Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-03-04

Rostbifas

"Vidutiniškai" iškepęs "Rostbifas".
Rostbifas (Roast Beef - angl.) - tai puikus jautienos kepsnys, britų sekmadieninis valgis, pagaminamas iš nebrangios pasturgalio dalies mėsos. "Rostbifas" tinka šventiniam stalui: Velykų vėlyviems pusryčiams, pvz., o sumuštiniuose, pertepus duoną majonezu ir krienais - jis tiesiog nepakartojamas. Jeigu atsibodo kiaulienos kumpiai ir dešros, rekomenduoju pabandyti "Rostbifo" receptą -  jis gali tapti jūsų kasdieniniu mėgstamu valgiu, "Rostbifo" sumuštiniais negėda ir šventinį stalą papuošti.

"Gerai" iškepęs "Rostbifas" - man toks tinka tik sumustiniams.

Kai kurie "Rostbifo" gerbėjai šį patiekalą pripažįsta tik rausvą ir sultingą, kiti - tik pilnai iškepusį. Aš esu tarpinės - ne visai ružavos, bet ir ne visai rudos mėsytės gerbėja. Tiksliai mėsos būklei nustatyti jums prireiks kulinarinio termometro. Įsmeigus termometro galą iki pat mėsos storiausios dalies vidurio, ružavo paruošimo mėsytėje (medium - angl.) jis rodys  63°C (145°F), o pilnai iškepusioje mėsytėje (well done - angl.) 71°C (160°F). Jokiais būdais mėsos neperkepkite, nes tada jis taps sausa ir sprangi.
Paruošimui reikia turėti plastikinį maišelį (marinavimui) ir kepimui orkaitėje tinkančią blėkutę su grotelėmis. Mano pirktinė mėsa svėrė 1 kg, užteko 8-10 porcijų.

Produktai: 
  • 1-2 kg (2.2-4.4 lb) jautienos pasturgalio mėsos gabalas
  • 1 arb. š. druskos
  • 1 arb. š. šviežiai maltų pipirų
  • 2 valg. Š. aliejaus
  • 2 valg. Š. Voršesteršyro padažo
  • 1/2 citrinos sulčių
  • 2 valg. Š. garsyčių
  • 4 skiltelės česnako, sutrintos

Paruošimas:
  1. Mėsą nuplauname, nusausiname, nupjaustome išorines sausgysles, įdedame į plastikinį maišiuką.
  2. Visus likusius ingredientus išplakame, jais apliejame mėsą, maišiuką užsandariname, gerai pamakaluojame ir paliekame šaltai marinuotis 24 val. ar ilgiau. Progai esant, kas keletą valandų mėsą maišiuke vis pavartome, kad marinuotųsi tolygiai.
  3. Paruošiame 165°C (325°F) karštumo orkaitę.
  4. Mėsą ištraukiame iš maišiuko ir lengvai apvalome nuo marinato. Maišiuką su marinato likučiais išmetame. Dedame mėsą ant blėkutės grotelių vidurio. Mėsos viršų apibarstome daugiau maltų pipirų (nebūtinai) - kepant jie taps aštria žievele. Kepame neuždengus apie 40-60 min. arba iki kol į mėsą įsmeigtas kulinarinis termometras rodys norimą temperatūrą.
  5. Prieš pjaustant iškepusią mėsą paliekame 10-15 min. "pailsėti" kambario temperatūroje - kitaip labai bėgs sultys ir mėsa liks sausa. 
  6. Pjaustome "Rostbifą" plonais griežinėliais, statmenai plaušams. Pateikiame su krienų padažu (krienai+majonezas) arba virtu raudono vyno padažu (vynas + jautienos sultinys + prieskoniai + krakmolas), bulvių koše arba Jorkširo pudingu. Labai tinka prie gilaus skonio raudono vyno.


Nuotraukoje "Rostbifas" pateiktas su kienų-majonezo padažu, "Orkaitėje užkeptomis bulvėmis" ir "Šviežių kopūstų salotomis".

9 komentarai:

  1. Anonimiškas4/07/2012

    Gal galite pasakyti kaip bus angliskai pasturgalio mesos dalis?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš perku mėsą su užrašu: "BEEF ROUND BOTTOM" arba "ROUND ROAST". Kainuoja apie $2.50 už svarą, - tai gana pigi jautienos dalis.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškas4/27/2012

    Dekoju.As daznai uzsuku i jusu uzrasus.Jusu receptai tobuli!!!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tobuli receptukai!!!!!!!!!! labai jums aciu:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonimiškas8/05/2012

    Man labai idomu jei idedi druska ir pipirus kepant mesyke neisbega visos jos sultys? Nes kaikas sako kad geriau nedet tipo paciam paciam gale tada sulciu daug ir mesa nera sausa.. :) bet atrodo labai skaniai penktadieni gaminsiu ziuresiu ka sgausis.. :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Čia mėsos gabalas didelis, o druskos tik 1 arb. š. Kažkurioje JAV steikų kepimo profesionalų laidoje man patiko maždaug toks komentaras: "mėsa kepta be druskos ir vėliau pasūdyta - tai yra mėsa ir druska, skaniai mėsai reik ne tik druskos bet ir kitų prieskonių."
      Steikams (kurie pjaustomi 2-3 cm storiu) siekiant išsaugoti drėgmę mėsos viduje naudojama rūpi druska. O kepsniukams marinuojama mėsytė juk ne tik išeidžia, bet ir pasisavina sultis iš marinato.

      Panaikinti
  6. Anonimiškas9/21/2014

    ner tokios vietos kaip pasturgalis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. http://www.zodynas.lt/terminu-zodynas/p/pasturgalis

      Panaikinti