Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2010-12-29

Silkė pataluose, aka kailinukuose


Silkę pataluose savo nacionaliniu patiekalu laiko lietuviai, rusai (Сельдь под шубой - rus.), baltarusiai ir ukrainiečiai. Visi ruošia panašiai, kiekviena šeimininkė įsitikinusi, jog josios receptas geriausias ir tikriausias. Šio patiekalo skonio, tekstūrų ir spalvų paletė yra visiškai išbaigta.

Silkės pataluose paruošime galima kūryba ir eksperimentai, tačiau yra keletas taisyklių, kurių svarbu prisilaikyti. Teisingai paruoštas patiekalas bus nepažliugęs, nesubyrės pjaustomas, o tai nulemia pasirinktų produktų kokybė. Visos virtos daržovės turi būti sausos ir lipnios, to pasiekiama jas verdant su lupenomis, ir po to ataušinama išliejus vandenį ir palikus garuoti atvirame puode. Burokėlius geriausia kepti orkaitėje - jie bus skanesni ir lipnesni. Silkė turi būti skani, nepersūri, riebi ir lipni. Geriausias žuvies pasirinkimas - bačkoje sūdytos neišdarinėtos silkės arba šalto rūkymo skumbrė (mackerel angl.); netinka žuvis aliejuje. Jeigu silkė persūri, ją supjaustome ir pamerkiame šaltame vandenyje porai valandų, po to nusausiname ir sumaišome su 1/2 obuolio, tarkuoto burokine tarka. 

Paruošimui reikia turėti 3 nedidelius puodus, visiškai plokščio dugno lėkštę ir ovalo formą, bet nebūtinai. Aš naudoju plastmasinį nuo ledų palikusį indelį, maždaug 2 l talpos.

Produktai:
  • 2 skanios sūdytos silkės arba 1 skumbrė (300 g)
  • 1-2 burokėliai (300 g)
  • 2-3 bulvės (300 g)
  • 2-3 morkos (300 g)
  • 2-3 kiaušiniai
  • 1/2 svogūno (100 g)
  • 150-200 ml švelnaus skonio majonezo
  • druska ir pipirai - pagal skonį įvairiems sluoksniams
  • petražolių lapeliai ir žali svogūnų laiškai - papuošimui
Paruošimas:
  1. Prikaitiname 190°C (375°F) orkaitę. Burokėlius gerai nuplauname, nupjauname šakneles, nepažeidžiant burokėlio žievelės. Burokėlio vidus neturi matytis, nes kepant ištekės sultys. Kepame apie 45 min. orkaitėje, ugniai atspariame inde po dangčiu, arba įvynioję į foliją. Iškepti burokėliai turi būti minkšti viduje, jei ne - perpjauname juos pusiau ir dar pakepame  orkaitėje, dabar neuždengus, apie 10 min. Burokėlius aušiname kambario temperatūroje arba paliekame aušti išjungtoje orkaitėje - tokie burokėliai bus minkštesni.
  2. Nuplautas bulves su lupenomis panardiname puode su šaltu vandeniu, užvirus dar paverdame apie 20 min. Išpilame vandenį, ataušiname iki kambario temperatūros.
  3. Nuplautas morkas su lupenomis panardiname į atskirą puodą su verdančiu vandeniu, verdame 13 min. Išpilame vandenį, ataušiname iki kambario temperatūros.
  4. Kiaušinius dedame į trečią puodą, apsemiame šaltu vandeniu, virš vidutiniškos liepsnos užviriname ir verdame 9 min. Išpilame vandenį, ataušiname po šalto vandens srove arba pridėję ledukų.
  5. Išdarinėjame silkių pilvus - viskas, išskyrus ikrus, metama lauk. Silkes nuplauname šaltu vandeniu, nusausiname. Nulupame odą, pjauname silkes išilgai pusiau ir išimame stuburą su visais kaulais. Palikusios silkių filet kruopščiai išvalome nuo smulkesnių kauliukų. Supjaustome silkę 1 cm kubeliais.
  6. Burokėlius ir bulves nulupame, į atskirus dubenis sutarkuojame burokine tarka.
  7. Morkas nulupame, kiaušinius išlukštename, viską supjaustome smulkiais kubeliais į atskirus indelius.
  8. Smulkiai supjaustome svogūną, koštuve arba rėtuke jį nuskalaujame po šalto vandens srove, nusausiname. Toks svogūnas neturės kartumo, o sumaišytas su sike nesukels metališko prieskonio.
  9. Sluoksniuojame ingredientus tolygiai paskirstydami ant plokščios lėkštės ir išlygindami jų paviršių sekančia tvarka:
    • bulvės + druska,
    • apliejame majonezu,
    • silkė (gali būti sumaišyta su obuoliu),
    • svogūnas,
    • apliejame majonezu,
    • morkos + druska,
    • apliejame majonezu,
    • kiaušiniai,
    • apliejame majonezu,
    • burokėliai + druska ir pipirai. 
  10. Jeigu patiekalas ruošiamas formelėje, tai tvarka bus atvirkštinė: pradedant burokėliais ir baigiant bulvėmis.
  11. Paruoštą patiekalą paliekame šaldytuve stingti ir persisunkti skoniams, mažiausiai 2 val., o geriau 12 val.
  12. Jeigu ruošiame formelėje, sustingusį patiekalą iškratome iš formelės ant plokščios lėkšės. Puošiame prieš pat pateikiant ant stalo: apliejame majonezu (2-3 valg. Š. spaudžiami per prakirptą polietileninio maišiuko kampuką), pabarstome kiaušinio trupinėliais, žaliais svogūnais, puošiame petražolių lapeliais, gražesniais silkės gabaliukais.














