Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2010-11-24

Skrebučiai arba krutonai

Skrebučiai arba krutonai (croûton - pranc.) kažkada buvę ubagų maistas, šiandien tapo paskutiniuoju kulinarinės mados klyksmu. Tokia paprasta ir pigi smulkmena, įmesta į kasdienę sriubą arba salotas, patiekalą praturtina nauja traškia tekstūra, paverčia ji sotesniu ir stilingesniu. Mano vaikai, pavyzdžiui, yra tiek paveikti šios "mados", jog su krutonais paviršiuje suvalgo netgi tą prieš 5 min. įžūliai atstumtą patiekalą.
Krutonams gaminti naudojama tiek kvietinė, tiek ruginė duona, gali būti šviežia arba  kiek padžiuvusi, bet lengvai peiliu pjaustoma.
Paruošimui reikia turėti kepimo skardą.
Produktai:
  • 200-300 g duonos
  • 3 Valg. Š alyvuogių aliejaus
  • 1/2 arb. š. jūsų mėgstamo žolelių prieskonių mišinio, aš naudoju Itališką prieskonių mišinį arba čiobrelius
  • 1 maža skiltelė česnako - nebūtinai
  • 1/2 arb. š. druskos - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Paruošiame 160°C (325°F) karštumo orkaitę. Duoną supjaustome 1-3 cm dydžio kubeliais.
  2. Dubenyje sutriname česnaką su druska, pilame aliejaus, pridedame tarp pirštų arba grūstuve sutrintus žolelių prieskonius - taip atskleidžia prieskonių aromatas. Viską išmaišome.
  3. Į paruoštą kvapnų aliejaus mišinį suberiame duonos kubelius ir išmaišome, kad duona maždaug tolygiai pasidengtų aliejumi.
  4. Paruoštus duonos kubelius beriam ant kepimo skardos ir šaunam į įkaitintą orkaitę. Kepame apie 20 min., kepimo viduryje krutonus pavartome mentele.
  5. Krutonai pateikiami sriubose, salotose arba gali būti užkandžiu kelionėje. Sandariai laikomi stiklainyje, krutonai išliks švieži ir traškūs apie 2 mėnesius.




        2 komentarai:

        1. Anonimiškas9/26/2011

          Sveika,
          pas mus siaucia virusai, tai nusprendziau, kad reikia vaikus primaitinti cesnaku. Tik kaip ji ikisti?? Padariau didziule bleta situ krutoniuku, su dviguba cesnako norma, na ir susveiciau su vaikais viska vienu prisedimu. Gavosi kaip ir vakariene.
          Skaidra

          AtsakytiPanaikinti
        2. Skaidra, tikiuosi jog visi pasveikote. Ačiū už idėją, kaip vaikams isiūlyti antivirusino, t.y. česnako.

          AtsakytiPanaikinti