"Čimičiuris" - tai Argentinos ir Urugvajaus tautinės virtuvės padažas iš šviežiai susmulkintų žalumynų. Jei reiktų 2-3 žodžiais apibūdinti šį padažą, tai pavadinčiau jį "skonių ir vitaminų bomba". Ingredeintai elementarūs, tačiau skonis fantastiškai nuostabus, vertas 10-15 min. darbo išrankoti ir nuplėšyti petražolių ir kalendros lapelius. Taip pat šiam patiekalui galima naudoti raudonėlį, tačiau aš labiau mėgstu kalendrą.
Tradiciškai "Čimičiuris" tiekiamas su mėsos arba žuvies kepsniu. Jautienos didkepsnis (steikas), ant grilio kepta vištienos krūtinėlė, keptuvėje ar orkaitėje kepti kiaulienos nugarinės kepsniukai, arba grilyje kepti šonkauliai - viskas bus nepaprastai gardu apliejus "Čimičiuri" padažu. Aš labai mėgstu keptą menkę su šiuo padažu - švelnus žuvies skonis kontrastuoja su "Čimičiurio" skonių ir aromatų puokšte: mmm gardu...
Vegetarams ir veganams šis padažas suteiks nepakartojamą gurmanišką patirtį su čiabatos duonos riekele - pamirkymui, labai skanu "Čimičiuriu" aplieti šviežio pomidoro griežinėlius, šviežią arba keptą cikiniją, kepto baklažano griežinėlius, orkaitėje kepto moliūgo skilteles, blanširuotus (trumpai apvirtus) šparagus, avokado puseles, kiaušinienę...
Taip pat "Čimičiurį" galima naudoti kaip išankstinį marinatą mėsai ir baklažanams, prieš juos kepant.
Esu "Čimičiurio" ištikima gerbėja ir kelis kartus dėl savo tingejimo pirkau šį padažą buteliukuose - ateity šios klaidos nedarysiu ir nepatariu kitiems. Šis padažas skanus tik iš šviežių ingredientų, jokie konsrevavimo stebuklai neišsaugo "Čimičiurio" esmės.
Šio recepto šaltinis: aibė išbandytų internetinių receptų, aibė išragautų restoraniškų "Čimičiurių", viskas suderinta ir patikslinta pagal mano skonio receptorius.
Paruošimui reikia turėti maisto smulkintuvą, arba aš naudoju didelę lentutę, česnako traiškyklę ir aštriabriaunį peilį, dar reiks dubens. Išeiga apie 450-500 ml padažo.
Produktai:
- 3-4 vnt. česnako skiltelių
- 1 vnt. šalotas (askaloninis česnakas) / arba ¼ bet kokio jūsų mėgstamo svogūno - nebūtinai
- 1 vnt. citrina /arba 100 ml raudono vyno acto
- 1 vnt. šviežia frezno ar raudonoji halapenjo (jalapeño) čilė / arba ½ arb. š. sausų airtiosios paprikos krislelių
- 1 arb. š. rupios druskos
- 50 g šviežių petražolių, be kotelių
- 50 g šviežios kalendros (cilantro - angl.) lapelių / arba raudonėlio (oregano - angl.)
- 50-100 ml alyvuogių aliejaus "Extra Virgin"
- Česnaką pertriname, šalotus ir čilę labai smulkiai supjaustome. Nutarkuojame citrinos žievelę, išspaudžiame sultis.
- Dubenyje sumaišome pirmus 5 recepto ingredientus (naudojame tiek citrinos sultis, tiek žievelės tarkius), paliekame 5 min. skoniams persisunkti.
- Susmulkiname petražoles ir kalendrą (arba raudonėlį). Šiuos žalumynus beriame į dubenį su marinuotais prieskoniais, viską apliejame aliejumi ir išmaišome. Tiekiame į stalą tuojau pat.
- Iš šviežių žalumynų pagamintas "Čimičiuris" išliks šviežias 2-3 dienas, jeigu saugomas šaldytuve, tačiau skaniausias - pirmą dieną.
Citrinos sultyse marinuojasi prieskoninės daržovės ir žievelės tarkiai. |
Reguliuokite padažo tirštumą pagal savo nuožiūrą, tirštas (mažiau aliejaus) "Čimičiuris" gali būti naudojamas kaip užtepas, o skystesniu (daugiau aliejaus) apliejami lėkšėje išdėlioti keptos mėsos ir daržovių gabalėliai.
Plakta kiaušinienė su "Čimičiuri" padažu. |
Jautienos steikai su "Čimičiuriu". |
Man šis padažas TURBO, NEREALIAUSIAS, DIEVIŠKIAUSIAS!!! Viktorija, super!
AtsakytiPanaikintiman irgi žiauriai patinka... gaila tik, kad taip greit susivalgo :(
Panaikintimmmmm,...jau beskaitant seilės išsiskyrė.... Reiks būtinai padaryti, kai tik atsiras savo lapų šviežienos.
AtsakytiPanaikinti