Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2012-03-04

Avienos pjausnys su "Farfalle"

Kartą Niujorke vienos auksaplaukės 6-tąjį gimtadienį šventė susirinkę daugiataučiai tėveliai ir jų vaikučiai. Balius iš viešos erdvės persikėlė į dviejų su puse kambarių butelį Manhattan'e, kur šventė įgavo ypatingą įtūžį. Bendrija vienijosi į tautų sąjungą, kurios sanykiams galėtų pavydėti Jungtynių Tautų ir kitos organizacijos... Ir štai, mergaitės tėvelis - grynakraujas prancūzas, ištraukė batų spintoje užslėptą dėžę tikro francūziško šampano - svečių ovacijos pasiekė kulminaciją. Tada mergaitės mamytė - išeivė iš Rygos uostamiesčio, sugebėjo trijų su puse kvadratinių metrų dydžio virtuvėje per 20 min. sumeistrauti fantastišką vakarienę - pavertusią iškilmingus svečius mėsos ištroškusiais grobuonimis... Aš, laimei, buvau šių įvykių liudytoja: pirmoji užėmiau virtuvėje vietą prie lango ir gavau stebėti patiekalo ruošimą. Kitiems svečiams patiekalo receptas ir jo paprastumas taip ir liko paslaptimi, kadangi vietos virtuvėje užteko tik 2 stovintiems asmenims...

Dėkoju Janinai už nuostabų balių, skanią vakarienę, linksmą draugiją ir puikų receptą, kuris mano šeimoje tapo kasdienišku. Jau tokie mes esame išpuikeliai: kas skanu - valgome dažnai, o per švenes valgome kas lengvai ir greitai paruošiama.

Patiekalo esmė yra tame, jog vienu metu ruošiamos 3 patiekalo dalys, kurios gale sujungiamos į įspūdingą visumą: mėsa, makaronai ir žalios daržovės. "Farfalle" - tai kaspiniukų formos makaronai, juos galima pakeisti "Fusilli" arba "Girandole" - spyruokliukėmis.  Žalioms daržovėms geriausiai tinka pasirinkti šparagus (smidrus), brokolius arba brokolinius - tai ilgakočiai, švelniai karsetlėję brokolio giminaičiai. Jeigu nieko žalio nėra po ranka, dar labai tinka kepti grybai. Mėsa kepama keptuvėje viso apie 6-7 min., tad ilgiausiai šiame patiekale tenka virti makaronams 12 min.- tiksliau  reik žiūrėti pagal įpakavimo rekomendacijas.

Vienai porcijai tenka 2-3 šonkauliniai avienos/ėrienos pjausniai. 450 g pakelio makaronų užtenka 8 porcijoms, tad idealiai reiktų turėti bent 16-20 mėsos gabaliukų. Taigi, mano aprašyto recepto išeiga - 8 porcijos, jei jums perdaug, dalinkite kiekius iš kiek priklauso pagal pageidavimą. Paruošimui reikia turėti: vieną didelę špižinę ar keramika dengtą nesvylamą keptuvę - mėsai kepti, vieną paprastą plieninę keptuvę su dangčiu - šparagams garinti, vieną puodą - makaronams virti.

Produktai:
  • 16-20 vnt. (1 kg) ėrienos šonkaulinių pjausnių
  • 1,5 arb. š. druskos - mėsai, ir daugiau makaronams, šparagams
  • 1,5 arb. š. šviežiai maltų pipirų
  • 1 arb. š. susmulkinto rozmarino / čiobrelių
  • 10 skiltelių česnako
  • 1 pakuotė (450 g) makaronų kaspinėlių arba spyruoklėlių
  • 400 g žaliųjų šparagų (smidrų) / brokolių / brokolinių
  • 4 valg. Š. alyvuogių aliejaus
Paruošimas:
  1. Mėsą nuplauname, nusausiname ir iš visų pusių ištriname druskos, pipirų ir prieskoninų žolelių mišiniu. Paliekame marinuotis kambario temperatūroje 10-30 min.
  2. Užkaičiame virdulį vandens - šparagams garinti, ir puodą pasūdyto vandens - makaronams virti.
  3. Išlukštename česnako skilteles, nepjaustome. Šparagus nuplauname, nulaužome jų kietas kotelių apačias. Dedame keptuvėn (kur yra su dangčiu), lengvai pasūdome.
  4. Keptuvėje virš didesnės nei vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų. Kepiname mėsą iš abiejų pusių po 3 min. į tarpus dedame sveikas česnako skilteles. Kartojame kepimą su likusia mėsa - kepame nesugrūdę, vienu sluoksniu. Iškepusi mėsa viduje turi likti rausva, o išorėje gražiai parudavusi.
  5. Verdančiu vandeniu apliejame šparagus (ar kitas pasirinktas daržoves), vanduo turi dengti dugną apie 1-2 cm, šparagai nebūtinai turi būti panirę. Sandariai uždarome keptuvę dangčiu ir taip gariname daržoves apie 3 min. Išvirusias daržoves trumpai apliejame šaltu vandeniu, kad jos liktų standžios. Daržoves susmulkiname žirklėmis.
  6. Makaronus verdame pagal pakuotės instrukciją. Nukošiame, išverčiame į dubenį, apliejame riebalais ir sultimis, palikusiais po mėsos kepimo, įdedame kepintus česnakus ir šparagus (brokolius), lengvai išmaišome.
  7. Patiekalo viduryje iš mėsos pjausniukų suformuojame piramidę. Tuojau pat tiekiame į stalą.


Ši nuotrauka daryta minėto "Auksaplaukės" gimtadienio metu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą