Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-01-15

Obuoliniai putėsiai


Savo 11 metų motinystės stažu įsitikinau, jog vaikai nuo prigimties yra žaliavalgiai, o mes, suaugę, juos tik kankiname virtomis daržovėmis bei troškiniais. Maža to, vaikai mėgsta vaisius ir daržoves ne mišiniuose, bet atskirai, natūraliame jų pavidale - tuo paaiškinama kai kurių vaikų salotų ir mišrainių "baimė". Maniškiai įpratę kasdien užkandžiauti šviežiomis daržovėmis ir vaisiais, o aš džiaugiuosi, jog man nieko čia daug ruošti nereikia: tik nuplaunu ir supjaustau kąsnio dydžio gabalėliais.
Pirmoji  6-8 mėnesių kūdikio tyrelė gali būti tarkuotas obuoliukas arba putėsiai (jei turite rankinį blenderį). Braškes galima duoti nuo 18 mėn. amžiaus, mažiems vaikams iki 2 metų patartina pašalinti barškių sėklas, t.y. jas apskusti, mat braškių sėklos turi mikro kabliukus, kurie dirgina skrandžio ir žarnyno sieneles.
Šiuos putėsius savo motinystės karjeros pradžioje ruošdavau beveik kasdien, o dabar jų tik kartais prireikia, dažniausiai kai "naktiniai vaiduokliai" pradeda varstyti šaldytuvo duris.
Yra gera sveikuoliška taisyklė: jei naktį norisi kažko skanaus ir saldaus, reik užvalgyt vaisių. Juk tai organizmo vitaminų poreikio šauksmas. Sumuštiniai ir uogienės jį patenkina, suvartoti dideliais kiekiais, o vienas obuolys, bananas, kriaušė ir pan. - yra būtent tai, ko prašo naktinis skrandis.
Obuoliniai putėsiai greit ruduoja. Ruduojančio obuolio sudėtyje sumažėja maistingumo ir vitaminų kiekis, tačiau padidėja obuolio toksinus iš organizmo šalinančios savybės. Jeigu nepatinka rudi putėsiai, naudokite sykiu braškes, avietes ar kitas uogas, arba įlašinkite citrinų sulčių.
Paruošimui reikia turėti rankinį blenderį, stiklinę, į kurią iki dugno tilptų blenderio galas. Išeiga 1 porcija. Paruošimo trukmė 3 min.
Produktai:

  • 1 obuolys, geriau sultingas ir  saldus
  • 3-4 braškės - nebūtinai

Paruošimas:

  1. Obuolį nuskutame, supjaustome ketvirčiais ir pašaliname sėklalizdžius.
  2. Vaisius sudedame į stiklinę. Plakame rankiniu blenderiu, stipriai spaudžiant jį žemyn į stiklinės dugną. Pasiekus dugną toliau plakame judindami blenderį aukštyn ir žemyn, kol neliks gumuliukų ir visa masė pavirs putomis.
  3. Pateikiame ir suvartojame tuojau pat. Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą