Galiu pasigirti: esu žvejė. Nuo mažumės mane tėvas psiimdavo žvejoti. Imdavo mane, o ne brolį, nes aš drausmingai ir tyliai sėdėdavau valtyje, o kai reikia veikti greitai, pasižymėjau miklumu ir sumanumu.
Esu žvejojusi daugybėje Lietuvos upelių ir ežerų, mariose ir netgi nuo tilto Palangoje. Tačiau "mūsų" upės buvo dvi: Merkys ir Šalčia. Paleisdavome kabliuką į vandenį ir plaukdavome pasroviui valtele. Aplinkui vaizdai pasakiški - labai sunku išlaikyti akis ant pludės. Mūsų vertingiausias laimikis buvo milžiniškas upėtakis, kurio aš pakelti negalėjau (didžiulė lydeka nasiskaito, nes ji buvo labai sena ir neskani). Kai brolis paaugo, jam mažiau teko laimės žvejojant. Mat, prie upelių atsiradusių įmonių teršalai nepatiko žuvelėms...
Mano vaikystėje mes žuvienę virdavom katiliuke, pakabintam ant strypų virš laužo. Vandens pasisemdavom iš upelio, bulvių, morkų ir svogūnų nusipirkdavome pakeliui, sustoję pas Valkininkų ūkininkus. Na, o prieskonius ir indus atsiveždavom iš namų.
Paruošimui reikia turėti didelį puodą, koštuvą arba kiaurasamtį.
Produktai:
- 2 kg šviežios žuvies, tinka bet kokia rūšis
- 2 lauro lapeliai
- 5 juodųjų pipirų grūdeliai
- 2 arb. š. jūros druskos
- 3 bulvės
- 2 morkos
- 1 pastarnokas
- 1 didelis svogūnas
- 1 kuokštas salierų, patražolių, gelsvės arba citrininės verbenos
- 1 citrina - nebūtinai
- Žuvis nuvalome nuo žvynų; skrodžiame, išdarinėjame, jeigu yra ikrai, jų neišmetame. Jeigu žuvys jaunos, tai galvas verdame kartu su žiaunomis, o jeigu naudosite seną lydeką ar pan., geriau žiaunas išmesti.
- Nuplauname žuvis po šalto vandens srove, nupjauname galvas, pelekus ir uodegas. Šias atraižas, pridėjus svogūną, pipirus, laurus, prieskonių kotelius ir apvytusius lapus dedame į puodą, pilame 2-3 litrus vandens, užkaičiame virš didesnės nei vidutiniškos liepsnos. Sultiniui užvirus, pasūdome. Verdame 1 valandą.
- Sultinį nukošiame, galvas ir pelekus atiduodame katinui, viską kitką išmetame. Turi likti tik skaidrus sultinys. Į sultinį sudedame smulkiais kubeliais supjaustytas bulves ir morkas, paverdame 10 min. Dabar beriame smulkiai supjaustytus pasternoką ir žuvies file gabalus, verdame dar 10-15 min., bet neilgiau, nes žuvies mėsa pradės byrėti.
- Beriame į puodą smulkiai supjaustytus žalumynus, uždengiame dangčiu ir paliekame 15 min. skoniams persisunkti.
- Pateikiame su grietine, riekute ruginės duonos, skrebučiais, smulkiai supjaustytais svogūnų laiškais arba sriuboje paplukdę citrinos griežinėlį.
P.S. Gal pastebėjote iš nuotraukų, jog pradžioje upėtakiai buvo keturi, o supjaustyti liko tik trys? Mat katė netvėrė laukdama verdančių galvų ir vieną žuvį man pavogė.
Kokia graži nuotrauka. Pavydžiu tau tų prisiminimų apie žvejybą su tėčiu, mano tėtis visai ne žvejys, o ir vyras ne žvejys, taigi visos žuvys į mano virtuvę atplaukia iš parduotuvės.
AtsakytiPanaikintiPaskutinius 2 dešimtmečius mano žuvelės irgi tik iš parduotuvės atplaukia.
AtsakytiPanaikintigeeeeras :) as apie katina ir zuvi :)
AtsakytiPanaikintiRima
Aš irgi vaikystėje su tėčiu žvejodavau :) O žiaunų ir akių iš galvos neišimat?
AtsakytiPanaikintiVerdu galvas su viskuo, kas galvai priklauso. Bet juk vėliau galvos, pelekai ir uodegos iš buljono keliauja katinui į lėkštę, tai ir nesvarbu ten jas rakinėti. Mano močiutė pvz. mokėjo valgyti žuvies galvą, jos lėkštėje palikdavo tik akys, žiaunos ir kauliukų krūva. Aš nesu žuvies galvų megėja, be to, juk ir su katinu reik dalintis.
AtsakytiPanaikintinuostabi nuotrauka !!!
PanaikintiElze klausia, gal tu dirbi restorane ? :)
mes siandien virem zuviene is vaiku pagautu eseriuku ir stintu. Kadangi zuvyciu daug nebuvo isejo tik maziukas puodas. Bet sriuba - tobula!!!! o svarbiausia primine vakar praejusi sekmadieni sauleta prie ezero.
Jo... jo... Dirbu restorane, vadinasi "Mamos virtuvė". Esu pirkėja, virėja, indų plovėja ir padavėja, kartais dar rašytoja ir fotografė. Tik algos negaunu :(
PanaikintiDirbu restorane, vadinasi "Mamos virtuvė" .Super. O žuvienę verta išbandyti...
AtsakytiPanaikinti