Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2010-11-21

Medaus - garstyčių vinegretas


Vienas iš mano mėgstamiausių padažų. Tinka šviežių daržovių salotoms aplieti, pupelių arba bulvių mišrainei, paskrudintoms arba orkaitėje keptoms daržovėms pagardinti. Jį patirštinus, t.y. primaišius majonezo - tai puikus pamirkymas vištienos ar žuvies "piršteliams" arba bulvėms "Fri" (frire - pranc.). Pagal skonį galima keisti vinegreto sudėtį, tačiau aliejaus turi būti tiek, kiek sumoj pagal tūrį susidaro kitų ingredientų.

Sudėtis: 
  • 1 valg. Š. obuolių ar vyno acto, 5% stiprumo
  • 1 valg. Š. citrinos sulčių
  • 1 valg. Š. medaus
  • 1 valg. Š. dižono garstyčių (tinka vienalytės arba grūdėtos)
  • 4 valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • druskos ir pipirų pagal pageidavimą
 Paruošimas:
  1. Visus produktus išskyrus aliejų sumaišome dubenėlyje.
  2. Pilame aliejaus ir gerai suplakame šakute arba stipriai supurtome indelyje su sandariu dangteliu. Druskos kristalai turi būti ištirpę, aliejus ir actas - susijungę į emulsiją.
  3. Padažą galima laikyti keletą dienų šaldytuve uždarame indelyje, prieš naudojant vėl gerai išplakame.

4 komentarai:

  1. Anonimiškas5/09/2013

    O aš galvojau, kad vinegertas tai salotos :)
    Lietuvoje obuolių actas yra tik 6 proc., bet aš nesu mačiusi 5. Ar galima tokį naudoti. Kokio vyno actą naudoti?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Vinegretas - tai aliejaus ir acto emulsija (plakinys), kartu su visokiais prieskoniais. Kartais vinegretu vadinamos mišrainės (aš žinau lietuvišką ir rusišką vinegretus-mišraines), kurios gaminamos su panašiu rūgščiu padažu. Šiam receptui tiks ir 6% actas, svarbu kad nebūtų 9% ir rūgštesnis actas. Iš vyno acto rūšių aš naudoju: šampaninį, balto vyno, baltą balzamiko actą, Marsala vyno actą - tinka bet koks gelsvas ar šviesiai rausvas vaisių ar vyno skonio actas. Jeigu actas stipresnio rūgštumo, galima jį praskiesti virintu vandeniu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškas12/18/2013

    Ar tiktu granatų actas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tiktų, bet tada tirėsite granatų-garstyčių vinegretą, bus naujas skonis :)

      Panaikinti