Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-01-16

Balta mišrainė

Balta mišrainė per mūsų Velykas.
Liaudyje žinoma "Balta mišranė" kartais valgyklų ir kavinių valgiaraščiuose dar vadinama "Lietuviškomis salotomis". Kiek žinau, šis patiekalas paplito Lietuvoje sovietmečiu. Panašias mišraines gamina ir lietuvių kaimyninės tautos.

Lenkai, pvz., šią mišrainę vadina "Salatka Jarzynowa", joje dominuoja morkos, o vietoje virtų bulvių naudojami 3-4 min. virti pastarnokai. Žirnelius lenkiškame recepte kartais pakeičia konservuoti kukurūzai. Dar lenkai dažnai naudoja obuolį savo receptuose. Padažui naudojamas majonezas ir garstyčių šaukštelis arba acto šaukštas - ši mišrainė rūgštesnė, lyginant su lietuviška.

Rusų ir baltarusių receptuose "Салат Оливье" dominuoja virtos bulvės, arba jos pakeičiamos virtais ryžiais. Rusų mišrainėje būtinai yra smulkiai supjaustytos mėsos, kaip jautiena, vištiena arba virta tešmeninė dešra ("Daktariška" arba "Pieniška"). Padažui naudojamas vien majonezas, svogūnas - būtinai baltas ropinis. Kartais vietoj mėsos mišrainė barstoma raudonaisiais lašišų ikrais.

Rusiška balta mišrainė su ryžiais ir puošta ikrais.
Lietuviai "Baltoje mišrainėje" proporcingai vienodai naudoja virtų morkų ir bulvių. Kiti ingredientai naudojami šiek tiek mažesniais kiekiais. Būtinai naudojami virti kiaušiniai. Lietuvės šeimininkės mėgsta pagardinti patiekalą šviežiais žalumynais: petražolėm, krapais, laiškiniu česnaku ir pan. Padažui naudojamas perpus sumaišyti majonezas ir grietinė.

Yra keletas taisyklių, kurių prisilaikant, pagaminama ideali mišrainė, nesvarbu pagal kokias tradicijas:
  • Bulvės ir morkos, verdamos su lupenomis, atskiruose puoduose. Svarbu prieš verdant jas gerai nuplauti. Nešvariai verdamos daržovės bus karčios.
  • Svarbu daržovių nepervirti, pjaustant jos turi likti kietos, nesubyrėti.
  • Daržovėms išvrus, vanduo išliejamas ir jos aušnamos atvirame puode, sausai. Vandenyje ataušintos daržovės bus pažliugusios.
  • Jeigu mišrainė, pridėjus padažo, liko sausa - klaidinga naudoti daugiau majonezo. Geriau tinka mišrainę aplieti 1-2 Valg. Š. marinato arba raugo iš agurkų stiklainiuko.
  • Naudojant padažui vien majonezą, pagaminama lipnesnė mišrainė, kuri pusapvaliuose dubenėliuose suformuojama į rutulius ir pateikiama porcijomis.
  • Obuolys, supjaustytas 5 mm kubeliais, padės mišrainės sultingumui ir sušvelnins skonį.
  • Pagal sezoną receptas gali būti keičiamas: 
       - baltą ropinį svogūną galima pakeisti žaliais svogūno laiškais,
       - vietoj marinuotų ar raugintų agurkų gali būt naudojami švieži agurkai,
       - dalį bulvių recepte galima pakeisti trumpai apvirtais pastarnokais,
       - konservuotus žirnelius galima keisti šviežiais arba šaldytais, juos apvirus 2-3 min. lengvai pasūdytame vandenyje.

Ruošdama "Baltą mišrainę" Velykų stalui, aš paprastai naudoju žalius laiškinius svogūnus, šviežią "Anglišką" (ilgas besėkilis) agurką arba turkiškus "Kirbi" (trumpi besėkliai) agurkėlius ir šviežias petražoles. Tokia mišrainytė pavasariškesnė, gaivesnė ir spalvingesnė. Pasileidusios šviežio agurko sultys padažui suteikia lengvumo. Su šviežiomis daržovėmis pagamintai mišrainei skoniams persisunkti užtenka vienos valandos.

