Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-03-03

Aluje troškinta vištiena

Mano vaikystėje mama ruošdavo vištieną aluje pagal Vengrijos virtuvės receptą, iš kažkokio tuometinio (1975-1980) moteriško žurnalo. O kai mano vaikučiai peržengė 5 metų amžiaus pakopą ir išmoko vertinti ne tik tai, kas saldu, ir aš nutariau juos nudžiuginti šiuo skanumynu. Lietuviškai šia tema radau Internete puikų įrašą "Savaitgalio rendez-vous" svetainėje. Mano receptas panašus, bet kitoniškas, manau, jog vertas atskiro įrašo, todėl ir dalinuosi su jumis.

Tame pačiame puode pradžioje apkepinant vištieną ir daržoves, o vėliau ruošiant troškinį, bergždžiai neišeikvojamas nė krislelis skanumo ir kvapnumo, be to - vėliau plauti teks tik vieną podą. Mūsų šeimoje (tikiuosi, jog mes ne vieninteliai tokie pasaulyje) nėra virtų morkų gerbėjų, todėl savo receptuose morkas naudoju saikingai, dedu jas į puodą su paskutinėmis daržovėmis, kad jos liktų gana kietos, nesuvirusios. Tačiau šviežias morkas užkandžiui mano šeimyna vartoja besaikiškai, tiesiog siaubingais kiekiais!..

Bulves rekomenduoju nuskusti, su lupenomis bulves valgyti nesveika, o ir skanus padažas į jas kaip reikalas neprisigers. Be to, apart bulvių šiam receptui prireiks pasirinktinai kitos daržovės: saliero šaknies/stiebų, pastarnoko, paprikų, pomidorų arba grybų. Man skaniausias pasirinkimas - salieras. Nuotraukose matysite pomidorą (irgi labai skanu), nes šiuo kartu pristatau savo naujo špižinio puodo premjerą. Su salieru vištieną aluje troškindavau savo nefotogeniškame senuke-mažiuke-špižiuke, kuris iškeliavo (su recepto nuorašu) pas jauną, šiuo patiekalu apžavėtą, dviejų asmenų imigrantų šeimą, ir nepasirodė jiems nei permažas, nei persenas...

Dar patarimas: būtinai naudokite gerą alų - tokį, kokį mėgstate, gali būti šviesus arba tamsus. Netikęs gėrimui alus sugadins patiekalo skonį. Man iš JAV vietinio alaus skaniausi yra Yuengling Traditional Lager (nuotraukoje) arba Blue Moon. Visi kiti skanūs alūs būna tik importiniai, galite manim netikėti, tačiau laikau save gero alaus skonio žinove, todėl nepatariu eksperimentuoti. Lietuviški ir kiti Europos alūs - beveik visi tiks, abejočiau dėl Guiness - tas saldumas ir tamsumas ne visiems gali patikti, ypač bulvėse.

Jeigu jūsų šeima maža, ruoškite iš pusės nurodyto kiekio. Aš dažnai ruošiu patiekalus 2 dienoms, kai kada antrą dieną patiekalas būna dar skanesnis. Ruošos trukmė 10 min., plius kepimas/virimas 40 min. Išeiga 6-8 porcijos. Paruošimui reikia turėti didelį puodą su dangčiu (geriau špižinį).

Produktai:
  • 6-8 vnt. (1-1,2 kg) vištienos kulšelių arba šlaunelių 
  • 2 arb. š. druskos
  • 1 arb. š. sugrūstų margaspalvių arba juodųjų pipirų
  • 3 valg. Š. alyvuogių aliejaus
  • 1 didelis arba 2 vidutiniški svogūnai
  • 2-3 lauro lapeliai
  • 1 šakelė rozmarino arba kuokštas čiobrelių, šalavijo, kitų prieskoninių žolių
  • 4 skiltelės česnako
  • 6 didelės bulvės
  • 3 morkos
  • 200-300 g salierų stiebų ar šaknų / paprikų / pastarnokų / pomidorų / grybų
  • 700 ml (2 buteliukai) alaus

Paruošimas: 
  1. Vištieną nuplauname ir nusausiname, iš visų pusių ištriname druskos ir pipirų mišiniu.
  2. Puode virš didesnės nei vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų, apkepiname vištieną iš abiejų pusių po 5 min.
  3. Pridedame supjaustytus svogūnus (jeigu naudojame grybus, jie į puodą keliauja kartu su svogūnais) ir likusius recepto prieskonius, juos pakišame po vištiena, kad pasikepintų apie 5 min. ant įkaitusio puodo dugno.
  4. Sumažiname liepsną. Į puodą dedame stambiai supjaustytas bulves, pilame alaus. Skystys turi beveik padengti puodo turinį (galiukai gali būt išnirę). Jei pritrūkome alaus, galima papildyti vandens. Uždengiame puodą dangčiu ir verdame 20 min.
  5. Dabar į puodą keliauja stambiai supjaustytos morkos ir kitos pasirinktos daržovės, jų nebūtina panardinti. Vėl uždengiame puodą ir pakunkuliuojame daržoves apie 5-7 min. 
  6. Pateikiame sriubinėse lėkštėse prie alaus ir purios kvietinės duonos.






2 komentarai:

  1. Anonimiškas11/09/2013

    Ha. kaip tik sunus turi alaus, tai ryt vietoj gerimo, gaus vista aluje. Manau,kad bus labai skanu. Kai pagaminsiu, parasysiu kas gavosi. Labai idomus receptas man pasirode.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas5/23/2014

    Tikrai labai skanu ir paprasta paruosti! Siek tiek primena lietuvisku cenachu skoni... :)))

    AtsakytiPanaikinti