Dabar laikai pasikeitė, parduotuvėse apstu padažų, su juose primaišytais stabilizatoriais, konservantais, iš naftos produktų išgautais atspalviais, MSG ir t.t., ir dėl skonio - jokių garantijų. Namuose paruoštas padažas kaskart gaunasi skirtingo skonio, bet visada skanesnis už parduotuvinį.
Išeiga: maždaug 0.5 litro padažo. Paruošimui reikia turėti didelę keptuvę.
Produktai:
Išeiga: maždaug 0.5 litro padažo. Paruošimui reikia turėti didelę keptuvę.
Produktai:
- 2 valg. Š. cukraus
- 1/4 stiklinės (60ml) 5% acto
- 1/4 stiklinės (60ml) augalinio aliejaus
- 1 didelis svogūnas, labai smulkiai supjaustytas
- 2 arb. š. druskos
- 2-3 arb. š. Khmeli Suneli prieskonių, arba kito mėgstamo žolelių mišinio
- 1 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 1 arb. š. šviežiai maltų raudonųjų čili pipirų - nebūtinai
- 2-3 lauro lapeliai, susmulkinti
- žiupsnelis (1/8 arb. š.) malto cinamono
- 170 g indelis pomidorų pastos
- 3 didelės skiltelės česnako, sutrintos
- 1 valg. Š. garstyčių
- 1 - 1.5 stiklinė (250-375 ml) buljono, gali būti vegetariškas
Paruošimas:
- Sausoje keptuvėje kaitiname cukrų apie 5 min. Cukrus turi karamelizuotis ir tapti tamsiai rudas, bet nesuanglėti. Kai pasiekiama graži tamsiai ruda cukraus spalva, nukeliame keptuvę nuo liepsnos, pilame actą, gerai išmaišome. Visas cukrus turi atšokti nuo puodo dugno ir ištirpti skystyje. Paruoštą rudą actą pilame į puodelį, keptuvę išplauname.
- Keptuvėje įkaitiname aliejų, apkepiname svogūną iki auksinės spalvos. Pasūdome, suberiame sausus prieskonius, viską gerai išmaišome ir dar pakepiname, kol išsiskiria prieskonių kvapas.
- Keptuvėje praskyriame duobutę, į ją dedame pomidorų pastą, kurią maišant karamelizuojame, t.y. kepame tol, kol pastos raudonumas pereis į rudumą, apie 5 minutes.
- Įmaišome česnaką, garstyčias, supilame buljoną ir, mišiniui užvirus, sumažname liepsną bei paliekame padažą virti dar 5-10 min.
- Anksčiau paruoštą cukraus-acto mišinį pilame į verdantį keptuvėje padažą. Viską išmaišome ir dar pakunkuliuojame keletą minučių, kol padažas sutirštės. Padažas turi būti sirupo tirštumo, aplipinantis įmerktą šaukštą.
- Sandariame indelyje, šaldytuve, padažas išliks šviežias 4 mėnesius. Jeigu karštą padažą supilsite į sterilų indelį ir užsandarinsite, galėsite padažą laikyti spintelėje 1 metus arba padovanoti draugams gurmanams.
Pamaciau ir susizavejau. Manau jog rytoj isbandysiu ji ;)
AtsakytiPanaikintisėkmės! :)
AtsakytiPanaikintiLabai skanus jūsų padažas, kadangi šonkauliukai gaunasi nuostabūs, o marinatą taip ilgai galima laikyti šaldytuve, manau reiks prisiruošti jo atsargų, kad visuomet būtų po ranka :))
AtsakytiPanaikintiDžiaugiuosi, jog patiko.
AtsakytiPanaikintiMano vaikai labai mėgsta barbekiu šonkauliukus. Visada privalau turėti barbekiu padažo šaldytuve, mat, kartais orkaitėje atšildau vakarykštę kiaulieną ar vištieną (bet kokio pavidalo) tik aptepusi šiuo padažiuku ir turiu jau naują (ne vakar dienos) patiekalą. Kadangi neradau krautuvėse pirkti barbekiu padažo be chemikalų ir konservantų, tai gaminuosi pati.
visada tik su situo padazu marinuoju sonkauliukus - jis nepaprastai skanus, o iskeptus irgi gardinam juo :)) aciu labai uz recepta - jau daugiau kaip metai jis mano seimos vienas megiamiausiu ;)
AtsakytiPanaikinti