Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-02-12

Višta "Meksikana"

Norint tapti tikra "Meksikana" (meksikietė), reikia gimti ir augti Meksikoje. Tačiau ir svetur gimusios vištos, pagardintos tinkamais prieskoniais, gali pretenduoti į šį apibūdinimą. Jeigu keliausite automobiliu po Meksiką, sustokite prie pakelės prekeivių, o būtent prie dūmyjančio grilio. Esu tikra, kad gausite nusipirkti autentiškos vištos "Meksikanos". Nepamirškite man parašyti, ar skonis labai skiriasi nuo maniškės, šiame recepte pateiktos.

Recepte naudojami tokie prieskoniai, kaip cinamonas ir gvazdikėliai, kurie mėsytei suteikė "labai įdomaus dūmo skonio" - ragautojų žodžiais tariant. Nežinau, apie kokį "dūmą" jie kalbą,  juk aš kepiau elektrinėje orkaitėje.

Autentiškesnio skonio višta gausis kepama virš grilio, kūrenamo malkomis. Šiam patiekalui aštrumas nebūtinas: aštrius raudonuosius pipirus galima pakeisti nedideliu kieku juodųjų pipirų; patiekalas patiks ir mažiems, ir dideliems.
Produktai:

Marinatui:
  • 1 valg. Š. maltų čilės ar ančio pipirų, arba 1 arb. š. maltų juodųjų pipirų - jeigu valgys vaikai
  • ½ arb. š. malto cinamono
  • ½ arb. š. maltų gvazdikėlių - aš sugrūdau grūstuve
  • 1 arb. š. druskos
  • 1 arb. š. raudonėlio (oregano)
  • ½ stiklinės apelsinų sulčių
  • 3 valg. Š. obuolių acto 
  • 3 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 stambi skiltelė česnako - sutraiškyta 
 Paruošimas:
  1. Vištą išdarinėjame, gerai nuplauname. Kulinarinėmis žirklėmis vištą perkerpame per nugarą, maždaug 1-2 cm į šoną nuo stuburo. Išskleidsdami vištą sulaužome jos krūtinkaulį ir, padėjus ant stalo ar lentelės, kumščiu daužant vištą suplokštiname. Sparnelius užlenkiame į vidų, kad jie kepant nesviltų.
  2. Plačiame dubenyje sumaišome visus marinatui skirtus produktus. Vištą panardiname į marinatą 30 min. ar ilgiau.
  3. Jeigu kepame vištą virš grilio, kurui geriausiai tinka malkos. Išskirstome malkas taip, kad liepsna kiltų šonuose, o per grilio vidurį tik rusentų. Jeigu grilis dujinis, tai uždegame liepsną kraštiniuose degikliuose, palikdami vidurinį degiklį išjungtą. Plokščią vištą dedame ant grotelių vidurio, kur nėra liepsnos, uždengiame dangčiu ir kepame 45 minutes. Kas 10 minučių vištą apšlakstome likusiu dubenyje marinatu.
  4. Jeigu kepame orkaitėje, plokščiai išskleistą vištą dedame ant grotelių virš skardos arba į plačią keptuvę. Kepame 45 min. neuždengus, 200°C (390°F) laipsnių karštyje. Kas 10-15 min. vištą apšlakstome likusiu dubenyje marinatu.
  5. Maždaug likus 10 min. iki kepimo pabaigos, ant grotelių šalia vištos išdėliojame sveikas (suprask cielas) paprikas ir vandeny suvilgytą, nepjaustytą kuokštą žalių svogūnų laiškų.
  6. Iškepusią vištą žirklėmis sukarpome mažais gabaliukais per sąnarius. Pateikiame su keptomis paprikomis bei aprūsentais svogūnais, salsa, virtais ryžiais.















    P.S. Aš visas žalios mėsos išdarinėjimo, pjaustymo ir kt. "inkvizicines" procedūras atlieku virtuvės kriauklėje. Dezinfekcijai kriauklę iššveičiu milteliais ir nuplikau verdančiu vandeniu - prieš ir po "inkvizicijos".

    **********************************RECEPTO PAPILDYMAS******************************************

    Višta "Meksikana" kepta tiesiog marinate.
    Neseniai išbandžiau sujungti "Vištos Meksikanos" ir "Vištienos a L'Orange" receptus. Rezultatas - labai sultinga, nuo kaulų krentanti, kvapni vištiena. Nereikia gaišti laiko marinavimui, ir blėkos nereikia plauti - vištą kepiau špižinėje keptuvėje.

    Ingredientai - visi tie patys, kaip aukščiau aprašytame recepte.

    Paruošimas:
    1. Tas pats kaip recepte aukščiau.
    2. Paruošiame 200°C (390°F) karštumo orakitę. 
    3. Didelėje špižinėje keptuvėje sumaišome visus marinatui skirtus produktus. Vištą guldome į marinatą mėsos-skūros puse žemyn, ir tiosiog marinate, keptuvėje, pašauname į orkaitę.
    4. Kas 20 min. 3 kartus vištą vartome, t.y. kepimo turi gautis maždaug 1 val. 20 min. Kulinariniu termometru pasmeigus krūtinėlės storiausią dalį, temperatūra turi siekti 74°C (165°F), o pasmeigus iki klubo jungties su koja sąnario 79°C (175°F).
    5. Ištraukiame vištą iš blėkutės ir paliekame "pailsėti" kambario temperatūroje apie 10 min.
    6. Dugne susidariusį padažą perkošiame per sietelį, jeigu padažas labai riebus, separatoriumi pašaliname riebalus. Pateikiame vištienos gabaliukus aplietus padažu.
    Pabaigai - man patinkani "Mariači" stiliaus muzika - Meksikos tautinės dainos. Visiems labiausiai žinoma, turbūt, yra Antonio Banderas atliekama daina filme "Desperado". Siūlau pasiklausyti daugiau. Atlieka moksleiviai iš Rio Grande City High School mokyklos:  Mariachi Cascabel. O šitą dainą "Alma Llanera" atlieka Zapata High School moksleiviai. 

    2 komentarai:

    1. Atrodo tikrai puikiai - į must do sąrašą, nes kartais reikia paįvairinti ir pačius labiausiai pamėgtus receptus, kad neatsibostų.

      AtsakytiPanaikinti
    2. Ačiū, Indre. Tikiuosi, kad patiks patiekalas ir jo egzotiškas paruošimas.

      AtsakytiPanaikinti