Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-03-31

Avienos-vištienos maltinukai su porais





Dar vienas "košerinis" receptukas, analogiškas anksčiau skelbtam "Kalakutienos-jautienos maltinukų" receptui. Šiame variante naudoju žalumynus: porus ir petražoles, tad maltinukų skonis ir spalva šiek tiek kitoniški. Ingredientų sąraše nėra pieno ir glitimo produktų. Vištienos sultingumas ir minkštumas kompensuoja avienos kietumą. Avienos-vištienos maltinukai taip labai mėgstami mano vaikų, kurių pageidavimu gaunu juos kepti gan dažnai.

Iš aprašyto kiekio iškepa apie 30 maltinukų. 
Paruošimui reikia turėti didelę keptuvę su dangčiu, didelį dubenį ir tarką, maisto procesorių arba rankinę daržovių kapoklę.
Produktai:

  • 0,5 kg neriebios maltos avienos
  • 0,5 kg maltos vištienos
  • 1 didelis poras (300 g)
  • kuokštas petražolių - nebūtinai
  • 1 didelė bulvė, nuskustos
  • 2 kiaušiniai
  • 1 arb. š. rūpios druskos
  • 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 3-5 valg. Š. aliejaus
Paruošimas:
  1. Bulves sutarkuojame sūrio tarka, atsargiai nuliejame paviršiuje susidariusį skystį, bet paliekame baltą krakmolą.
  2. Porą ir patržoles sumalame maisto procesoriuje arba labai smulkiai supjaustome kapokle.
  3. Visus ingredientus išmaišome dubenyje. Masė turi būti gana minkšta, bet neskysta.
  4. Virš truputį didesnės nei vidutiniškos liepsnos keptuvėje įkaitiname 1-2 valg. Š. aliejaus. Rankomis formuojame kiaušinio dydžio maltinukus ir dedame tiesiog į keptuvę. Visą keptuvės dugną padengiame maltinukais, palikdami 1 cm tarpus.
  5. Kepame apie 5 min. atidengus, apverčiame maltinukus mentele - apkepusi pusė turi būti gražiai parudavusi. Dar kepame 5 min. Dabar sumažiname liepsną iki mažos. Keptuvės dugne turi susidaryti apie 1 cm skysčio, jeigu keptuvė sausa, pilame vandens. Uždengiame dangčiu ir toliau troškiname 20 min.
  6. Kartojame procesą, kol iškeps visi maltinukai. Aš nemėgstu juodų skrudulių, todėl po kiekvienos maltinukų partijos keptuvę nuskalauju. 
  7. Avienos-vištienos maltinukus pateikiame su bulvių purée, virtais ryžiais, grikiais, makaronais, arba troškintais kopūstais... Galima naudoti įvairius padažus, bet, kaip minėjau, maltinukai gaunasi pakankamai sultingi, užtenka vien krienų arba adžikos pasiskaninimui. 
  8. Maltinukai, laikomi uždarame inde šaldytuve, išlieka švieži ir skanūs 1 savaitę.

8 komentarai:

  1. Tiesiog matosi, kokie minkštutėliai kotlečiukai gavosi. Aš, kad nedėti bulkų, manų kruopų dažnai prismulkinus kopūsto, morkų ar kitų daržovių. Nesijaučia, bet labai suminkština mėsytę:))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Skamba receptas labai gardziai. Butinai pabandysiu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tarkuotos bulvės ir jų krakmolas atstoja bulką, išmirkytą piene, sutvirtina maltinukus. Kitos daržovės šios savybės neturi. O manų kruopos - tai tie patys kviečiai, rūpiai sumalti miltai, glitimas. Aš stengiuosi kuo mažiau glitimo vartoti dienos racione, ne tike dėl savęs, bet dėl vaikų. Geriau skanaus torto gabaliuką suvalgysiu vakare, arba man desertą atstoja naan duona, o visą dieną apsieisiu be glitimo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O kodel Tu stengiesi nenaudoti "glitimo", juk bulves su krakmolu irgi nieko gero? Gal gali ne moksliskai,o paprastai paaiskinti kame cia suo pakastas?:)

      Panaikinti
  4. Glitimas labai greitai pasotina organizma ir sumazina jo galimybes absorbuoti vitaminus ir naudingus mineralus, esancius likusiame maiste. Siuolaikiniai issivysciusiu visuomeniu vaikai, nors nebadauja, taciau gauna gerti vitaminus ir papildus, nes ju maistas - tai 90% mesa, glitimas, riebalai, cukrus. Be to, glitimas, cukrus ir pieno produktai palaiko uzdegiminius procesus organizme. Mano vaikai valgo 3 kartus per diena, plius 2 kartus uzkandziauja. As vaikams neduodu jokiu vitaminu, maitinu darzovemis, mesa, vaisiais, verdu kruopas, stengiuosi, kad glitima, cukru ir pieno produktus vaikai valgytu ne dazniau kaip 1-2 kartus per diena. Kartais mums pavyksta ir visa diena be siu 3 ingredientu isgyventi. Taip pat bent 2 dienas per savaite bandau seima maitinti be gyvuliniu produktu (mesos, zuvies, pieno). Taip gaunasi labai ivarus musu meniu savaites begyje :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oho, pradėsiu dar labiau stebėti ką valgome. Šaunuolė, kad taip sugebi:) Aš stengiuosi, bet vis tiek nepavyksta nei sveikai, sei suderintai, nei laiku maitintis. Dėl to labai patinka Tavo puslapyje panaršyti ir visokių teisingų dalykų paieškoti. Ačiū.

      Panaikinti
  5. Nesigauna ir man viskas idealiai. Bet jau pats tas faktas, jog stengiuosi, lėmė didelius pasikeitimus, ypač mano vaikų sveikatoje. Mano sūnelis labai kenčia nuo alergijų, tad jam tokia dieta (sumažinus gliuteno, cukraus ir pieno produktų suvartojimą) labai padeda lengviau pernešti sezonines alergijas, net jį stebintis daktaras alergologas stebisi rezultatais. Šią savaitę draugės rekomenduojama nusipirkau knygą "Prescription for Nutritional Healing: The A to Z Guide to Supplements", tad turėsiu daugiau informacijos, kaip vien tinkamu maistu galima pagerinti sveikatos būklę. Odeta, ar esi prisijungusi prie Facebook? FB grupėje "Segebutės receptai" mes daugiau diskutuojame ir dalinamės realia patirtimi, be "greewashng'o", apie tai kas saknu ir sveika, ekologiška ir veiksminga, ir panašiai.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Anonimiškas9/29/2012

    Siandiena isbandziau Jusu recepta, maltinukai gavosi fantastiski. ( tiesa pora pakeiciau tarkuotu svogunu- mazasis kazkodel nemegsta zalios spalvos maiste :)))), su poru dar skaniau turbut gaunasi. Aciu uz receptuka.

    AtsakytiPanaikinti