Neišsigąskite: baklažano kepimui panaudota gana daug druskos, vistiek gali atrodyti nesūru. Baklažanas gali būti kepamas ant grotelių orkaitėje, virš žarijų grilyje, arba ant nesvylamos keptuvės - šiuo būdu sunaudojama daug aliejaus.
Produktai:
- 1 baklažanas (300 g)
- 2 Valg. Š. rupios druskos
- 3 Valg. Š. balzaminio acto arba citrinos sulčių
- 6 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
- 1/2 arb. š. pipirų
- 4 sutrintos skiltelės česnako - nebūtinai
- Baklažaną nuplauname, supjaustome 1.5 cm storio griežinėliais, dosniai pasūdome iš visų pusių ir sudedame į rėtį, pastatytą kriauklėje. Paliekame 15-45 min. karčioms sultims nuvarvėti.
- Paruošiame 200°C (400°F) laipsnių orkaitę arba vidutinio karštumo grilį.
- Indelyje gerai išplakame likusius ingredientus. Baklažanus nuplauname nuo druskos, nusausiname, sudedame į dubenį ir iš visų pusių apliejame paruoštu padažu. Paliekame marinuotis 10-15 min.
- Išdedame baklažano griežinėlius ant grotelių virš kepimo skardos, o jeigu kepame grilyje - tiesiog ant grotelių. Kepimas orkaitėje - 30 min., o jeigu grilyje - tik 15 min. Vidury kepimo griežinėlius apverčiame.
- Gerai iškepę baklažano griežinėliai turi suminkštėti viduje, bet nesubyrėti, žievelė neturi atsiskirti nuo minkštimo. Pateikiame baklažaną su pasirinktu padažu (žiūrėk žemiau), arba lipdome sumuštinį, arba pjaustome smulkiais kubeliais ir naudojame salotose.
- Kepti baklažano griežinėliai sandariame indelyje, šaldytuve, išlieka švieži apie mėnesį.
Padažiukai jau keptiems baklažanams aptepti:
- 3 Valg. Š. nesaldinto jogurto + 1 Valg. Š. tahini + 1 Valg. Š. citrinos sulčių + druska ir prieskoniai pagal pageidavimą.
- Alyvuogių aliejuje pakepintas svogūnas + 2 Valg. Š. pomidorų pastos + prieskoniai.
- Tepamas ožkos sūris arba majonezas + susmulkinas česnakas + susmulkintos petražolės arba kalendra.
- Alyvuogių aliejuje pakepinti pomidorai + susmulkinti baziliko lapeliai.
- Kiti padažai: hoisin padažas, aioli, tzatziki, rémoulade, rančio padažas, rusiškas padažas (taip vadinamas amerikietiškas patiekalas), įvairios brusketos (bruschetta - ital.), humusas, šviežių kalendrų padažas, "Čimičiuris", ir t.t.
P.P.S. Panašų receptą su jogurtiniu-tahini padažu radau "Savaitgalio rendez-vous".
Vidutinio karstumo grilis, cia kiek mazdaug :)
AtsakytiPanaikintiVidutinio karštumo grilis: 180°C-230°C (350°F-450°F)
AtsakytiPanaikintiKarštas grilis: 230°C-340°C (450°F-650°F)
Vėsus grilis: 120°C-180°C (250°F-350°F)
O tai kokioje temperaturoje geriau kepti nes 180-230, nu labai jau didelis skirtumas :)
AtsakytiPanaikintiO į padažą druskos dėti?
AtsakytiPanaikintiLabai skanu, tik man druskos per daug.
AtsakytiPanaikintiSvarbu baklažanus gerai nuplauti, po to kai jie druskoje išleidžia karčias sultis. Daugiau sūdyti dažniausiai nereikia, nei baklažanų, nei padažo. Kartais baklažanai neprisigeria druskos ir tada juos paragavus pagal pageidavimą galima šiek tiek pasūdyti padažą. Aš kai kepu orkaitėje, tai nustatau temperatūrą 200°C (400°F), jeigu jūsų grilis dujinis ir jame galima palaikyti tikslią temperatūrą, tada būtent tokiai temperatūrai ir nustatykite. O jeigu grilyje naudojamos malkos arba anglys, tada teks vidutiniškai apytikriai eksperimentuoti ir žiūrėti, kad baklažanas nesudėgtų.
AtsakytiPanaikintidekui uz recepta. butu viskas gerai, tik druskos tikrai per daug. gavosi baisiai suru!!! nors viska dariau pagal recepta. palaikiau pasudziu, po to po vandeniu perploviau. taciau ragavau tik jau iskeptus. siaip tikrai butu skanu.
AtsakytiPanaikintiKuo smulkesnė druska, tuo ji labiau įsigeria į baklažanus, po to sunkiau ją nuplauti. Aš naudoju tik rupią druską. Ačiū už komentarą, pataisysiu recepto aprašymą.
PanaikintiMalonu, misis Segebute, skaityti ir gaminti pagal Jusu receptus. Aciu, kad temperatura rasote ir foringeitais. Gyvenu Pensilvanijos valstijoje (esame kaimynes seip jau) todel daug lengviau gaudytis kepimo tempertauroje. Patiekalai nuostabus. Gaila, kad tik pries keleta dienu radau si puslapi.
AtsakytiPanaikintiO galima į marinatą įdėti medaus?
AtsakytiPanaikintimano manymu - galima, jei neperdaugiausiai, kad tik šiek tiek salstelėjęs marinatas būtų.
PanaikintiLabai labai skanūs, nors ir šiek tiek per sūrūs.Kitą kart dėsiu mažiau druskos.Labai dėkoju už receptą.Nerealiai mėgstu baklažaną.Bandysiu ir kitus jūsų receptus.
AtsakytiPanaikinti