Lietuviams panašus skonis žinomas iš "Raugintų kopūstų sriubos" recepto, tačiau mano močiutės "Sibiro šči" - žymiai skaniau, neperrūgštu, gardu. Mano vienas vaikas labai noriai valgo "Sibiro Šči", o kita nevalgiukė tik 2-3 šaukštus iš meilės mamai pasiaukoja nuryti. Jeigu jūsų vaikas alkanas, tai greičiausiai valgys šią sriubą.
Skanių "Sibiro Šči" gerumo paslaptys yra šios:
- Rauginti kopūstai turi būti neperrūgę, labai rūgščius kopūstus perpus reik maišyti su šviežiais kopūstais.
- Būtinai naugojamas bent vienas obuolys, geriau rūgštus (tradiciškai), bet tiks ir pomidoras.
- Tinka tiek jautienos, tiek kiaulienos buljonas/sultinys, jegu turite džiovintų grybų - tinka ir vegetariškas grybų buljonas.
- Prieš dedant rūgščius ingredientus (raugintus kopūstus, obuolį ar pomidorą) - paragaujame ar pilnai išvirė bulvės - mat rūgščioje terpėje bulvės virdamos jau nesuminkštėja. Šioje sriuboje bulvės turi būti minkštutės, tiesiog subyrančios (рассыпчатая картошка - rus.). Geriausiai tinka rudų lupenų, labai balto minkštimo didelės sultingos bulvės, aš naudoju Russet rūšį.
Paruošimui reikia turėti 5 litrų talpos puodą, nedidelę keptuvę. Išeiga 8-10 porcijų.
Produktai:
- 500 g jautienos arba neriebios kiaulienos, gali būti su kaulu, be gyslų ir riebalų / arba didelė sauja džiovintų miško grybų
- 1-2 lauro lapeliai
- 1/2 Valg. Š. druskos
- 8 vnt. juodųjų pipiriukų
- 2-3 vnt. bulvės
- 1-2 vnt. morkos
- 1 saliero šaknis arba 2 saliero stiebai - nebūtinai
- 1 vnt. (150g) didelis svogūnas + 2 valg. Š. alyvuogių aliejaus arba sviesto
- 3-5 skiltelės česnako (česnakas privalomas Sibiro kulinarijoje)
- 500 g (0,5 litro stangriai prigrūstas indelis) raugintų kopūstų (su visom morkom, kmynais ir spanguolėmis)
- 120 ml grietinės (1 Valg. Š. porcijai)
- Šviežios petražolės/krapai, susmulkinti
- Mėsą nuplauname ir pamerkiame šaltame vandenyje apie 40 min. Kruviną vandenį išpilame ir vėl gerai mėsą nuplauname. Tokia mėsa virdama mažiau putos, sultinys bus skaidresnis, o skonis neprarandamas.
- Mėsą verdame 60 min., vandens pilame apie 3 litrus. Pasūdome puse druskos kiekio, pridedame lauro lepelių. Užvirus, nugriebiame paviršiuje susidarančias putas.
- Kol verda sultinys, paruošiame daržoves: nuskutame bulves ir morkas; bulves pjaustome 2 cm kubeliais, morkas - 3 mm griežinėliais.
- Smulkiai supjaustome svogūną, apkepiname jį iki auksinės spalvos (apie 10 min.) nedideliame aliejaus kiekyje, pridedame likusią reikiamą druską.
- Mėsą ištraukiame iš sultinio, atskiriame nuo kaulų, supjaustome 1-2 cm kubeliais ir vėl grąžiname į sultinį. Pridedame apkepintą svogūną, smulkiai supjaustytą salierą, česnako skilteles, supjaustytas bulves ir morkas.
- Verdame apie 15 min. Paragaujame, ar minkštos bulvės. Dabar pridedame raugintus kopūstus, 1 cm kubeliais supjaustytą obuolį arba pomidorą. Verdame dar 10 min.
- Išjungiame kaitrą ir paliekame sriubą skoniams persisunkti apie 1 val. Pateikiame dubenėliuose, pagardinus grietinės šaukštu, apibarsčius žalumynais. Skanaus!
Viktorija, kaip Tu viską moki išsamiai paaiškinti, kad net pajutau sriubos skonį burnoje:)
AtsakytiPanaikinti:) gal todėl, jog tik užvalgiusi šči iškart sėdau aprašinėti :)
Panaikinti