Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2010-12-15

Griliažas


Smagus ir paprastas receptas, nors paruošimas labai pavojingai karštas. Duokite valią savo fantazijai: pasirinkite vieną arba keletą  rekomenduojamų priedų - riešutų arba prieskonių. Pateikite sulaužyto griliažo lakšto "šukes" arba juosteles per šventes arba vakarėlio metu, be abejonės jūsų svečiai bus maloniai nustebinti ir sužavėti.

Paruošimui reikia turėti maždaug 25x30 cm kepimo skardą, pergamentinio popieriaus arba kepimui skirtą silikoninį lakštą (silicone baking mat - angl.), kulinarinį teptuką, kočėlą - nebūtinai, ratukinį picos peilį - nebūtinai.

Sudėtis:
  • 2 stiklinės (500 ml) cukraus
  • 1 stiklinė (250ml) vandens
  • 1/2 arb. š. smulkios druskos
Pasirinkite vieną ar kelis iš šių priedų:
Jeigu pasirenkate du priedus, naudokite tik po pusę nurodyto kiekio; jei tris - tik po trečdalį ir t.t.
  • 1 stiklinė išlukštentų žalių moliūgo sėklų
  • 1 stiklinė sezamo sėklų
  • 1 stiklinė susmulkintų graikinių riešutų
  • 1 stiklinė pekano (karijų) riešutų + žiupsnelis malto cinamono
  • 1 stiklinė smulkiai kapotų migdolų + 2 arb.š. citrinos žievelės tarkučių
  • 1 stiklinė kokoso riešuto tarkučių + 2 arb. š. aguonų arba žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1 stiklinė kedro pušies riešutų + 1 Valg. Š. susmulkintų šviežio rozmarino lapelių
Paruošimas:
  1. Paruošiame 180°C  (350°F) karštumo orkaitę. Skardą pedengiame pergamentiniu popieriumi arba silikoniniu lakštu; jeigu neturite - galima skardą ištepti plonu aliejaus sluoksniu, tačiau vėliau gali būti sunku griliažą atlipinti. Pasirinktais priedų mišiniais plonu sluoksniu pabarstome skardą. Aš mėgtu barstyti įvairiomis juostelėmis arba skardos kampuose kiekvienam mišiniui paskiriu po atskirą "teritoriją". 
  2. Kepiname orkaitėje 2-5 min., kol riešutai pradės vos vos ruduoti.
  3. Nedideliame puode sumaišome cukrų, druską ir vandenį. Užviriname ir virš mažos ugnies nuolat maišydami pilnai ištirpiname cukrų. Kad cukrus nesviltų ant puodo kraštų, juos nuolat apvalome šaltam vandeny suvilgytu kulinariniu teptuku. 
  4. Cukrui ištirpus, dar paviriname virš labai mažos liepsnos apie 1-2 val., iki kol sirupas taps rudos gintarinės spalvos. Dabar plona sirupo srovele tolygiai apliejame paruoštą skardą. Nemaišome - sirupas savaime pasiskirstys po visą paviršių.
  5. Gaminant juosteles, dar karštą griliažą padengiame antru lakštu pergamentinio popietiaus ir iškočiojame. Atidengiame popierių ir vis dar neatšalusį griliažą supjaustome į juosteles ratukiniu picos peiliu arba labai aštriu dideliu peiliu. Paliekame aušti ir džiūti kambario temperatūroje apie 12 val. 
  6. Gaminant "šukes", griliažui naudojame šiek tiek mažiau riešutų ir priedų. Griliažą skardoje pradžioje atvėsiname ir paliekame džiūti apie 12 val., po to sulaudžome į įvairios formos šukes ir pateikiame.
  7. Griliažas, saugomas uždarame indelyje kambario temperatūroje, išlieka šviežias iki 3 mėnesių.
P.S. Jeigu naudojate palikusį sirupą nuo "Cukatų", sirupą pirmiausia perkoškite per sietelį, po to virinkite virš mažos ugnies 1-2 val., kol sutirštės ir paruduos. Tęskite nuo 3. punkto.

Ant kepimo popieriaus padengtos skardos pažeriami 4 rūšių priedai, po 1/4 stiklinės kiekvienas.

Skardos turinys apliejamas gintaro spalvos karštu sirupu ir paliekamas šiek tiek atvėsti.

Dar šiltas griliažas padengiamas kepimo popieriumi ir iškošiojamas.

Netavėsęs griliažas picos peiliu supjaustomas į juosteles.

Griliažo juostelės lėkštėje.

    6 komentarai:

    1. sveiki, sos, padariau viską pagal receptą ir griliažas susicukravo , TURbūt per mažai virinau?

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Kaip suprasti "susicukravo"? Griliažas turi sustingti ant blėkutės, tas "susicukravimas" yra griliažo gamybos dalis. Kol griliažas šiltas, jis skystas kaip medus, išliejus ant popieriumi dengtos blėkutės jis kiek atvėsta - daugiau sustingsta. Tada beriame riešutus ir sėklas, kočiojame kol griliažas visiškai nesustingo. Kai pkaustome - griliažas jau būna kiek šiltesnis nei kambario temperatūros ir kietas, tačiau dar netrupantis. O vėliau jis padžiūsta ir visiškai sukietėja, tampa traškus - tada jau pjaustyti būtų sunku, nebent laužyti ir skaldyti į gabalus.

        Panaikinti
    2. na va tai irsuprasti, kad masepavirto i cukru :) as ji pyliau ant seklu o ne atvirksciai, zodziu dabar paimsiu siek tiek ta cukrine mase dar pavirsiu, gal pasitaisys :)

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. aš irgi pyliau cukraus sirupą ant sėklų, bet tos sėklos liejosi, judėjo į kraštus kartu su sirupu. Kur gavosi tuščios skylės (sirupas be riešutų ir sėklų) tai užpildžiau. Man nesusicukravo iki kol nereikėjo, kad susicukruotų. Gal labai tirštą sirupą išvirėte? Tas virimo laikas - tai labai reliatyvus. Kuo platesnis puodas/didesnis garavimo paviršius, kuo intensyvesnis virimas - tuo greičiau garuoja vanduo, tuo tirštesnis gaunasi sirupas. Gal reikėjo trumpiau virti?

        Panaikinti
    3. Neringa1/02/2015

      Na o man nepavyko, nes, matyt, per mazai sirupa paviriau ir mase ne iki galo sustingo, netrupa, neluzineja, o yra lipni, limpa prie dantu... Gal dar imanoma kazkaip situacija pataisyti?

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Supjaustykite limpanti griliaza ilgom juostelem ir palikti even dziuti sausoje vietoje, pridengus kepimo popieriumi, kad dulkes nepatektu ant maisto. Jei ne po savaites, tai po menesio turi griliazas sukieteti, netgi jei minks gas gavosi.

        Panaikinti