Apelsininė vištiena (poulet a l'orange - pranc. tariasi "pulė aloranž") - vienas mano mėgstamiausių valgių. Nepraleidžiu progos prancūziškuose restoranuose užsisakyti apelsinų skonio viščiuko, jeigu tik toks yra paminėtas tą dieną meniu. Savo šeimynai irgi jį ruošiu, pagal mano sukurtą receptą daugelio kitų šaltinių pagrindu.
Šis receptas ypatingas tuo, jog vištos viena pusė kepa orkaitės karštyje, o kita - kepa panirusi apelsinų padaže. Višta vartoma 3 kartus, tad mėsa nespėja džiūti, tik apkepusi vėl panardinama į padažą.
Paruošimui reikia turėti kepimui orkaitėje tinkančią gilią blėkutę arba didelę keptuvę, į kurią telpa visa višta. Išeiga 6 porcijos: dvi kojos, du sparneliai ir dvi krūtinėlės puselės.
Produktai:
- 1 višta (apie 2 kg)
- 1 didelis apelsinas arba 2-4 mandarinai
- 4-5 skiltelės česnako
- 1/2 Valg. Š. imbiero (šviežio tarkuoto, susmulkinto marinuoto arba sausų miltelių)
- 1/2 Valg. Š. smulkiai sukarpyto rozmarino lapelių
- 1 Valg. Š. rudo cukraus (tiks ir baltas)
- 1/2 Valg. Š. druskos
- 1 arb. š. šviežiai maltų juodųjų arba margaspalvių pipirų
- 50-80 ml alyvuogių aliejaus (jei višta riebi naminė, tai aliejus nebūtinas)
- 2 Valg. Š. apelsinų uogienės - nebūtinai
- Vištą nuplauname ir nusausiname.
- Aptarkuojame apelsino žieveles, išspaudžiame sultis. Sulčių turi gautis apie 200 ml. Jeigu apelsinas nesultingas, galima papildyti pirkitinėmis apelsinų sultimis.
- Česnaką sutraiškome ir sutriname su druska.
- Rozmariną gerai sumaigome grūstuvėje, kad išsiskleistų aromatas.
- Visus marinato ingredientus išmaišome ir jais apliejame kepimo inde gulinčią vištą. Marinato pilame ir į vištos vidinę ertmę. Paliekame vištą marinuotis kambario temperatūroje apie 1 val. arba šaldytuve pernakt. Vidury marinavimo vištą apverčiame, kad marinate paskęstų ir antra jos pusė.
- Paruošiame 200°C (390°F) karštumo orkaitę.
- Vištą apverčiame nugara aukštyn ir tiesiog gulinčią marinate, blėkutėje, pašauname į orkaitę. Kas 20 min. 3 kartus vištą vartome, t.y. kepimo turi gautis maždaug 1 val. 20 min. Kulinariniu termometru pasmeigus krūtinėlės storiausią dalį, temperatūra turi siekti 74°C (165°F), o pasmeigus iki klubo jungties su koja sąnario 79°C (175°F).
- Ištraukiame vištą iš blėkutės ir paliekame "pailsėti" kambario temperatūroje apie 10-15 min.
- Dugne susidariusį padažą perkošiame per sietelį, jeigu padažas labai riebus, separatoriumi pašaliname riebalus. Jei padažas pertirštas, pilame 1/2 stiklinės apelsinų sulčių arba balto vyno, maišydami užviriname, paskaniname druska ir pipirais (aš dar skaninu apelsinų uogienės 1 Valg. Š.), gariname iki norimo padažo tirštumo. Pateikiame vištienos gabaliukus aplietus padažu.
Višta marinuojasi. |
Višta kepa orkaitėje. |
Pabaigai kviečiu pasiklausyti labai saulėtos ir labai francūziškos dainos Le Soleil Est Pres De Moi.
Dieviškas skonis. Mes antieną kartais troškiname apelsinų sultyse. O Nida rašė, kad žąsieną troškino apelsinuose. O tu vištą. Atrodo nuostabiai, o išsivaizduoju kad begalo skanu.
AtsakytiPanaikintiAš irgi antieną su apelsinais darau :) http://segebute.blogspot.com/2011/02/antis-su-apelsinu-abrikosu-padazu.html
AtsakytiPanaikintikamane. Jau pasoviau i orkaite, tik kepu ne visa vista, o slauneles. Itariu bus skanu. Kai suvalgysime-parasysiu kas gavosi. Kamane.
AtsakytiPanaikintikamane. Gavosi labai skaniai. Sis receptas jau mano recepturoje :) Aciu.
AtsakytiPanaikinti