Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-05-16

Anona


Anoniniai - tai yra ištisa atogrąžinių vaisių grupė, kurie visi maždaug panašiai atrodo, tačiau jų skoniai šiek tiek skiriasi. Jų tėviškė - Centrinė Amerika ir Andų kalnai. Dabar šie vaisiai auginami daugelyje kraštų, importuojami bei parduodami net ir Lietuvoje.

Man teko ragauti tik Čerimojos (Cherimoya- angl.) ir Graviolos (Soursop-angl.). Vaisių žievėlė žalia, o vidus baltas, sultingas lyg ananaso, su juodomis kietomis sėklomis, kurių geriau nekramtyti, nes sėklų vidus yra nuodingas.

Čerimojos žievelė švelni aksomiška lyg abrikoso. Baltas vaisių minkštimas - nuostabiausio skonio. Jeigu vaikystėje mėgote gerti limonadą, kriušoną ir čiulpti barbarisinius ledinukus, tai šie vaisiai būtent primins šiuos skonius ir kvapus. Čerimoja, jeigu prinokusi, saldžiai rūgšti -  valgant primena minkštą barbarisinį saldainį. Neprinokusi čerimoja kieta, nesultinga, primena kedro riešuto skonį.

Graviolos žievelė gilios žalios spalvos, kieta, grublėta, kartais būna spygliuota. Graviolos skonis kiek subtilesnis, lyginant su čerimoja, primena limonadą, bet rūgštumas ne citriniškas, o švelnus ir kvapnus. Neprinokę kieti vaisiai mažiau sultingi ir daugiau rūgštūs, kai kam būtent tokie patinka labiausiai. Kieti vaisiai naudojami įvairiose salotose, minkšti ir sultingi valgomi kaip desertas.

Baltas anonų vaisių minkštimas kupinas vitaminų B ir C, bei daugybės unikalių augalinių mikroelementų, kurių nerasite kitame maiste. Šie vaisiai Amerikos tautose laikomi gydomaisiais. Anonų minkštimas arba sultys slopina vėžio ląstelių plitimą, žudo žarnyno parazitus ir kenksmingas amebas, "muša" aukštą temperatūrą, padeda nuo viduriavimo, o žindyvėms padeda laktacijai. Tačiau negalima šio vaisiaus daug valgyti nėščioms, nes jis stimuliuoja gimdos susitraukimus ir gali sukelti persileidimą. Nuodingos sėklos, sumaltos į miltelius ir vartojamos mažais kiekiais, žudo vidaus organų ir išorinius parazitus, maltų sėklų nuoviru plaunant galvą naikinamos utelės.

Jeigu niekuo nesergate, vistiek labai rekomenduoju paragauti šių vaisių arba nudžiuginti jais savo artimuosius - vien dėl nuostabaus skonio.

Pirkite nesužalotus vaisius, jei kieti - palaikykite juos keletą dienų kambario temperatūroje, kol pradės minkštėti. Jeigu vaisiaus žievelėje atsiras rudos dėmelės - nieko tokio, - tai ženklas, kad jau vaisius pasiekė saldumo kulminaciją. Jeigu vaisiai jau prinokę, o mėgavimąsi jais norime pratęsti ilgesniam laikui, - tada anonus perkeliame į šaldytuvą, kur juos galime saugoti dar kokią savaitę.

Besilankant Karibų salose, teko ragauti šių vaisių tik nuskintų nuo medžio - skonis fantastiškas. Savo egzotinių vaisių ragavimo lentelėje šiuos žaliuosius anonus priskyriau aukščiausiam įvertinimui. Tačiau teko ragauti ir neskanių: neprinokusių bet jau parudavusių atvežtinių vaisių. Tačiau vistiek ateity nepraleisiu progos, jeigu tik gausiu gražių anonų kur nusipirkti: ar tai būtų atogrąžų turgelyje vietinių ūkininkų užauginti vaisiai, ar su lipdukais parduodami atvežtiniai vaisai krautuvėjė - aš nepraeisiu pro juos abejingai.

Čerimoja, maždaug mango dydžio.

