Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-05-08

Itališkos makaronų salotos "Insalata di pasta"

Kai prieš 15 metų pirmąkart per baliuką pamačiau salotas su makaronais, tai turbūt buvau panaši į tuos užseniečius, kurie pirmąkart išvysta šaltibarščius. Mat, aš užaugau kultūroje, kur makaronai buvo priskiriami prie kasdieniško maisto, jokiais būdais netinkančio šventiniam stalui. Per suneštinį baliuką mūsų darbovietės salytėje ant stalų buvo išrikiuoti mažiausiai 20-ties tautų delikatesai, o salotų su makaronais buvo netgi trys rūšys. Mane nustebino susirinkusiųjų susižavėjimas ir pagyrimai. Mat, kai kurie praleido korejietišką troškinį, kinietiškus suktinukus, netgi lenkiškus balandėlius aplenkė. Tačiau kiekvienas skaitė savo pareiga pasimėgauti visomis trijomis makaronų salotų rūšimis. Man neliko niekas kita, kaip prisijungti prie ragautojų, mintyse sprendžiant mįsle: "ir kas gi čia tokio nepaprasto?"
Atsakymas atėjo ne tik paragavus, bet ir prisiklausius bendradarbių italų, kurių buvo kelios dešimtys, pagarsintos diskusijos: "o kokios rūšies alyvuoges dėjai?",  "mano žmona kilusi iš Pietinės Italijos, jie kitaip ruošia", "o mano uošvienė visada artišokus naudoja", "be česnako?! taigi neįmanoma!"... Esmė yra tame, jog šiose salotose šalia išskirtinės kokybės makaronų sudedamas visas spalvingas gėris, koks tik auga po karšta Italijos saule ir būtinai reikia vadovautis savo principinėm spalvom, niekad nemeluojančiu skonio pojūčiu bei nepalaužiamom šeimos tradicijom.
Dabar ir aš turiu savo mėgstamą receptą, kuris nėra visiškai nekintamas, bet dažniausiai žinau būtent "tą" makaronų rūšį, būtent "tas tris" tinkamas alyvuogių rūšis, būtent "tokį aliejų", ir dar: paragavus galiu pasakyti, ko "šiam" skoniui trūksta. O daugiausia džiaugsmo man suteikia galimybė dalyvauti italų triukšmingoje diskusijoje apie ingredientus: nors aš ir ne atstovauju tam tikro labai svarbaus Italijos regiono, tačiau mano paruošta mišrainė dažnai būna "kunkurso" nugalėtojų tarpe.
Šios salotos niekad nebus vienodo skonio, jų produktų pasirinkimo amplitudė nepaprastai plati ir margaspalvė, kokios tik gali trokšti kūrybinga siela.
Kviečiu Jus prisijungti prie eksperimentavimo ir ragavimo. Tikiuosi, jog sukursite mažiausiai tris Jūsų mėgstamas "Insalata di pasta" rūšis; o gal atsiras galimybė ir smagiai diskusijai?
Aš visada ruošiu veganiškas salotas (t.y. be mėsos ir sūrio), tačiau Jūs galite savo nuožiūra pasirinkti įvairius priedus iš "Papildomų / alternatyvinių produktų" sąrašiuko, peteikto šiame recepte. Išeiga: 8-10 nemažų porcijų.
Produktai:
  • 1 pakelis (340 g) itališkos forminės pastos, aš naudoju "Radiatori tricolori"; tinka kaspinėliai, spiralės visokios, kriaukleliai, trumpi vamzdeliai ir pan.
  • 150 g (20 vnt.) skanių alyvuogių, kauliukus išimti
  • 3-4 valg. Š. konservuotų kaparėlių - nebūtinai
  • 4-5 artišoko šerdys, gali būti virtos arba konservuotos be padažo
  • 3 brokolių žiedai (kotus galima atidėti "Žiuljeno salotoms"), arba 4 mažytės cukinijos, žalios ar geltonos, arba 1/2 kalafioro
  • 1/4 mėlynojo svogūno, arba 1 poras, arba 4-6 žali svogūno laiškai
  • 1-2 paprikos (saldieji pipirai), bet kokios spalvos
  • 300 g vyšninių, vynuoginių arba kt. skanių pomidorų, labai tinka saulėje džiovinti, jų reikės tik 1/2 stiklinės
  • druska, malti juodieji arba margi pipirai
Papildomi / alternatyviniai produktai:
  • 300 g sūrio, supjaustyto kubeliais; tinka čederis, ementalis, Monterey Jack, fetos trupinėliai, Mozzarella perlini...
  • 250 g kubeliais supjaustyto rūkyto / vytinto kumpio arba dešros: Salami, Sopressata, Pepperoni...
  • 200 g virtų krevečių / midijų / geldučių / 8-10 ančiuviai ir, gink Dieve, nenaudokite tame pačiame patiekale sūrio su jūros gėrybėmis - neapoliečiai Jums to neatleis
  • 100 g pakepintų riešutų: graikinių, migdolų, kedro, pekanų, anakardžių...
  • 300 g pakepinto baklažano kubelių
  • 200 g grybų, gali būti rauginti, marinuoti, arba švieži pievagrybiai, kitus šviežius grybus reiks pakepinti
  • 200 g ankštinių pupelių arba šparagų (smidrų), apvirtų
  • kuokštas petražolių / kalendros
  • 1 halapenjo (jalapeño - isp.) čilė, išvalyta nuo sėklų; gali būt šviežia, pakepinta arba marinuota, labai smulkiai supjaustyta
  • 1 stiklinė žalių žirnelių: šviežių, šaldytų arba konservuotų
"Pesto" padažui:
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 valg. Š. citrinos sulčių / balzamiko acto / obuolių acto
  • 2 valg. Š. raudonėlio / čiobrelio / baziliko / šalavijo - švieži lapeliai skaniau
  • 100-150 ml aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus "extra virgin" arba aliejuko iš stiklainiuko su saulėje džiovintais pomidorais
  • 1/2 arb. š. garstyčių - nebūtinai
  • 1 arb. š. cukraus / medaus - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Dideliame puode užviriname 4 litrus vandens, įdedame pastą / makaronus ir vis pamaišant verdame ne ilgiau, negu nurodyta pakuotės instrukcijoje: salotoms pasta turi būti "al dente" (kieta, nesuvirusi - itališkai). Pastą sūdome 1 arb. š. druskos vidury virimo - italai teigia, jog taip geriau atsiskleidžia natūralus pastos aromatas. Išvirusią pastą nukošiame, perliejame šaltu vandeniu, gerai nuvarviname ir tuojau pat apliejame 50-60 ml aliejaus bei išmaišome, kad nesuliptų.
  2. Puode užviriname nedidelį kiekį pasūdyto vandens. Blanširuojame (apverdame 2-3 min.) brokolius / kalafiorą / ankštine pupeles / šparagus.
  3. Keptuvėje įkaitiname nedidelį kiekį alyvuogių aliejaus, apkepiname tokias pasirintas daržoves, kaip cukinijos, baklažanas, grybai, svogūnas, čilė - 2 paskutinių ingredientų galima ir nekepinti.
  4. Likusius ingredientus supjaustome 1 kąsnio gabaliukais. Dabar visus produktus sumaišome dideliame dubenyje.
  5. Ruošiame "Pesto" padažą. Grūstuvėje, pridėję truputį druskos, sutriname česnaką, čiobrelius ir/ar kitus pasirinktus prieskonius. Mišinį šakute suplakame su likusiu aliejumi ir actu/citrinos sultimis. Šiuo pesto padažu apliejame salotas. Viską gerai išmaišome, paragaujame,- jei reikia, pasūdome ir paskaniname pipirais. Pateikiame.
  6. Šiltos (kiek šiltesnės negu kambario temperatūra) makaronų salotos tinka pietums arba vakarienei, o atšaldytos - karštą vasaros dieną piknikui. Šios salotos, uždengtos ir laikomos šaltai, išlieka šviežios 4-5 dienas.
 P.S.  Kai kurios šeimininkės mėgsta maltus riešutus įmaišyti į "Pesto" padažą, prieš apliejant juo salotas. Bet tada gali prireikti daugiau aliejaus. Man patinka makaronų salotos išvis be jokių riešutų, arba nebent su kedro riešutėliais.

