2010-06-21

Šparagai arba smidrai



Prisipažinsiu, aš juos vadinu tik šparagais, smidr... man liežuvis neapsiverčia. Toks skanumas, toks prašmatnumas, joks kitas pavadinimas netinka, tik "šššpa-raaagas" - čia reikia tarti pusiau pašnibždom, mįslingai iškvepiant orą.
Šis receptas - mano universaliausias. Tokius šparagus karštus pateikiu vakarienei šalia mėsos kepsnio, šaltus - per vyno baliuką kaip užkandį, o pikniko metu, gamtoje, - tai pirštais valgomas skanėstas. Baltieji šparagai, kadangi reikalauja daugiau darbo ir turi lengvą kartumo gaidelę, yra mano šventinis patiekalas.
Reikia turėti didelę keptuvę su ją atitikančiu dangčiu. 

Produktai:
  • 300-400 g šviežių šparagų
  • 1/2 arb.š. druskos
  • 50 ml alyvuogių aliejaus
  • 1 valg. Š. kaparėlių
  • 1/2 citrinos
Paruošimas:
  1. Šparagus nuplauname šalto vandens srove. Rudas kotukų apačias nulaužome - pykšt! Jeigu laužomi šparagai nespragsi, vadinasi jie ne pirmo šviežumo. Žalių šparagų skųsti nereikia. Baltų šparagų žievelė turi kartumo, juos skutame pasidėję ant lentelės: peiliuku braukiame žemyn, pradedant 5 cm žemiau žiedo.
  2. Virdulyje užviriname vandenį. Sudedame šparagus į keptuvę, pasūdome ir apliejame verdančiu vandeniu. Vandens keptuvėje turi būti apie 1-2 cm, nebūtina šparagų apsemti, jie skanesni paruošti garuose.
  3. Sandariai uždengiame keptuvę ir šparagus verdame 2-5 min. Paruošti šparagai turi būti minkšti, bet nepraradę savo stangrumo: pakėlus už koto galiuko šparagas turi būti beveik tiesus ir nelinkti.
  4. Paruoštus šparagus reik kuo greičiau dėti į kambario temperatūros indą, nes palikti karštai jie toliau minkštėja. Apliejame šparagus citrinos sultimis, aliejumi ir pabarstome kaparėlių.

    2 komentarai:

    1. Kaip tik nusipirkau baltųjų šparagų ir nežinau, ką su jais daryti. Reiks išsibandyti. Kažkodėl esu girdėjusi, kad juos tik verda, o draugė sakė, kad baltuosius išvis virti reik 30 min.??? Bandysiu pagal šitą receptą.

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Balti šparagai ispaniškiems pusryčiams: minkštai išvedame kiaušinį (3 min.) - turi būti ir baltymas beveik skystas. Apskustus baltus šparagus kepame ant alyvuogių aliejaus trumpai labai karštoje keptuvėje; apverčiame, kepame tik kad du šoniukai paruduotų. Išdedame šparagus ant lėkštės, apliejame skystu kiaušinio tryniu ir apibarstome šviežiomis priskoninėmis žolelėmis, daigais... tiks ir svogūniukas arba keli krisleliai česnako.

        Dar man labai patinka toks paprastas ispaniškas receptas baltiems šparagams. Baltus šparagus apkepanus keptuvėje (arba gariname po dangčiu) pagardiname actu: pilame šviesaus labai gardaus vyno acto ir labai subtiliai ir saikingai parenkame prieskonius. Tokie šparagai šilti ar šaliti tinka kaip tapas arba užkandis prie Sangrijos. Vyno acte garinami šparagai gali būti stori, jie netilgiau ruošti ir tapę minkšti yra skanūs, tik tenka valgyti ne pirštais - kaip leidžia šparagus valgyti aukštasis etiketas,- o šakute su peiliu.

        Panaikinti