Supjaustytas čerimojos minkštimas.
Radau lietuvišką receptą "Sufle su anona". Na, nežinau, jeigu turėčiau daugybę pernokusių vaisių ir reiktų juos gelbėti, tai turbūt kažką panašaus imčiausi ruošti. Man šviežias vaisius pats skaniausias. Mėgstu supjaustyti skiltelėmis anoną sau pusryčiams, kol tuščias skrandis - taip skonis ir aromatas geriau atsiskleidžia ir poveikis sveikatai stipresnis.
Čerimoja

Pusryčių stalas: graviola lėkštėje kartu su ananaso griežinėliais. Nuotrauka daryta keliones į St. Martino salą metu.
Čerimoja. Šią nuotrauką pasiskolinau Internete. Ačiū!
Graviola. Šią nuotrauką pasiskolinau Internete. Ačiū!
Mano ragautų egzotiškų vaisių įvertinimo lentelė:
10 - fantastiškas:  graviola arba pau-pau, čerimoja, persimonas,
9 - puikus: mangas, ananasas, avokadas, granatas
8 - nuostabus: kinkanai, figos, kiviai, apelsinai, pomelas
7 - gardus: tamarindai, datulės, bananai, greipfrutai, papaja
6 - skanus: guava, kokosas,
4 - geras: svarainis,
1- šlykštus: durijus

Ispanijoje auganti Čerimoja (Cherimoya tree). Dėkoju Editai už nuotraukas iš kelionės po Ispaniją. 
Čerimojos sėklos malūnėlyje. Keletą bandžiau išgvildenti - labai sunkiai sekėsi. 
Čerimojos sėklos sumaltos - atsarginis vaistas nuo įvairiausių parazitų.

29 komentarai:

  1. šitas įrašas mane padrąsino nusipirkti paragauti anonų (akcijos joms pasitaiko labai dažnai, bet po pitajų pabandymo, tropiniais vaisiais susigundau rečiau).. Tikrai labai skanu! Ačiū už tokį informatyvų vaisių top10 :) tik norėjau paklausti, kodėl sąraše nėra pasiflorų (passionfruit), ličių (lychee)? Ar pamiršote, ar vis dar neteko ragauti šių skanių vaisių? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Egle, džiaugiuosi, jog patiko įrašas. Aš dabar prisidžiovinau daugybę anonų sėklų, po to gliaudysiu (jau bandžiau, bet sunkiai sekėsi, tad reiks kokio profesionalaus įtaiso paieškoti), malsiu ir gaminsiu nuodus :0 Jau turiu buteliuką tokį lyg senovišką medicinišką :) Bandysiu pradžioj šunims ir katinams duoti, žiūrėsim, ar tikrai padeda nuo kirmėlių...
    Dėl pasiflorų aš iki šiol neapsisprendžiu. Ruošiau keletą desertų su pasiflorų pirktine tyre, tai kartais labai patinka, kartais abejoju. Be to, pats šviežias vaisius su tom gličiom sėklom man nepadarė didelio įspūdžio (ragavau tik kartą), tikiuosi rasti kur prinokusių ir gražių pasiflorų, tada geriau ištirsiu, galutinai apsispręsiu ir aprašysiu.
    Ličius irgi tik porą kartų ragavau. Mano draugė surado puikų šventinį receptą ličiams Halovynui: į ličius įdedamos mėlynės ir lengvai sušaldoma, pateikiama juos paplukdžius vietoj ledukų skaidriame alkoholiniame kokteilyje, arba baltame vyne, šampane, martinyje Bieanco... Atrodo kaip išluptos akys :) Kol nepabandžiau šio recepto ir neturiu gražių nuotraukų, tai ir neaprašinėju kol kas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. oh, na žiūrėkit, nenusinuodykit netyčia su tom sėklom :) beje, kačių ir šunų virškinimo sistemos iš principo skiriasi, tai vieniems gali padėt, o kitiems ne..

      idėja su ličiais skamba labai įdomiai, lauksiu sąrašo atnaujinimo ;)

