Šitaip augančią žaliąją papają aptikau Kurasao (Curaçao) saloje. |
Papajų žievelė kieta ir plona, lyg bulvės lupena, žalios spalvos; prinokusios papajos labai minkštos, jų žievė geltona. Nuskinta papaja daugiau nesunoksta, tik raukšlėjasi ir fermentuojasi, todėl pirkdami pasirinkite būtent tokią papają, kokios jums reikia vartojimui. Papajos vaisiai - kriaušės formos, nuo 10 iki 40 cm ilgio, minkštimas panašus į meliono minkštimą. Papajos sėklos - tai kieti kauliukai juoduose burbuliukuose, jos patiekaluose atstoja juoduosius pipirus. Šios sėklos - puikus vaistas nuo žarnyno parazitų. Teoriškai, visos papajos dalys yra valgomos, tačiau dažniausiai žievės ir sėklos pašalinamos, maistui naudojamas tik minkštimas.
Papajose yra medžiagos, vadinamos papainu - tai enzimas, skaidantis baltymus, todėl papajos tyrė tinka mėsos marinavimui (dėl šio enzimo papaja suardo želatiną, kaip ir ananasas ar kiviai). Papajos vaisiuose apstu vitaminų A (karoteinoidų), C, E, K, folio rūgšties, kalio, geležies ir kalcio. Papajų gydomosios savybės padeda atsikratyti viršsvorio, subalansuoti virškinimą, mažina blogo cholesterino kaupimąsi, veikia priešuždegimiškai. Papaja padeda pagyti plaučių ligoniams.
Šis vaisius puikiai malšina apetitą, padeda atsikratyti nepageidaujamo viršsvorio. Tad papaja gali būti desretu, kuris valgomas prieš vakarienę, o vakarienės porciją mažinkite 30-50% - alkani neliksite.
Pilnai prinokusi žalioji papaja |
Žalioji papaja supjaustyta skiltelėmis - puikus užkandis. |
Azijos virtuvėje, ypač Tailando ir Indonezijos regojono patiekaluose, naudojamos žaliosios papajos, jų minkštimas yra kietas, žalsvas, beveik bespalvis, nesaldus. Žalioji papaja žiuljenuojama (pjaustoma šiaudeliais) ir naudojama salotose, sriubose, vegetariškuose, jūros gėrybių arba mėsos troškiniuose.
Papajos skiltelės - tai puikus užkandis prie šviesaus vyno, sūrių, o lengvai apkepintos aliejuje su prieskoniais - nuostabus garnyras prie jūros gyvių patiekalų.
Prinokusi raudonoji papaja. |
JAV ir Europoje dažniau parduodamos oranžinio minkštimo, taip vadinamos raudonosios papajos. Jos labai kvapnios ir saldžios, kartais sultingos, skonis primena kažką tarpinio tarp kriaušės, meliono ir morkos. Arčiau koto akutės papaja kietesnė, ši dalis tinka salotoms gaminti. Plačioji papajos dalis - minkštesnė, saldesnė, ji tinka desertams, glotnučiams (smoothie-angl.), mėsos padažams ruošti.
Atšaldyti papajos kubeliai pusryčiams. |
Greipfruto ir papajos-greipfruto sultys. |
Sudžiovintos papajos sėklos naudojamos vietoj juodųjų pipirų, jos gali būti malamos arba beriamos sveikos į troškinius ir sriubas. Šviežios minkštos papajos sėklas galima naudoti ant salotų - patiekaluose tik suaugusiems, arba jos pridedamos kaip aštrus prieskonis glotnučiuose.
Aš pripratau prie papajos skonio ir be šio vaisiaus jau man sunku tverti, taip kaip ir be obuolių negaliu išgyventi. Skanaukite papają pamažiukais, neverskite savęs valgyti, jei jaučiate šleikštulį, išmokite mėgautis papajos saldumu ir kartumu, eksperimentuokite su glotnučiais, salotomis, mėsos troškiniais, žuvies papilotėmis. Kai pradės patikti papajos skonis, į plakamą glotnutį pusryčiams įberkite valgomąjį šaukštą papajos sėklų. Esu tikra, jog ilgainiui papaja jums atskleis savo turtus: maistingumą, naujų skonių paletę, vitaminų ir sveikatos "užtaiso" potencialą.
