Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-02-03

Veganezas

Nesu veganė ar vegetarė, bet stengiuosi savaitėje nors 1-3 dienas nevartoti mėsos, o jei pasiseks,- ir jokių kitų gyvuliškos kilmės produktų. Toks apsisprendimas labai praturtino mūsų šeimos patiekalų asortimentą ir man atsirado poreikis kulinarinei kūrybai bei eksperimentams. Užduotis nėra paprasta, juk reikia skaniai ir sočiai pamaitinti išrankius gurmanus-mėsaėdžius, kokie yra mano šeimyniškiai.

Veganezas - tai majonezo pusbrolis. Skonis truputį skiriasi, bet padažas savitai skanus ir puikiai pakeičia majonezą mišrainėse, užteptas ant sumuštinių, balinant barščius ar ruošiant padažus. Nevadinu jo majonezu, nes nėra čia prasmės nieko apgaudinėti. Veganezas, pagamintas iš šviežių ingredientų, turi daug galimybių savo skoniu nurungti jūsų šaldytuve esantį majonezą ir taip išgarsinti savo kuklų vardą.

Išeiga apie 480 ml. Paruošimui reikia turėti mikserį arba blenderį.

Produktai:
  • 1 stiklinė + 2 valg. Š. (280 ml) dygminų (safflower), saulėgrąžų arba alyvuogių aliejaus
  • 1/2 (125 ml) stiklinės sojos pieno
  • 1/2 valg. Š. klevų sirupo arba agvos nektaro
  • 1/2 arb. š. jūros druskos
  • 1/4 arb. š. dižono garstyčių
  • žiupsnelis citrinos žievelės tarkučių - nebūtinai
  • 1 arb. š. citrinos sulčių
  • 1 arb. š. obuolių acto

Paruošimas:
  1. Suplakame visus ingredientus, išskyrus citrinos sultis ir actą, iki vientisos purios masės. Toliau plakame vidutinišku greičiu ir pamažėle sulašiname actą bei citrinos sultis, kol masė sutirštės. Viso plakimas užtrunka apie 10 min.
  2. Sandariame indelyje, šaldytuve, veganezas išliks šviežias 3-4 savaites arba tiek, kokia galiojimo data nurotyta ant naudojamo sojos pieno.

3 komentarai:

  1. Anonimiškas1/07/2014

    Ant sojos pieno pakelio parasyta, kad jį atidarius, reikia sunaudoti per 4 dienas. Tai tada ne ilgiau 4 dienu laikyti šaldytuve?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. taip. Aš prisilaikau šios taisyklės: laikau termiškai neapdorotą patiekalą tiek, kiek leidžia trumpiausiai galiojantis ingredientas. Svarbu steriliai viską ruošti, paragavus, to pačio šaukšto neneardinti į patiekalą, tada veganezasišliks šviežias tiek, kiek galioja sojos pienas.

      Panaikinti
  2. Anonimiškas3/23/2014

    Jaučiasi tik alyvuogių aliejus. Nepasakyčiau, kad yra labai skanu. :(

    AtsakytiPanaikinti