      Panaikinti
  3. Mano draugė ūkininkė jau išbandė šias sėklas ant šunų (davė po 3-4 kiekvienam) ir ant savęs: pati suvartojo 1 sėklą. Sako, jog trumpai jautė langvą pyknimą, bet tą dieną persikaitino saulėje, tai galėjo būti jog pykino būtent nuo to. Visi liko gyvi ir sveiki, jokių rezultatų nepatyrė, jokių kirminų nerado, na, gal jų ir neturėjo...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nieko net nezinojau apie anoninius vaisius.Tikiuosi rasti pas amerikiecius parduotuveje.Nes tokiu vaisiu nepastebejau.O gal yra,bet nieko nezinodama praejau pro sali.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ausra, jei gyvenate JAV, tai parduotuvėje ShopRite žiūrėkite daržovių-vaisių skyriuje, Anonos ir kiti egzotiniai vaisiai sudėti mažuose krepšeliuose prie mini-bananų, karambolos ir "prickly pear". Pardavėjai ir patys nežino, ką jie ten parduoda, tad paklausus nieko nepadės. Arba Whole Foods kartais turi anonų.

      Panaikinti
  5. Dekoju uz patarima.Jusu straipsniai suteikia daug informacijos.Gal kartais teko susidurti su skydliaukes sutrikimais(hipotiroidizmas).Gal ka galetumete rekomenduoti?Dekoju .

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nesu medikė. Pasižiūrėjau daktarės Huldos Clark knygoje, jeigu trumpai ji rašo, kad antinksčių ir skydliaukės (adrenals and thyroid) veiklos sutrikimai dažniausiai vyksta dėl juose susikaupusių teršalų. H. Clark rekomenduoja: kepenų valymą http://www.drclark.net/en/cleanses_clean-ups/liver_cleanses.php, gerti tik aktyvinta anglimi filtruotą vandenį, atsisakyti vandens minkštiklių, atlikti organizmo išvalymą nuo parazitų http://www.drclark.net/en/cleanses_clean-ups/parasite_cleanses.php, ir tada atlikti inkstų valymą http://www.drclark.net/en/cleanses_clean-ups/kidney_cleanses.php. Dar H. Clark rekomenduoja pašalinti visus teršiančius metalus iš aplinkos: aliuminio folija ir dezodorantai su aliuminio oksidu, dujų virykles - teršia orą vanadžiu ir kt., švinas - krištoliniuose ir kai kuriuose moliniuose induose, pašalinti visus dantis, kuriuose buvo metalai, chirurgiškai išvalyti dantenas, kur kanaluose buvo naudojami metalai. Paskutinio patarimo tai aš nežinau ar imčiausi, nes aš likčiau tik su 8 dantimis ir tada man uprasidėtų depresija ir geriau nebūtų. Bet tokie tos daktarės patarimai. Dar ji rekomenduoja sureguliuoti dienotvarkę ir miegą, tai yra naktim miegoti 8-10 valandų, valgyti laiku, nebadauti, nepersivalgyti, visiškai atsisakyti alkoholio ir t.t.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Patikslinimas: Pagal daktarę Huldą Clark pirmiausia reikia atlikti organizmo valymą nuo parazitų: http://www.drclark.net/en/cleanses_clean-ups/parasite_cleanses/parasite_chart.php

    Antra: inkstų valymas. Galima nusipirkti kapsules: http://drclarkstore.com/kidney-program.html
    arba pačiam gamintis vaistus: http://livingnetwork.co.za/drclarknetwork/dr-clarks-cleanses/kidney-cleanse/

    Trečia: kepenų valymas, aprašymas yra čia: http://www.drclark.net/en/cleanses_clean-ups/liver_cleanses/liver_cleanse.php

    Hulda Clark rekomenduoja atlikti kepenų valymą 2 kartus per metus.

    Bet viskas prasideda nuo parazitų naikinimo. Mano dvi draugės (viena labai rimtai, kita nuotrupomis) prisilaiko daktarės H. Clark rekomenduojamų organizmo valymo protokolų ir nusipirko aktyvintos anglies vandens filtrus, pirmoji valymo sistemą įrengė viso namo vandeniui, antra įrengė tik 2 mažus filtrus vonioje ant dušo čiaupo ir virtuvėje. Kuo toliau, tuo labiau akivaizdžiai tampa pavydėtinos šių draugių savijauta, energija, jaunatviškumas. Pirmoji sugebėjo atsikratyti šių ligų: rosacea, artritas, strumos veiklos sutrikimai, chroniška žarnyno infekcija, padidintas cholesterinas... Antroji atsikratė: imunodeficito, sezoninių alergijų (sirgo alergijomis 14 metų, dabar jau 2 metai neserga išvis), strumos padidėjimas, hormoniniai sutrikimai...

