Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2013-04-19

Čimičiuris


"Čimičiuris" - tai Argentinos ir Urugvajaus tautinės virtuvės padažas iš šviežiai susmulkintų žalumynų. Jei reiktų 2-3 žodžiais apibūdinti šį padažą, tai pavadinčiau jį "skonių ir vitaminų bomba". Ingredeintai elementarūs, tačiau skonis fantastiškai nuostabus, vertas 10-15 min. darbo išrankoti ir nuplėšyti petražolių ir kalendros lapelius. Taip pat šiam patiekalui galima naudoti raudonėlį, tačiau aš labiau mėgstu kalendrą.

Tradiciškai "Čimičiuris" tiekiamas su mėsos arba žuvies kepsniu. Jautienos didkepsnis (steikas), ant grilio kepta vištienos krūtinėlė, keptuvėje ar orkaitėje kepti kiaulienos nugarinės kepsniukai, arba grilyje kepti šonkauliai - viskas bus nepaprastai gardu apliejus "Čimičiuri" padažu. Aš labai mėgstu keptą menkę su šiuo padažu - švelnus žuvies skonis kontrastuoja su "Čimičiurio" skonių ir aromatų puokšte: mmm gardu...

Vegetarams ir veganams šis padažas suteiks nepakartojamą gurmanišką patirtį su čiabatos duonos riekele - pamirkymui, labai skanu "Čimičiuriu" aplieti šviežio pomidoro griežinėlius, šviežią arba keptą cikiniją, kepto baklažano griežinėlius, orkaitėje kepto moliūgo skilteles, blanširuotus (trumpai apvirtus) šparagus, avokado puseleskiaušinienę...

Taip pat "Čimičiurį" galima naudoti kaip išankstinį marinatą mėsai ir baklažanams, prieš juos kepant.

Esu "Čimičiurio" ištikima gerbėja ir kelis kartus dėl savo tingejimo pirkau šį padažą buteliukuose - ateity šios klaidos nedarysiu ir nepatariu kitiems. Šis padažas skanus tik iš šviežių ingredientų, jokie konsrevavimo stebuklai neišsaugo "Čimičiurio" esmės.

Šio recepto šaltinis: aibė išbandytų internetinių receptų, aibė išragautų restoraniškų "Čimičiurių", viskas suderinta ir patikslinta pagal mano skonio receptorius. 

Paruošimui reikia turėti maisto smulkintuvą, arba aš naudoju didelę lentutę, česnako traiškyklę ir aštriabriaunį peilį, dar reiks dubens. Išeiga apie 450-500 ml padažo.

Produktai:
  • 3-4 vnt. česnako skiltelių
  • 1 vnt. šalotas (askaloninis česnakas) / arba ¼ bet kokio jūsų mėgstamo svogūno - nebūtinai
  • 1 vnt. citrina /arba 100 ml raudono vyno acto
  • 1 vnt. šviežia frezno ar raudonoji halapenjo (jalapeño) čilė / arba ½ arb. š. sausų airtiosios paprikos krislelių
  • 1 arb. š. rupios druskos
  • 50 g šviežių petražolių, be kotelių
  • 50 g šviežios kalendros (cilantro - angl.) lapelių / arba raudonėlio (oregano - angl.)
  • 50-100 ml alyvuogių aliejaus "Extra Virgin"
Paruošimas:
  1. Česnaką pertriname, šalotus ir čilę labai smulkiai supjaustome. Nutarkuojame citrinos žievelę, išspaudžiame sultis. 
  2. Dubenyje sumaišome pirmus 5 recepto ingredientus (naudojame tiek citrinos sultis, tiek žievelės tarkius), paliekame 5 min. skoniams persisunkti.
  3. Susmulkiname petražoles ir kalendrą (arba raudonėlį). Šiuos žalumynus beriame į dubenį su marinuotais prieskoniais, viską apliejame aliejumi ir išmaišome. Tiekiame į stalą tuojau pat. 
  4. Iš šviežių žalumynų pagamintas "Čimičiuris" išliks šviežias 2-3 dienas, jeigu saugomas šaldytuve, tačiau skaniausias - pirmą dieną. 
P.S. "Čimičiuri" padažui dar labai tinka įmaišyti susmulkintus 2-3 šviežius lauro lapelius, jeigu gausite nusipirkti būtent šviežius (sausi netinka).

Citrinos sultyse marinuojasi prieskoninės daržovės ir žievelės tarkiai.

Reguliuokite padažo tirštumą pagal savo nuožiūrą, tirštas (mažiau aliejaus) "Čimičiuris" gali būti naudojamas kaip užtepas, o skystesniu (daugiau aliejaus) apliejami lėkšėje išdėlioti keptos mėsos ir daržovių gabalėliai. 

Plakta kiaušinienė su "Čimičiuri" padažu.
Jautienos steikai su "Čimičiuriu".


3 komentarai:

  1. Man šis padažas TURBO, NEREALIAUSIAS, DIEVIŠKIAUSIAS!!! Viktorija, super!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. man irgi žiauriai patinka... gaila tik, kad taip greit susivalgo :(

      Panaikinti
  2. mmmmm,...jau beskaitant seilės išsiskyrė.... Reiks būtinai padaryti, kai tik atsiras savo lapų šviežienos.

    AtsakytiPanaikinti