    14 komentarų:

    1. Anonimiškas3/01/2011

      Labai išsamus aprašymas. Ačiu :)

      AtsakytiPanaikinti
    2. Anonimiškas9/12/2011

      aciu uz issamu recepta, viskas pavyko kuo puikiausiai, visiems sveciams buvo be galo skanu-skaniausias vakaro uzkandis.

      AtsakytiPanaikinti
    3. Labai dekingas uz recepta. Pernai kuciom dariau silke pagal si recepta ir siais metais naudosiuosi siais nurodymais. Aciu.

      AtsakytiPanaikinti
    4. Anonimiškas12/25/2012

      Labai aciu uz issamu recepta. Padariau bulgaru seimynai su lietuviska silke. Tikiuosi patiks ;)

      AtsakytiPanaikinti
    5. Anonimiškas3/25/2013

      Labai skanu....ačiū....

      AtsakytiPanaikinti
    6. Naujos kucios, as ir vel darau sita silke, aciu.

      AtsakytiPanaikinti
    7. Aciu!!! Ir su artejanciom sventem :)

      AtsakytiPanaikinti
    8. Anonimiškas3/05/2014

      Išsamus aprašymas. Mes darome šią mišrainę panašiai, tačiau nededame bulvių ir kiaušinių. Ir su obuoliais visad gaminame. Skanu!

      AtsakytiPanaikinti
    9. Anonimiškas12/23/2014

      Skanu, vienas skaniausiu tokio patiekalo variantu

      AtsakytiPanaikinti
    10. Atsakymai
      1. Linkiu gražių ir paslaptingų Kūčių ir nuostabių Šv, Kalėdų! Skanaus stalo!

        Panaikinti
    11. labai skanu ir eiline pavasario diena. ir vaikai skaniai valge.Aciu!

      AtsakytiPanaikinti
    12. Anonimiškas12/21/2017

      Visai aiškiai ir paprastai aprašyta silkė pataluose, seniai bevalgiau ir buvau visai apie ją užmiršusi. Gera proga prisiminti ant artėjančių švenčių. Linkiu gražių, šviesių ir turtingų Kūčių bei Šv.Kalędų! Ačiū labai.

      AtsakytiPanaikinti
    13. Anonimiškas5/12/2022

      Labai geras aprašymas, dariau jau kelis kart! Labai patiko!

      AtsakytiPanaikinti