Kol kas mano vaikai geria šviežios papajos glotnutį tik mišinyje su kitais vaisiais ir sultimis, papajos kubelių nenuryja. Mėsos troškiniuose papajos beveik nesijaučia, tad jais mėgaujasi visa šeima.
PAPAJA KŪDIKIAMS
Šviežios prinokusios papajos tyrelė tinka duoti kūdikiams nuo 6 mėnesių amžiaus. Labai skanu papajos tyrelę maišyti su vienu iš pasirinktų priedų:
- bananas
- arbūzas
- melionas
- jogurtas
- paruošta avižų košelė
- paruošta manų košelė
- nerūgšti varškytė arba Ricotta
- avokadas
Žiuljenuota (pjaustyta šiaudeliais) žalioji papaja. |
Šviežių daržovių salotos su papaja. |
P.S. Turiu aibę gerų papajos patiekalų receptų, pažadu juos pateikti greitu laiku.
Nugyvenau jau nemažai metų, o dar nė vienos papajos nesu suvalgiusi. Škandals ir tiek. Reiks taisytis.
AtsakytiPanaikintiPriminei Vietnamą. Ten papajos irgi taip auga:) O skonis tirpstantis saldumas burnoje...ech, kaip užsimaniau. Bet LT neverta net pradėti pirkti.
AtsakytiPanaikintipapajos juk vagomos ir neprinokusios, jeig trūksta saldumo, galima saločikes pasigaminti, kietos papajos kubeliai tinka bet kokiam ala azijietiškam troškiniui. Perskaičiau, jog daugiausia to vertingo enzimo papaino yra papajos karčioje žievelėje, tai dabar pratinuosi papają valgyti kartu su žievele - visai kaip grepfruto baltų plaušų skonis, tas pats kartumas, bet man pradeda patikti.
AtsakytiPanaikintiMan medikai uždraudė valgyti bet kokius greipfrutus, kuriuos aš taip mėgau. Mat su vaistais kuriuos priversta vartoti jie sudaro cheminę reakciją. Kokią? nesupratau, bet žinau, kad tikrai negalima. Labai gera mintis, apie troškinius, reikės pabandyti.
AtsakytiPanaikintiGreipfrutuose ir citrusuose esančios medžiagos sustiprina kai kurių vaistų poveikį, gali sukelti "perdozavimo" reakciją.
AtsakytiPanaikintiČia rašo plačiau apie greipfruto ir kai kurių vaistų tarpusavio sąveiką:
http://en.wikipedia.org/wiki/Grapefruit_drug_interactions
http://www.mayoclinic.com/health/food-and-nutrition/AN00413
Perku Londone tas orandzines papajas.Jeigu nebuna saldi,apibarstau ruduoju cukrumi ir apslakstau citrinos sultims.Gaunasi juoduju serbentu skonis :)Valgai,kaip diiideli serbenta :D
AtsakytiPanaikintiDar viskio įpilk- Londone gero gausi!
PanaikintiAčių už gerą straipsniuką ir patarimus👍😍👍
AtsakytiPanaikintiNezinau, bet kai paragavau žalios papajos iš parduotuves, tai atrodo atsikandau griežčio iš senelio daržo. Dabar galvoju ar išmest, ar ką padaryt orkaitėje. Kažkaip kvailai atrodo, kai čia atveža žalius vaisius, mes gi neeksportuojam žalius obuolius, ar žalias vyšnias....
AtsakytiPanaikintiJeigu papajos rūšis - žalioji, ir dar ji pasitaikė labai neprinokusi, tai tikiu, jog primena griežtį. Kai papaja visiškai netinka salotoms, tai vistiek supjaustykite ją stambesniais šiaudeliais ir naudokite kepimui azijietiškuose patiekaluose. Tokie apkepti aliejuje ir lipniu saldžiarūgščiu padažu padengti papajos šiaudeliai gaunasi nepaprastai puikūs. Čia receptas: http://segebute.blogspot.com/2016/12/jautienos-ir-darzoviu-stir-fry.html Papajos šiaudeliai kepami pabaigoje, labai trumpai, kad neprarastų savo traškumo. Mano recepte tai "ketvirtas žingsnis".
Panaikintinusipirkau geltoną papają ,paragavau- skani ,tik nežinau ar sėklas galima nauduoti maistui ar išmesti.
AtsakytiPanaikintiGaila, kad tokios beraštės, kaip Irma reiškia savo nuomonę��
AtsakytiPanaikintiPuiku!
AtsakytiPanaikinti