Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-05-21

Kaprėzė salotos


Itališkos salotos "Insalata Caprese" kildinamos iš Italijos Kampanjos regiono, kuriam priklauso ir Kaprio sala, anksčiau priklausiusi Graikijai. Šios kapriškos salotos pateikiamos kaip užkandis arba ant duonos riekutės sumuštinio forma. Jos netinka būti priedu šalia kepsnių ar kitų patiekalų.

Kaprėzė salotos išlieka šviežios ir gražios tik 1-2 val. šaldytuve, todėl patartina jas ruošti prieš pat pateikiant į stalą. Kas nemėgsta baziliko, jį  puikiai pakeičia gražgarstės (rukola/arugula) arba raudonėlis. Dideli lapai gražiai atrodo išdėlioti sluoksniuose, o jeigu tokių neturite, tai sukarpykite žalumynus siauromis juostelėmis ir jom tik apiberkite salotas. Naudojant kvapnų alyvuogių aliejų, prisotintą prieskonių aromatais, nereikia naudoti rūgšties (acto/citrinos) - skonio užteks iš aliejaus.

Analogišką "Kaprėzė užkanduką" aprašiau anksčiau, tame recepte yra naudojami smulkūs mozarelos rutuliukai. "Kaprėzė salotoms" naudojamas mozzarella di bufala sūris, kuris yra kumščio dydžio, minkštutis, beveik tepamas. Šiam sūriui gražiai suraikyti reiks labai aštraus ir didelio peilio.

Produktai:
  • 300-400 g labai šviežio mozarelos sūrio (mozzarella)
  • 2-4 prinokę pomidorai
  • 12 lapeliių baziliko / gražgarsčių / raudonėlio
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 1/4 arb. š. maltų margų pipirų
  • 2 valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 2 valg. Š. balzaminio acto arba citrinos sulčių - nebūtinai
  • 1 skiltelė česnako, sutrinta - nebūtinai

Paruošimas:

  1. Mozarelą nusausiname ir suraikome 5-6 mm storio riekutėmis.
  2. Pomidorus supjaustome 5 mm griežinėliais ir leidžiame šiek tiek nuvarvėti sultims, padėję juos ant grotelių. 
  3. Indelyje sumaišome aliejų, actą, česnaką.
  4. Lėkštėje pasvirusiais sluoksniais išdėliojame kaitaliodami pomidorą, mozarelą ir baziliko lapelius. Viską apliejame išplaktu padažu, pasūdome ir papipiriname.
"Kaprėzė salotas" galima papildyti vienu iš sekančių priedų:
  • Mėlynojo svogūno žiedai
  • Sūdyti kaparėliai
  • Artišokai
  • Alyvuogės
  • Žaliasis pesto

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą