Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-12-06

Braziliškos salotos

Dėkoju Galit už šį receptą, kurį ji gavo iš jos gerų draugų brazilų šeimos. Toj šeimoj vienas jaunas vyras nepaprastai sugebantis visokius darbus nudirbti, ir ko tik žmogus nepadaro vardan savo šeimos gerovės. Jis visą dieną dirba kažkokiam medicinos terapijos kabinete, vakarais ir naktimis valo namus ir ofisus, o kai yra užsakymų - pats su žmona ruošia ir pristato maistą pobūviams, o dar savaitgaliais dažo, tinkuoja ir kitaip remontuoja būstus. Va šitaip imigrantai prasigyvena Amerikoje, kad tik užtikrinti savo vaikams geresnę ateitį.

Šių salotų man teko ne kartą ragauti, keleto gimtadinių metu - pagamintų talentingo brazilo rankomis, o neseniai mano draugė Galit pati labai puikiai pagamino šias salotas Padėkos Dienai. Turiu jus perspėti, šios salotios lyg ir neryškaus skonio, tačiau gali tapti patiekalu, kuris vidury nakties prikels iš lovos ir prievrs atverti šaldytuvo duris.

Mano daktaras kineziologas Ričardas Kolinsas yra visokių žalumynų naudos sveikatai propaguotojas. Tai va, pagal šią propagandą, kuo tamsesnės ir žalesnės daržovės, tuo geriau jos veikia žarnyno mikroflorą - t.y. geros bakterijos mūsų pilvuose dominuoja, o blogos nyksta. Be to, tas žalias augaluose esantis chlorofilas - tai jaunystės, energijos, imuniteto, grožio ir laimės eliksyras žmogui. Šią propagandą galite lengvai patikrinti pasiruošę pvz. kad ir šitas saločikes pradžiai.

Wikipedia teigia, jog plokščialapiai kopūstai (collard greens) yra visuotinai pripažinti kaip geras  vitamino C ir tirpios ląstelienos šaltinis, juose yra daug maistinių medžiagų. Dar Kalifornijos mokslininkai neseniai atrado, jog šie žalumynai yra puikūs imuninės reagavimo sistemos moduliatoriai, su stipriu antivirusiniu, antibakteriniu ir priešvėžišku poveikiu. 

Braziliškų salotų paruošime naudojama kulinarinė technika - šifonavimas (chiffonnade - pranc., tariasi šyfonad). Labai gražus žodis, o esme paprastutė. Lapai sudedami viens ant kito, iš tos krūvos susukama stangri dešra, lyg cigaras, ir aštriu peiliu ant lentutės ši dešra pjaustoma kuo plonesniais ruoželiais. Šifonavimas labai tinka bazilikui, prieskoniniam šalavijui, garbanotųjų kopūstų lapams, romėniškoms salotoms, kai jos naudojamo meksikietiškuose patiekaluose pvz., mangoldams, na ir plokščialapiams kopūstams, kaip ir šiuo visai realiu čia žemiau aprašytu atveju. Aš esu įsitikinusi, jog pjaustymo būdas keičia patiekalo esmę, turinį ir net skonį.

Paruošimui reikia turėti didelę keptuvę su dangčiu. Išeiga nuo 2 iki 8 porcijų, priklausomai kas kiek suvalgys.

Produktai: 
  • 1 milžiniška gūžė (500-700 g) plokščialapių kopūstų (Collard greens - angl.)
  • 2 Valg. Š. alyvuogių aliejaus 
  • 8-9 vnt. česnako skiltelių
  • 1-2 čilės, sausos arba šviežios - nebūtinai
  • 1/2 Valg. Š. susmulkinto rozmarino lapelių, ar kitų prieskoniių
  • 1/4 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 2 Valg. Š. medaus ir 5% obuolių acto mišinio  
Paruošimas:
    1. Plokščialapių kopūstų (Collard greens - angl.) lapus nuplauname, nuvarviname - sausinti nereikia, truputis drėgmės padės tolimesniam lapų terminiam apdorojimui. Pašaliname kietus kotelius, lapus sudedame viens ant kito į krūvą, susukame į "cigarą" ir supjaustome 3-5 mm juostelėmis - t.y. šiiiiiiiifonuojame.
    2. Susmulkiname česnaką ir čiles. Didelėj keptuvėj įkaitiname aliejų, apie 1-2 min. vartydami pakepiname česnaką, čiles ir rozmarinus - aliejus turi prisisotinti prieskonių aromato.
    3. Į keptuvę dedame supjaustytus žalumynus, pasūdome, papipiriname, kulinarinėmis žnyplėmis arba 2 mentelių pagalba pavartome, kad kopūstų lapai pasidengtų aliejumi. Uždengiame dangčiu ir tuojau pat išjungiame kaitinimą. Paliekame lapus "prakaituoti" po dangčiu apie 3-5 min. 
    4. Paragaujame, jeigu trūksta "cinkelio", apliejame salotas mėgstamos rūšies medaus ir obuolių acto mišiniu (man skanu ir be padažo).
    5. Tiekiame į stalą šalia kitų patiekalų kaip garnyrą, arba mėgaujamės salotomis su paskrudintos daugiagrūdės duonos riekele. 
    P.S. Rozmarinus šiame recepte galima pakeisti bet kokiu kitu jūsų mėgstamu prieskoniu, pvz. čiobreliais, cinamonais, gvazdikėliais, šalavijais, raudonėliais, bazilikais ir t.t.

    Pabaigai... o gal tiks šių salotų ruošimo metu pasiklausyti ir klubus pajudinti,  populiari braziliška daina "Nosa, nosa asi voce mi mata", apie žudančiai skanią meilę (tik brazilai gali taip reikšti savo aistrą :)

    5 komentarai:

    1. Niekad nemačiau,kad LT būtų pirkti tokių kopūstų:( O tai tikrai pulčiau gaminti.

      AtsakytiPanaikinti
    2. na, gal sėklų galima atsivežti iš svetur. Mano draugė viena, Lietuvoje neturėjo mangoldų, bet aš jai nusiunčiau sėklų, o po to rado sėkkų ir Vilniuje nusipirkti. Ji jau 2 metai iš eilės ir mėgaujasi mangoldais visą vasarą nuo biržėlio iki rugsėjo. Šitie Collard Greens plokščialapiai kopūstai irgi labai atsparūs atšiaurioms sąlygoms, auga molyje ir t.t. Reik tik sėklų susirasti. Jie ilgai negenda, šaldytuve maiše 2-3 savaites guli, o atrodo lyg tik nuo lysvės atkeliavo. Matyt, tikrai jie turi gyvybingų stebuklingų savybių.

      AtsakytiPanaikinti
    3. Ramunė2/03/2015

      Hmm gaila man taip pat neteko matyti tokių kopūstų. Bet iš tikrųjų svarbiausia daržovių sėklos, tada tik užsiaugini ir turi. :) Ieškosiu sėklų ir gaminsiu salotas. Manau tikrai turėtų būti skanios.

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Plokščialapiai kopūstai - tai kopūstai "be galvos", jie labai gyvybingi, skatomi kaip labiausiai šalčiui atspari daržovė, jie puikiai auga tiek balkono vazonuose, tiek darže, nereikalauja priežiūros. Skaniausi lapiniai kopūstai nuskinti po pirmūjų šalnų, arba kaip sakoma - "pabučiuoti Šaltuko". http://bonnieplants.com/growing/growing-collards/

        Panaikinti
    4. Anonimiškas11/20/2023

      Labai labai skanios salotos, nesitikejau. Aciu!

      AtsakytiPanaikinti