    Geri vandens filtrai yra parduodami čia: http://drclarkstore.com/water.html

    Aš planuoju ateinantį rudenį įsirengti vandens filtrą visam namui. Vendenyje, tiek parduodamame buteliukuose, tiek iš namų vandentiekio sistemos, sutinkami teršalai chloras, fluoridas - imunitetą griaunantys, alkilinantys agentai (alkylating agent) - vėžio DNR augimą skatinantys, ir kiti teršalai. Plastmasiniuose buteliukuose dar yra ir plastifikatoriai. Daugiau apie vandens saugumą skaityti čia: http://livingnetwork.co.za/drclarknetwork/water/laundry-bleach-in-water/

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aciu,as nenorejau jusu varginti su savo klausimais.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Joks man vargas. Aš pati mokausi ir planuoju savo sveikatą atstatyti, man pačiai pravartu žinoti. Jau vieną kartą suradusi informaciją ir pasiskaičiusi, kitaip planuosiu savo ateitį. Vakar mirė mano pažįstama - kepenys plyšo nuo Tylenol vaistų, kuriuos gėrė dėl skausmo po vizito pas dantistą. 23 metų jauna moteris, paliko 16 mėn. dukrytę našlaitę... Rytoj mano vaikai koncertuoja, tad negalėsiu dalyvauti laidotuvėse... labai liūdna... geriau žinoti ir apsaugoti save ir artimuosius, negu laukti kada ištiks bėda ir tada jau gali būti pervėlu...

    AtsakytiPanaikinti
  10. As kazkada klausiau apie skydliaukes sutrikimus.Noreciau pasidalinti stebuklingomis juros zoliu kapsulemis.Pries du menesius mes uzsisakeme sias kapsules.Kraujo tyrimai parode ,kad mano skydliauke susireguliavo,mano vyrui buvo aukstas kraujospudis(padejo).Mano vyro mama tiesiog svyti.Sios kapsules vadinasi"super seeved"(vegetable capsules).Sudetis:sea lettuce,maerl,irish moss,dulse,Chinese nori,sea ribbon,feanaini bui,dulaman,`knotted wrack,bladerwrack,laver,rockweed.Isvalo organizma nuo sunkiuju metalu...Cia jau reikia pasiskaityti jums paciai.Manau reiketu pabandyti jei kokiu turite sveikatos sutrikimu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. o kur pirkote šių kapsulių ir kiek kainavo?

      Panaikinti
    2. Ar gerai įrašėte vaistų pavadinimą? Aš nieko neradau tokiu pavadinimu Internete. Ga turi būti "super seeded vegetable capsules"? Jeigu rasite Internete, kur vaizduojama vaistų dėžutė, atsiųskite prašau nuorodą. Mano keletas draugų ir šeimos narių turi skydliaukės sutrikimų, norėčiau jiems parekomenduoti.

      Panaikinti
  11. www.Sea-Veg.com
    Promotes healthier skin,May lower cholesterol levels,helps fight allergies,relieves stomach disorders,suport liver functionality,fights free radicals,stabilize blood sugar(mano uosvienei padejo.Ji turi cukrini diabeta).May inhibit blood clothing,weight loss,use to remove toxins and heavy metals.Kai atsiversite ta puslapi matysite kai tie buteliukai atrodo.Kaina irgi parodyta.Galite man rasyti:ausrasutulaite@hotmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  12. ausras8/21/2012

    Baltas buteliukas skirtas vaikams,plastikiniam maiselyje sunims.

