Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-03-03

Pitaja arba "Drakono vaisius"

Kartais užeina man tokia nuotaika: "nueik nežinia kur, atnešk nežinia ką..." Jaučiuosi išsiilgusi naujų patirčių, atradimų, mistikos ir paslapties. Dažnai gelbsti kokio nors standartinius žanrus neatitinkančio kino peržiūra, kartais atrandu nusipirkti antikvariate labai keistą daiktą, kurio paskirties nežino netgi pati pardavėja. Tačiau iki galo neištirtas kulinarijos pasaulis šioje paslaptingumo ir naujų pojūčių sferoje irgi turi daug ko pasiūlyti. Taigi, pradedu naują skiltį savo dienoraštyje: EGZOTIKA. Čia sudėsiu savo bandymų ir patyrimų aprašymus, eksperimentuojant su retai sutinkamais maisto produktais ir skoniais, tikiuosi, tuo prasklaidysianti nuobodumą savo aprašymuose apie vištos kojeles ir bulvių mišraines. Gal ir kitiems patiks arba bus naudingi mano pasvaičiojimai bei kritiški įvertinimai?

Pitajos (kertuočiai, drakonvaisiai) - tai avietinės spalvos, obuolio dydžio vaisiai, paplitę Tailando ir Vietnamo tropiniame drėgnume, kur pitajos auga ant nusvirusių kertuočio kaktuso šakų. Vaisiaus žievelės atsikišimai atrodo lyg slibino žvynai, turbūt jie suteikė pitajai "Drakono vaisiaus" pravardę.  Remiantis nusimanančių gurmanų nuomone, šviesiai rausvos ir geltonos pitajos vaisių rūšys yra skanesnės. 
Drakono vaisiaus vidus - tai balta, lyg arbūzinės konsistencijos ir nesaldaus arbūzo skonio masė, pripildyta smulkučių juodų sėklų, kurios primena kivio sėklas. Valgomas būtent tas minkštimas kartu su sėklomis, kuris turtingas antioksidantais, vitaminais B ir C, fosforu ir kalciu.
 

Paruošimas:
Drakono vaisių pjauname išilgai pusiau. Jeigu vaisius prinokęs, jo vidus lengvai išimamas sriubinio šaukšto pagalba. Jeigu vaisius kietas, tada žievę teks nukapoti aštriu peiliu.

Pirmas bandymas: kubeliai - geras

Kubeliais supjaustyta drakono vaisiaus balta masė atrodo patraukliai. Atšaldyti gabaliukai, pateikti vaisiaus raudoname kiautelyje valgomi šakute. Jų skonis primena atšaldytą arbūzą: labai vandeningi, truputį saldūs. Šis pateikimo būdas man pasirodė patraukliausias ir skaniausias. Pitajos kubeliai tinka vaisių salotoms, sušaldytos į ledą primena šerbetą. Kubeliais supjaustytas, uždarame indelyje, šaldytuve, drakono  vaisius beveik nepakeitė savo skonio ir spalvos 2 dienas.



Antras bandymas: gėrimas - nevykęs

Blenderyje sumaltas drakono vaisius tapo gličia tyre, kuri nepasižymėjo skoniu, bet suputojo ir priminė šampūną su juodais krisleliais. Teko tą tyrę stipriai skiesti ananasų ir apelsinų sultimis, kol skonis tapo patrauklus ir nesijautė glitumo, tačiau ir pitajos skonio visai nesijautė. Nepatariu pitajos naudoti gėrimams.

Trečias bandymas: jogurtas - neblogas
Vienos pitajos puselės minkštimą sumaliau blenderyje, pridėjau:
  • 1/2 citrinos sulčių ir žievelės tarkučių
  • 2/3 stiklinės graikiško jogurto
  • 2 valg. Š. akacijų medaus


Viską gerai išmaišiau, supyliau į pitajos žievelės puseles, pateikiau su žvaigždės vaisiumi. Skonis buvo neblogas, tačiau sumaltos juodos sėklikės priminė smilteles - ne iš maloniųjų pojūčių, ypač burnoje.



Ar ragaučiau šio vaisiaus vėl? Jeigu būčiau juo vaišinama kažkokioj naujoj, man nežinomoj formoje - taip. Pati antrąkart pitajos vargu ar pirkčiau, nebent būčiau labai ištroškusi krašte, kur siaubingai karšta ir nėra gėlo geriamo vandens.
Įvairūs šaltinai aprašo švelnų aromatą ir ypatingą skonį. Mano patyrimu, skonio yra nedaug, primena baltąją arbūzo minkštimo dalį, kur saldumo likusi tik užuomina, o konsistencija minkšta, šiek tiek gliti, lyg pernokusio arbūzo centras. Sėklos be ypatingo skonio, trapios, kaip mažos smiltelės tarp dantų - nei trukdo, nei padeda vaisiaus suvartojimui. 10 balų skalėje pitajai duočiau 3 - nieko ypatingo, skonio nedaug, vandeningas, beveik bekvapis.

Mano ragautų egzotiškų vaisių įvertinimo lentelė:
10 - fantastiškas:  graviola arba pau-pau, persimonas, 
9 - puikus: mangas, ananasas, avokadas, granatas
8 - nuostabus: kinkanai, figos, kiviai, apelsinai
7 - gardus: tamarindai, datulės, bananai, greipfrutai
6 - skanus: guava, kokosas,
4 - geras: papaja, svarainis,
3 - neypatingas: pitaja, kivanas, fizalis
2 - beskonis:  unedas
1- šlykštus: durianas

4 komentarai:

  1. aš irgi kažkada susigundžiau šiuo vaisium, bet kaip žinodama, net neragavus vieno, sukombinavau tartaletėse, tai visai tiko.
    po kurio laiko turėjau progą vaišintis šiek tiek kitokia šio vaisiaus versija, kurio vidus buvo akį rėžiančios avietinės spalvos, ir ne Lietuvoje. maniau, kad gal bus kažkas labiau ypatingo, deja..

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man sis vaisius labai patinka. Negaliu pasakyti kad jis turi isimintina skoni ar kazka panasaus, bet as ji megstu del gaivumo ir lengvumo :)
    Daznai lepinuosi siuo vaisiu :) O valgau paprastai perpjaunu per puse ir paskui su sauksteliu valgau minkstima :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškas12/20/2014

    Sveiki! Labai geras straipsnis! Auginimu šių augalų nesidomėjote? Aš turiu užsiauginęs per daug pitajų (kertuočių) , tai gal kas nors norėtų iš karto gauti dovanų ar nusipirkti visą augalą, o ne sėklą? Jum gavus tereikėtų jį nedelsiant pasodinti į paprastą žemę maišytą su smėliu :) Papasakočiau visą šių augalėlių auginimo instrukciją. Jei domina kreipkitės el paštu julius741@gmail.com.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai įdomu. O ar auginate namuose šį augalą, ar turite šiltnamį/oranžeriją? Aš kaip suprantu, Lietuvos klimatas peršaltas pitajai. Šiaip tai šis augalas yra vijoklinis kaktusas, kuris sumedėja ir tampa 3-4 metrų aukščio medžiu. Pitajos žiedas prasiveria tik naktį, gerose sąlygose 5-6 kartus per metus, žiedadulkes tarp augalų platina šikšnosparniai ir naktinės peteliškės. Man jis pabai egžotiškas, fantastiškas, kaip iš kitos planetos ateivis. Sveikinu, kad jums pavyko išauginti šį stebuklą.

      Panaikinti