2010 birž. 21

Šparagai arba smidrai



Prisipažinsiu, aš juos vadinu tik šparagais, smidr... man liežuvis neapsiverčia. Toks skanumas, toks prašmatnumas, joks kitas pavadinimas netinka, tik "šššpa-raaagas" - čia reikia tarti pusiau pašnibždom, mįslingai iškvepiant orą.
Šis receptas - mano universaliausias. Tokius šparagus karštus pateikiu vakarienei šalia mėsos kepsnio, šaltus - per vyno baliuką kaip užkandį, o pikniko metu, gamtoje, - tai pirštais valgomas skanėstas. Baltieji šparagai, kadangi reikalauja daugiau darbo ir turi lengvą kartumo gaidelę, yra mano šventinis patiekalas.
Reikia turėti didelę keptuvę su ją atitikančiu dangčiu. 

Produktai:
  • 300-400 g šviežių šparagų
  • 1/2 arb.š. druskos
  • 50 ml alyvuogių aliejaus
  • 1 valg. Š. kaparėlių
  • 1/2 citrinos
Paruošimas:
  1. Šparagus nuplauname šalto vandens srove. Rudas kotukų apačias nulaužome - pykšt! Jeigu laužomi šparagai nespragsi, vadinasi jie ne pirmo šviežumo. Žalių šparagų skųsti nereikia. Baltų šparagų žievelė turi kartumo, juos skutame pasidėję ant lentelės: peiliuku braukiame žemyn, pradedant 5 cm žemiau žiedo.
  2. Virdulyje užviriname vandenį. Sudedame šparagus į keptuvę, pasūdome ir apliejame verdančiu vandeniu. Vandens keptuvėje turi būti apie 1-2 cm, nebūtina šparagų apsemti, jie skanesni paruošti garuose.
  3. Sandariai uždengiame keptuvę ir šparagus verdame 2-5 min. Paruošti šparagai turi būti minkšti, bet nepraradę savo stangrumo: pakėlus už koto galiuko šparagas turi būti beveik tiesus ir nelinkti.
  4. Paruoštus šparagus reik kuo greičiau dėti į kambario temperatūros indą, nes palikti karštai jie toliau minkštėja. Apliejame šparagus citrinos sultimis, aliejumi ir pabarstome kaparėlių.

    Komentarų nėra:

    Rašyti komentarą