Šukutė (scallop - angl.) - tai plokščias dvigeldis jūros gyvis, skirtingai nuo kitų moliuskų, savo gyvenime keliaujantis gana didelius atstumus. Judėdamos šukutės atsidaro ir staigiai užsidaro, susidariusi purškiamo vandens srovė pajudina šukutę vienu žingsneliu. Tad šie gyviai turi gerai išvystytą viena raumenį, kuris ir yra valgoma dalis. Dar yra valgomi šukučių ikrai, bet man kol kas lyg ir neteko jų ragauti.
Šukutės raumuo - labai maistingas delikatesas, "dievų maistas". Skonis sunkiai nusakomas, valgant primena jaunus baravykiukus, gal su labai švelniu jūrinės baltos menkės skoniu. Šukučių mėsa turtinga baltymais, seleno, geležies ir forsforo organiniais junginiais, vitamino B-12, taip pat Omega-3 riebalais. Mano praktiniu patikrinimu suaugusiai porcijai užtenka 4-5 vnt. jūros šukučių, o vaikas bus sotus suvalgęs 2-3 jūros šukutes. Mūsų šeimoje šukutes be išimties mėgsta visi, netgi katei duodu atgnybtą gabalėlį - ir gyvuliukams juk reik suteikti kartais pilvo šventę. Šviežios niekad nešaldytos šukutės gana brangios, aš pirkau už svarą mokėdama $17, už 1 kg kaina būtų apie 37,4 JAV dolerio.
Skaniausios šukutės - šviežios, niekad nešaldytos, be fosfatų ir kitų konservantų. Jų šviežumą tikriname pagal kvapą, jeigu kvepia jūra - šukutės šviežios, jeigu žuvimi - nešviežios.
Jūros šukutės (sea scallops - angl.) yra dideslės, maždaug 3-4 cm skersmens ir 2 cm storio cilindriukai. Įlankos šukutės (bay scallops - angl.) - mažikės, maždaug 1-2 cm dydžio cilindriukai, minkštesnės už jūros šukutes. Skoniu šios dvi rūšys beveik nesiskiria, tačiau skiriasi jų paruošimo technologija: dideles jūros šukutes kepame jas vartant po vieną kulinarinėmis žnyplėmis, o mažos įlankos šukutės tiesiog keptuvėje maišomos mentele.
Šukutės kepa labai trumpai, viso termiško apdorojimo trukmė iki 10 min. Perkepusios šukutės tampa guminės, ir valgant tokias skanavimo malonumas dingsta. Tad labai svarbu šukutes dėti į gerai įkaitusius riebalus keptuvėje ir kepinti kuo trumpiau.
Man skaniausia šukutes pateikti su šviežių daržovių salotomis, arba su šparagais. Jokios bulvės, makaronai ar kruopos netinka - nes patiekalas labai sotus, reikalaujantis labai lengvo garnyro. Šalia šukučių sotesnei vakarienei tiekiu paskrtudintos kvietinės duonos riekelę, citrinos skiltelę - patiekalo apšlakstymui, kam patinka. Man ir be citrinos labai skanu, stengiuosi nenustelbti švelnaus ir subtilaus šukučių skonio. Kartais mažas įlankos šukutes atskirai apkepinu karštame aliejuje ir jomis apiberiu linguini po Alfredo baltu padažu - šis patiekalas supersotus, tad tiekiu mažom porcijom.
Savo recepte aš naudoju aliejų kartu su sviestu - tokiu būdu riebalai mažiau dega, pasiekiama aukštesnė kepimo temperattūra, lyginant jeigu būtų naudojamas vien sviestas.
Paruošimui reikia turėti didelę (26-28 cm diametro) nesvylamą keptuvę, kulinarines žnyples. Išeiga 4 porcijos. Mano receptas kiek pakeistas, bet pradinis šaltinis yra čia.
Produktai:
- 0,5 kg jūros šukučių
- 2 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
- 2 Valg. Š. sviesto
- šakelė šviežio čiobrelio arba 1/4 arb. š. - džiovinto
- 1/2 arb. š. druskos
- 1/4 arb. š. šviežiai maltų pipirų
- 60 ml balto vyno
- Šukutes nuplauname šaltu vandeniu ir nusausiname popieriniu rankšluosčiu.
- Keptuvėje virš didesnės nei vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų ir jame ištirpiname sviestą, beriame čiobrelio lapelius. Dabar į keptuvę keliauja šukutės, kurias išdėliojame cilidro plokštuma žemyn, paliekant 2-3 cm tarpus. Kepame šukutes 2-3 minutes, pasūdome ir papipiriname, apverčiame kulinarinėmis žnyplėmis ir dar kepame iš kitos pusės 2-3 min.
- Pilame balto vyno ir apie 3 min. dar pakepame, iki kol padažas šiek tiek sutirštės.
- Šukutes tiekiame į stalą su šviežiomis arba garintomis daržovėmis, viską apliejame keptuvės dugne susidariusiu padažu. Sakanaus!
Šukutės kepa riebaluose, o vynelis laukia savo eilės. |
Kepame šukučių cilindriukus iš antros pusės. |
Šukutės trumpai troškinasi aplietos vynu. |
Šukutės lėkštėje su daržovėmis. |
Apsiseilėjau...nerealu...žinau žinau kaip skanu....laukiu nesulaukiu kada važiuosiu į Prancūziją, kad galėčiau kaip reikalas pasismaginti su šiuo gardumynu:)
AtsakytiPanaikintiOdeta, o ar Lietuvoje parduodamos šviežios šukutės, ar tik šaldytos? Gal žinai kiek maždaug kainuoja? Man viešint Lietuvoje jų neteko niekur matyti, bet Internete radau keleta lietuviškų receptų, tai turbūt yra prekyboje...
PanaikintiSveiki. Lietuvoje yra promo parduotuvėse, mačiau tik šaldytas. Brangokos.
Panaikintine, LT neteko matyti, nei šviežių, nei šaldytų...todėl ir noriu į FR;)
AtsakytiPanaikintiKaip aciu uz toki informatyvu straipsni! Man buvo labai naudinga.
AtsakytiPanaikintiTikiuosi, jog rasite nusipirkti šviežių šukučių ir išbandysite šį receptą.
PanaikintiSpecialiai siandien vaziavau i kinieciu parduotuve apsipirkti ir nusipirkau scallops. Ryt pasigaminsiu. Labai jau skaniai atrodo. Kaip iseis, butinai parasysiu. :) Kamane
AtsakytiPanaikintiGal galite pasufleruoti, kaip angliskai "ciobrelis"? Aciu. Kamane.
AtsakytiPanaikintiČiobreliai = thyme angliškai.
PanaikintiLabai aciu. Az kazkodel visada galvojau, kad thyme, tai kmynai... Ir niekada nesove galvon issiversti... Einu gaminti si patiekala. Kas gausis-parasysiu. :) Kamane.
AtsakytiPanaikintiNepavyko... Apkepimui buvo per maza ugnis, peranksti isleido sultis ir vyno truputi per daug...Nespejo isgaruoti... Kita karta , tikiuosi, bus geriau.Kamane.
AtsakytiPanaikintiApgailestauju :( Kai didelė keptuvė, tai greičiau garuoja šukučių sultys. O jeigu keptuvė špižinė emaliuota, tai galima geriau prikaitinti, mažiau rizikos, jog netolygiai keps.
PanaikintiYra šviežių šukučių Žuvainėje. Vilniuje. Šiandien pirkau.
PanaikintiŠiaurės jūra
AtsakytiPanaikinti