Visada gaminu mišrainę iš dvigubo recepto kiekio.
Produktai:
  • 3 didelės bulvės (400 g)
  • 4-5 didelės morkos (300-400 g)
  • 1 indelis (420 g) žaliųjų žirnelių
  • 3 vnt. kiaušiniai
  • 4-6 vnt. marinuoti agurkėliai
  • 1/2 saldaus svogūno (saldūs būna dideli, šviesiai rudų lukštų svogūnai)
  • 1/2 stiklinės majonezo ir grietinės mišinio
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 1/4 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • kuokštelis petražolių arba krapų - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Bulves nuplauname ir verdame su lupenomis 20 min.* Morkas nuplauname ir verdame su lupenomis apie 13 min.* Išvirusias daržoves ataušiname sausai, t.y. išpilame visą vandenį ir paliekame aušti atvirame inde, kad laisvai garuotų.
  2. Kiaušinius verdame 9 min.* Perliejame šaltu vandeniu, galima pridedėti ledukų - atauš greičiau.
  3. Virtas daržoves nulupame, kiaušinius ir svogūną išlukštename. Supjaustome bulvės, morkas, svogūną, agurkus ir kiaušinius 5 mm kubeliais. Žirnelius gerai nuvarviname.
  4. Visus mišrainės produktus, prieskonius ir majonezą dubenyje išmaišome ir paliekame šaltai 2-12 val.
* - virimo laikas pradedamas skaičiuoti nuo skysčio užvirimo (burbuliavimo) pradžios.



P.S. Aš visad ruošiu "Baltą mišrainę" iš dvigubo ingredientų kiekio: juk nevirsi pusiau tuščio puodo daržovių. Be to, mano šeimoje šios mišrainės "niekad nebūna perdaug", o be jos, mano vyro žodžiais tariant: "jokia šventė - ne šventė".

Balta mišrainė per mūsų Kalėdas - papuošta didele spanguole.

10 komentarų:

  1. Bulves dar galima pakeisti topinambais, jų sezono metu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Renata, privertei mane kreiptis pagalbos į Vikipediją :) Pirmąkart išgirdau "topinambų" vardą, bet paskaičiusi prisiminiau, jog buvau jais kadaise vaišinama. Topinambų lygtais virti nebūtina?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nebūtina, aš tik supjaustau nedideliais gabalėliais ir dedu į mišrainę vietoj bulvių :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Anonimiškas5/22/2013

    Dažniausiai balta mišrainė būna neskani,kai naudojamas prastas pigus majonezas ir peraugę konservuoti žirneliai, todėl šiems produktams niekada netaupau.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonimiškas4/03/2014

    Skaniausias receptas :) Tiesa, svogūno nededu, o bulves ir morkas man ilgiau tenka virti, matyt gigantes nusiperku.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Anonimiškas6/09/2014

    labai patiko sezoniniai b.m. "pagerinimai" :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Įvedus i google balta mišrainė atradau Jūsų puslapį :) ir tikrai nesigailiu, nes pagaminau šią mišrainę ir ji buvo tiesiog nuostabi. Ačiū už paprastą ir aiškų receptą :)
    ___
    http://inmyflowoflife.blogspot.co.uk/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū! Visada džiaugiuosi liaupsinama! Šitas receptas turbūt panašus, kaip jūsų močiutės gamindavo mišrainę. Kartais juk visi pasiilgstame senos geros "klasikos".

      Panaikinti
  8. Oj man labai patinka jūsų užrašai. Viskas taip aiskiai surašyta, o dar tie auksiniai patarimai. Na super. Visada gaminu pagal jūsų receptą. :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Anonimiškas2/05/2017

    Ačiū! patiko jūsų stilius ir puikūs aprašymai žaliems:)

    AtsakytiPanaikinti