    AtsakytiPanaikinti
  13. As jokiu vaistu del skydliaukes nenaudojau(isskyrus seaved kapsules),nors gydytojas sake,kad niekas nepades ir tik pinigu metimas .Jis israse vaistu,bet napasake ,kad tie vaistai visam gyvenimui.Tai pabijojau gerti tuos vaistus.Tai del to nusprendziau bandyti naturalius vaistus.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Anonimiškas11/28/2012

    Man irgi prieš kelis metus gydytoja parašė Tiroksino nuo skydliaukės, atsieit, reikės gerti visą laiką. Nesamonė. Reikia keisti mitybos įpročius ir pradėti mankštintis. Skydliaukės veikla, kaip ir kitų organų, sutrinka nuo netikusio gyvenimo būdo. Nebereikia jokių hormonų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. skydliaukės veiklą trikdo teršalai organizme, neorganiniai metalų junginiai. Nenaudokite buityje ir maisto ruošimui aliuminio folijos, kosmetinių priemonių su aliuminio oksidu (dezodorantų), pakeiskite indus į nesioksiduojančius ( be vario, melchioro, aliuminio, švino), nenaudokite kenksmingų buities valiklių ir skalbiklių... Liaudies medicinoje skaitoma, jog Baltijos gintaras gerai padeda reguliuoti skydliaukės veiklą, pvz. gintarinių karolių trintis į kaklą, būtent kur yra skydliaukė - bet mokslas šios teorijos nepatvirtina.

      Panaikinti
  15. Sveiki :) man kaip tik dabar labai labai reikia graviolos. Gal žinote, kur būtų galima Vilniuje jos įsigyti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mano Vilnietė draugė perka anonas (čerimojas) didelėje Maximoje, kuri yra šalia Gariūnų (plentas link Grigškių). Graviolų nežinau ar ten būna.

      Panaikinti
  16. Mes su šeima iš Lietuvos atsikraustėme gyventi į Nicaragua. Tai aš pirmą kartą ragauju daug įdomių vaisių. Anonos dėka radau ir Jūsų blogą. Labai įdomus. Ačiū už informaciją

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man smagu, jog net iš Nikaragua turiu skaitytojų. Tikiuosi, kad mano receptai ir patarimai bus jums daugiau naudingi. Linkiu sekmės!

      Panaikinti
  17. Anonimiškas10/13/2017

    Labas, ar galima tas anonas šaldyti? Įmetei kubelį vadenin ir turi super gėrimą....

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nebandžiau anonų šaldyti. Tačiau man graviola, kaip ir arbūzas, palaikyti 2 val. šaldytuve prieš pjaustant - žymiai skaniau, ypač karšą dieną. 2017 m. rugjūčio mėnesį mačiau Maximoje parduodamas nedideles anonas, labai pigiai - vos po 1,40 Euro už kiekvineną. Visoj dėžėj radau tik 2 vnt. maždaug prinokusias,jau buvo galima valgyti. Nebuvo jos sultingos, dar ne visai prinokusios, o jau su rudom dėmelės viduj. Žinoma, anonų tėviškėje jų pasirinkimas didesnis ir jos skanesnės, tačiau net ten jos kainuoja nuo 7$ iki 30$ už kiekvieną, priklausomai nuo dydžio. Graviola - sultingesnė ir skanesnė, jeigu yra pasirinkimas.

      Panaikinti
  18. Sveiki, gal žinote kiek arba kokia dozė vartoti anona vėžiui užklupus?
    Ačiū, jeigu atsakysite.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal vieną ar pusę vaisiaus kasdien? Bet juk neįmanoma anonų gauti visais metų laikais. Tad nežinau kaip atsakyti į jūsų klausimą. Čia yra vienas iš naujesnių medicinos straipsnių šia tema: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5862046/
      Straipsnyje teigiama, kad anoninių augalų lapai, veiksmingesni gydyme nuo vėžio, negu vaisiai. Ieškokite nusipirkti internete, įvedę į paiešką "Graviola Powder Capsules" arba "Graviola Fruit Extract", "Graviola Soursop Supplement".
      Pasidalinsiu papildoma informacija. Esu pirkusi artimiems žmonėms: "RM-10 Ultra". Tai papildas, grybų milteliai kapsulėse. Juos rekomenduoja nuo vėžio besigydantiems, po chemoterapijos, po radioterapijos - atstatyti imunitetui. Sakė, kad labai padėjo.

      Panaikinti