Kadangi nenaudoju nei antrąkart užkaitinto aliejaus, nei teflonu dengtų indų, mano apynaujas gruzdintuvas, kitaip dar vadinamas fritiūrine, prieš porą metų iškeliavo į savartyną. Nuo to laiko neturėjau nei vienos progos apgailestauti dėl savo sprendimo: virtuvės spintelėje atsirado vietos sulčiaspaudei, išmokau visus gruzdinimus atlikti mažame puode arba keptuvėje, žymiai taupesnėmis aliejaus sąnaudomis.
Jūsų dėmesiui ir skrandžiams pateikiu receptą idealiai traškių apkepintų bulvių, visų vaikų ir sieloje nesenstančių gurmanų mylimo patiekalo. Lietuvoje patiekalas pakrykštytas "Fri" vardu; Frire - prancūzų kalboje reiškia "keptas". Likusiame pasaulyje patiekalas vadinamas "French fries", dar belgai bando užginčyti, kad jie pirmieji taip pradėjo kepti bulves; tačiau, komerciškai vertinant, didžiausio pripažinimo patiekalas susilaukė Amerikoje.
Bulvės "Fri" labai populiarios kaip užkandis vaikų pasižaidimų progoms paruošti. Jeigu bulves gruzdiname garnyrui, jas pateikiame šalia rūkyto kumpio ir rauginto agurko griežinėlių, arba prie tokių Amerikos virtuvės patieklų kaip mėsainis ir dešrainis.
Ruošiant bulves "Fri" aš apskaičiuoju, jog vienam dideliam žmogui reikės pusantros bulvės, o vienam vaikui užtenka vienos bulvės. Paruošimui reikia turėti 20-25 cm skermens keptuvę, popierinio rankšluosčio arba rėtuko virš dubens - aliejui nuvarvinti.
Produktai:
- 3-5 didelės bulvės, geriausiai tinka Russet rūšis
- 1/2 stiklinės aliejaus
- 1/2 arb. š. druskos
- Bulves nuskutame, nuplauname ir nusausiname. Supjaustome pradžioje 7-10 mm griežinėliais, po to 7-10 mm storio šiaudeliais.
- Keptuvėn pilame 1 cm aliejaus, kuo platesnė naudojama keptuvė, tuo daugiau teks pilti aliejaus. Aliejų įkaitiname iki 180º C (375º F). Jei neturite kulinarinio termometro, karštumą tikrinkite mediniu šaukštu: panardinus medinio šaukšto galą, apie jį turi pradėti inirtingai kilti burbuliukai.
- Toliau patiekalą ruošiame partijomis po vieną - pusantros bulvės. Bulvių šiaudelius dedame į įkaitintą aliejų vienu sluoksniu, kad jos nesuliptų, atskiriame mentele arba kulinarinėmis žnyplėmis. Gruzdiname vartydami 3-4 min. Gražiai parudavusias bulves išgriebiame mentele ir dedame ant popieriniu rankšluosčiu iškolotos lėkštės arba tiesiog į rėtuką virš dubens. Rėtuke bulves pasūdome žiupsneliu druskos ir pavartome.
- Kepimą kartojame su likusiomis bulvėmis.
- Bulves "Fri" pateikiame su kečupu, garsyčiomis, majonezu, veganezu ar kitokiu mėgstamu padažu.
P.S. Jeigu kepate didesnį kiekį bulvių, anksčiau iškepusias laikykite praviroje orkaitėje nustatytoje min. kaitrai. Taip laikomas patiekalas išliks karštas ir traškus 30 min.
Mano vaikai tokias irgi labai mėgsta.
AtsakytiPanaikintiToks paprastas dalykas, o taip man vieną vakarą pakėlė nuotaiką ir priminė vaikystę :)
AtsakytiPanaikintiŽiauriaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii skanuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
AtsakytiPanaikinti