Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-12-23

Silkė su uogom ir morkom

Šios silkės inspiracija buvo Villos Alps receptas, tačiau labai daug kas pakeista. Visų pirma naudojau latvišką silkės file aliejuje, be to, vietoj šaltalankių naudojau šaldytas bruknes, kurių visad turiu šaldiklyje savo pusryčių avižnei košelei pagardinti.
Mano naudota silkė buvo labai skani ir riebi, beveik lipni, tad tokios marinuoti neptariu. Prieš ruošiant būtinai ragaukite silkę, jeigu ji stokoja skonio arba yra persūri tai ją patartina bent 12 val. (pernakt) palaikyti įmaišius į daržovių marinatą.
Marinatas ruošiamas pagal silkės skonį: kuo sūresnė silkė, tuo daugiau naudojame cukraus, o jeigu silkei trūksta "cinkelio" tai naudojame daugiau prieskonių: juodųjų ir kvapniųjų pipirų, garstyčių sėklų, kalendros, čilių. Gerai paruoštame marinate paragavus turi būti pasiekta sūrumo-saldumo-rūgštumo pusiausvyra, t.y. negali nustatyti, kokio iš šių trijų skonių yra daugiau.
Išeiga apie 700 ml patiekalo. Paruošimas žaibiškas - aš užtrukau tik 10 min. Reikia turėti rėtuką, puodą ir dubenį.
Produktai:
  • 300 g silkių file (gali būti sūdyta, marinuota arba ruošta aliejuje)
  • 300 g morkų 
  • 1/2 stiklinės bruknių, spanguolių arba šaltalankių, gali būti šviežios uogos arba šaldytos
  • 1 vnt. (80 g) nedidelis svogūnas
  • 1 vnt. citrina arba 2 Valg. Š. obuolių ar vyno acto, 5% stiprumo
  • 1 lauro lapas
  • 6-8 grūdeliai juodųjų pipiriukų
  • 1 arb. š. įvairių prieskonių: garstyčių, kalendros, čili pipirų - nebūtinai
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 1 Valg. Š. cukraus - galima daugiau
Paruošimas:
  1. Paragaujame silkę, jeigu silkė labai skani, tai jos marinuoti nereikia, tik atidėti šaldytuve iki kol bus paruoštos daržovės ir sumaišyti su daržovėmis prieš pat tiekiant į stalą. Jeigu silkė labai sūri - daržovių marinatą ruošiame saldesnį ir jame marinuojame silkę. Jeigu silkė stokoja prieskonių - daugiau prieskonių žeriame į marinatą ir jame marinuojame daržoves kartu su silke.
  2. Silkių file nukošiame. Indelyje esančius prieskonius ir daržoves paragaujame - skanius ir gražius susmulkinus galima panaudoti silkės ruošimui, jeigu neskanūs ir negražūs - išmetame. 
  3. Svogūną supjaustome plonais žiedais.
  4. Morkas nuskutame ir supjaustome maždaug venodo plonumo juostelėmis. Dabar morkas blanširuojame, t.y. apliejame verdančiu vandeniu ir dar paverdame ne ilgiau 2 min. Morkas atvėsimane po šalto vandens srove ir supjaustome smulkiais kubeliais. Morkos turi būti beveik kietos.
  5. Nutarkuojame citrinos žievelę, išspaudžiame sultis.
  6. Dubenėlyje sumaišome visus ingredientus: silkę (jeigu ji stokoja skonio), daržoves, prieskonius, citrinos tarkius ir sultis. Laikome šaltai 12 val.
  7. Tiekiame į stalą nukošus (išpilame marinatą). 

2 komentarai:

  1. Viktorija, sveikinu Tave ir Tavo šeimą su Šv.Kalėdomis ir džiaugiuosi, kad Tu rašai, tokius nuostabius, sentimentalius, sveikus receptus. Labai džiaugiuosi, kad esi:) Laimės, meilės, sveikatos ir daug daug džiaugsmo:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Odeta, dėkoju už sveikinimą! Aš tik ką tau išsiuničiau pasveikinimą per FB :), atsidariau čia ir radau tavo mielus žodžius. Ačiū ir tau: už draugišką bendradarbiavimą, pozityvią energiją, tavo įrašai - man gražus pavyzdys, įkvėpimas ir motyvacija, ačiū kad esi, nors toli, bet šalia...

    AtsakytiPanaikinti