Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2010-11-21

Lietuviškai kepti grybai


Grybas, kaip žinia, - pats seniausias ir tikriausias Lietuvos valgis. Manding, kad kai tik ledynai atslūgo ir susidarė taip vadinama Baltijos jūra, tai jos pakrantėse pirmiausiai suviešėjo samanos ir jose išdygo grybai. Grybai Lietuvoje klesti ir šiandien. Nerasi pasaulyje antros tokios tautos, kaip lietuviai, šitaip puikiai nusimanančios apie grybus, jų paieškos, rūšiavimo, ruošimo ir skonio paslaptis.

Viena, ką galiu parekomenduoti grybų mėgėjams: įsigykite būtent grybams valyti pritaikytą šepetėlį su minkštais ilgais šeriais. Mat, plaunant grybai prisisunkia vandens ir tokie jie tinka tik sriubai virti. Kepimui ir troškinimui grybai turi būt sausi: grybų paviršių nuvalome šepetėliu, kietus juodulius pašaliname peiliu, grybą nuplauname trumpai po plona vandens srovele ir iškart nusausiname. Jeigu grybavote miške patys, tai plauti vandeniu nebūtina, - užtenka apšluostyti grybus drėgna popierine servetėle. Kazlėkams ir ūmedėms nuo kepurėlių nulupus skūrelę ruošiamas patiekalas bus šviesesnis.
Žemiau pateiktas grybų ruošimo receptas - tai galimybė parduotuviniams nelietuviškiems grybams suteikti lietuvišką skonį.

Sudėtis:
  • 200 g pievagrybių
  • 100 g kitos rūšies grybų, aš naudojau šitakius
  • 50 ml aliejaus
  • 100 g sviesto
  • 1 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1 stiklinė (250 ml) grietinėlės

Paruošimas:
  1. Grybus nuvalome, kotelius supjaustome smulkiau, o kepurėles supjaustome stambiau.
  2. Keptuvėje virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų, ištirpiname sviestą. Sviestui suputojus ir nurimus, sudedame sausus pjaustytus grybus. Pasūdome ir papipiriname. Kepame apie 10-15 min. atviroje keptuvėje, vis pamaišant.
  3. Kai grybukai pradės gražiai ruduot, pilame grietinėlės. Užviriname ir maišant paverdame apie 1-3 min, kol padažas taps norimo tirštumo.
  4. Pateikiame grybais su padažu aplieję virtas arba keptas bulves, makaronus-spagečius, cepelinus, vėdarus, įmaišę į virtus ryžius ar kitas kruopas, ant mėsos kepsnių arba kaip atskirą patiekalą su riekute duonos.

Lietuviškai kepti grybai - padažas ant jautienos didkepsnio.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą