiO jei neturiu orkaitės dabar veikiančios, tai galiu bandyti kepti keptuvėje? Labai norėčiau pasigaminti antienos pagal šį receptą, nes įeina visi man patinkantys produktai.
AtsakytiPanaikintiAš ruošiu vien keptuvėje, be orkaitės, bet tada krūtinėlė gaunasi su krauju viduje, sultinga. Jeigu jums tokia mėsa patinka, darykite vien keptuvėje. Mano vaikai, pvz., mėgsta krūtinėlės mėsą be kraujo, tad aš atsipjaunu sau mėsos kelis griežinėlius, o likusį gabalą dar kepu orkaitėje - vaikams.
PanaikintiKrūtinėlė susitraukė, neišlaukiau - išbėgo sultys. O po oda buvo "nesukramtomos" lyg sausgyslės :(. O šiaip, receptas patiko. Kitą kartą darysiu taip pat ir rekomenduoju kitiems.
AtsakytiPanaikintiO kiek laiko kepti orkaiteje 500 gr. dydzio krutinele? :)
AtsakytiPanaikinti500 g - tai turbūt dviejų pusių anties krūtinėlė; arba žąsies, nes labai didelė. Pradžioje apkepinus iki rudos žievelės iš abiejų pusių ant keptuvės, kepkite orkaitėje 12-15 min. Remiantis mano praktika (sėkmėmis ir nesėkmėmis), perkepus krūtinėlė yra sugadinta. Po 12-15 min. tikrinkite kilinariniu termometru arba pasmeikite šakute: bėgančios sultys turi būti rausvos, bet ne raudonos kaip kraujas.
Panaikinti