P.P.S. Kartą vienos tokios jausmingos diskusijos recepto "Insalata di pasta" tema metu, italės merginos išvystė temą: "kaip atspėti, jog kitatautis ruošė Itališką patiekalą". Labai juokingų išvadų mes priėjome, pvz. meksikietis būtinai naudotų kukurūzus, turkas - šviežius agurkus, lenkas - kopūstus, rusas - morkas, ukrainietis - lašinius, kinas - sojos padažą, indas - kario, na o lietuvis neišvengiamai nepagailėtų rauginto agurko. He he :) Ar teko valgyti picą su raugintais agurkais? Man teko, - Vilniuje ir Palangoje.
Mes atstovaujame savo tėvynes, visur, kur tik likimas mūsų nenuneštų...

4 komentarai:

  1. Labai įdomus pasakojimas :) aš tik kartą valgiau makaronų salotas irgi per tarptautinį vakarėlį. Ir nors buvo tikrai skanu, niekad nesugalvojau pakartoti. Tavo įrašas tam įkvepia :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tikrai įdomus pasakojimas :)
    Įvairias makaronų salotas pati ruošiu senokai ir man tai atrodo natūralu. Nustebino tai, kad kiti nustemba pamatę "makaronų salotas".

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū, merginos, kad skaitote ir man parašote. Julija, aš augau Sovietinės deficito ekonomikos laikais, kai visi kvietiniai miltai buvo pilki, o virti makaronai (kurių buvo pirkti tik kokios 2-3 rūšys) sulipdavo į padą arba ištirpdavo juos beverdant. Itališkų spagečių mama buvo gavusi kažkurių "balsavimų"(taip vadindavo apsimestinius rinkimus)proga; tai tada tikrai mūsų šeimoje buvo šventė: šveitėme juos su sviestu, nesinorėjo skonio gadinti jokiais priedais.

    AtsakytiPanaikinti
  4. "Insalata di pasta" nuostabios salotos. Tai stalo puosmena ir nuostabus skonis. Dekoju!!!!

    AtsakytiPanaikinti