Viena, ką galiu parekomenduoti grybų mėgėjams: įsigykite būtent grybams valyti pritaikytą šepetėlį su minkštais ilgais šeriais. Mat, plaunant grybai prisisunkia vandens ir tokie jie tinka tik sriubai virti. Kepimui ir troškinimui grybai turi būt sausi: grybų paviršių nuvalome šepetėliu, kietus juodulius pašaliname peiliu, grybą nuplauname trumpai po plona vandens srovele ir iškart nusausiname. Jeigu grybavote miške patys, tai plauti vandeniu nebūtina, - užtenka apšluostyti grybus drėgna popierine servetėle. Kazlėkams ir ūmedėms nuo kepurėlių nulupus skūrelę ruošiamas patiekalas bus šviesesnis.
Žemiau pateiktas grybų ruošimo receptas - tai galimybė parduotuviniams nelietuviškiems grybams suteikti lietuvišką skonį.
Sudėtis:
- 200 g pievagrybių
- 100 g kitos rūšies grybų, aš naudojau šitakius
- 50 ml aliejaus
- 100 g sviesto
- 1 arb. š. druskos
- 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 1 stiklinė (250 ml) grietinėlės
Paruošimas:
- Grybus nuvalome, kotelius supjaustome smulkiau, o kepurėles supjaustome stambiau.
- Keptuvėje virš vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų, ištirpiname sviestą. Sviestui suputojus ir nurimus, sudedame sausus pjaustytus grybus. Pasūdome ir papipiriname. Kepame apie 10-15 min. atviroje keptuvėje, vis pamaišant.
- Kai grybukai pradės gražiai ruduot, pilame grietinėlės. Užviriname ir maišant paverdame apie 1-3 min, kol padažas taps norimo tirštumo.
- Pateikiame grybais su padažu aplieję virtas arba keptas bulves, makaronus-spagečius, cepelinus, vėdarus, įmaišę į virtus ryžius ar kitas kruopas, ant mėsos kepsnių arba kaip atskirą patiekalą su riekute duonos.
Lietuviškai kepti grybai - padažas ant jautienos didkepsnio. |
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą