Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-12-07

Virtas liežuvis


Virtas liežuvis ruošiamas tiek lietuvių, tiek Amerikos indėnų tautinėse virtuvėse. Toks įspūdis, jog dauguma save laikančių pažengusiomis tautų, valgo tik gyvulio raumens dalį, o smegenys, kojos, plaučiai, kogalviai ir liežuvis - tai jau nelaimėlių maistas. Aš nesutinku su tokiu nusistatymu, manau, jog iš bet kokios gyvulio dalies galima paruošti delikatesą arba galima minkščiausios nugarinės išpjovą visiškai sugadinti. Man labai patinka Amerikos tautų virtuvė, ypač liežuvio troškiniai su daržovėmis, kokius teko ragauti Venezuelos ar Kolumbijos maisto restoranuose (apie tai kitame įraše).
Šis receptas - tai paprasčiausias virtas liežuvis, koks būna tiekiamas Lietuvoje ant užkandžių stalo. Jautienos, arba skaniau veršienos, liežuvis verdamas, atvėsinamas, supjaustomas griežinėliais ir tiekiamas į stalą su įvairiais priedais:
Veršienos liežuvis būna mažesnis, bet švelnesnio skonio ir minkštesnis negu jautienos liežuvis. Liežuvis verdamas nepjaustytas, su odele, kol jo vidus tampa pilkšvas, be ružavumo. Virimo laikas skaičiuojamas maždaug 50-60 min. pusei kilogramo (arba 1 svarui).
Paruošimui reikia turėti maždaug 5 litrų puodą, kad jame tilptų visiškai panardintas vandenyje sveikas (cielas) liežuvis.
Produktai:
  • 500 - 600 g liežuvis
  • 2 vnt. lauro lapeliai
  • 10-15 vnt. juodųjų pipirų grūdelių
  • 1/2 Valg. Š. druskos
  • čiobrelis, salieras, saliero sėklos - nebūtinai
Paruošimas:
  1. Liežuvį gerai nuplauname, panardiname puode vandens, pridedame prieskonių ir verdame apie 60 min.
  2. Patikriname ar lengvai lupasi skūrelė, jei ne, verdame liežuvį ilgiau. Išjungiame kaitrą ir paliekame liežuvį aušti iki kambario temperatūros sultinyje, kuriame liežuvis virė - toks liežuvis bus minkštas ir sultingas.
  3. Nulupame liežuvio skūrą, supjaustome griežinėliais ir pateikiame.
Jeigu liežuvis bus servuojamas karštas, jį tik išvirusį pasmeigiame ant šakutės ir lupame po šalto vandens srovele. Tiekiame į stalą su grietinės-krapų arba krienų padažu, labai skanu prie bulvių košės ir gražgarsčių salotų.
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą