Jeigu mėgstate farširuotą žuvį - tokią, kurią močiutės ruošia, o ne tą pirkitinę, - tai mano "Žuvies sluoksniuotis" primins jums būtent šio patiekalo skonį. Tačiau paruošimas nepalyginamai paprastesnis ir greitesnis. Aprašymas nuoseklus ir ilgas, bet darbo trukmė tik apie 20 min., kepimas orkaitėje 40-50 min.
Recepte naudojama dviejų spalvų žuviena: oranžinė lašiša ir balta žuvis, pastarosios pusė kiekio naudojama baltame pavidale, o kita pusė sumaišoma su žalumynais. Baltai žuviai aš naudojau jūrų lydeką (hake - angl.) - ji praktiškai neturi smulkių kauliukų. Taip pat tiktų gėlavandenė lydeka, upėtakis, karpis, tilapija, menkė ar kt. Su kai kuriomis rūšims teks padirbėti išrenkant kaulus.
Šiame patiekale šparagai ir morkos naudojamos grožiui, kuris pasimato supjausčius sluoksniuotį griežinėliais - šparagai pjūvyje tampa žaliais žirniukais, o morkos - oranžiniais trikampėliais.
Iš mano turimo dvigubo žuvies kiekio aš iškepiau 2 sluoksniuočius, kurių vieną valgėme Kūčių vakarą - šiltą su karštomis bulvėmis, o kitą gavome skanauti Kalėdų antrą dieną - šaltą ir pilnai sustingusį. Abu variantai buvo dieviško skonio.
Prie žuvies sluoksniuočio tinka šie padažai: "Krevečių padažas" (žiūr. žemiau), aioli, "Tartar padažas", "Agurkinis krapų padažas" (žiūr. žemiau), arba tiesiog majonezas.
Paruošimui reikia turėti mėsmalę (geriau plastikinę su plieniniais ašmenimis), 3-5 dubenis, gilią stačiakampę arba ovalo formos formelę, tinkančią kepimui orkaitėje, bei didesnę už formą 3-4 cm gilumo blėkutę. Aš naudojau silikoninę formelę, ji yra nesvylama ir nelimpama. Dar tinka keramikiniai, špižiniai glazūruoti, plieniniai indai - šių indų vidų, prieš kepant, reiks ištepti aliejumi.
Išeiga vienas 23x10x6 cm žuvies sluoksniuotis, maždaug 10 porcijų.
Produktai:
Dvigubas recepte nurodytos žuvienos kiekis. |
- 0,5 kg (1 lb) lašišos file be kaulų
- 0,75 kg (1,5 lb) baltos žuvies file be kaulų
- 2 bulvės (350 g)
- 1 didelis svogūnas (300 g)
- 2 skiltelės česnako
- kuokštas šviežių čiobrelių arba/ir krapų+petražolių
- kuokštas šviežių česnakinių svogūnų
- 1-2 ilgos morkos
- 4 šparagai (dar vadinami smidrais)
- 2 arb. š. druskos
- 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 1 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
- 1-2 Valg. Š. miltų - nebūtinai
- Bulves verdame su lupenomis, 20 min. po užvirimo. Atvėsiname ir nulupame.
- Nuskutame morkas, pjauname jas išilgai mažojo piršleio plonumo juostelėmis. Keptuvėje po dangčiu, nedideliame kiekyje lengvai pasūdyto vandens, blanširuojame morkas ir šparagus, t.y. verdame tik 2 min. po užvirimo. Apvirusias daržoves nukošiame.
- Žuvies file nuplauname ir nusausiname. Į atskirus dubenis sumalame kiekvienos rūšies žuvieną, dar atskirai malame bulves ir atskirai svogūną. Baltą žuvieną daliname pusiau.
- Turime tris dubenis žuvienos: 1 - oranžinė lašiša, 2 - balta žuvis, 3 - būsima žalios spalvos žuviena. Į tris dubenis paskirstome priedus šitaip:
- į lašišą dedame 1/3 maltų bulvių + 1/2 malto svogūno;
- į baltos žuvies dubenį dedame 1/3 maltų bulvių + 1/2 malto svogūno + sutrintas česnakas;
- žaliam sluoksniui į dubenį dedame 1/3 maltų bulvių + susmulkinti žalumynai (laiškinis česnakas, krapai, petražolės, čiobrelis).
- į lašišą dedame 1/3 maltų bulvių + 1/2 malto svogūno;
- Žuvieną visuose 3 dubenyse pasūdome, papipiriname ir atskirai kiekvineną išmaišome. Jeigu kuri nors žuviena gavosi labai šlapia, galima įmaišyti truputėlį miltų.
- Dabar formuojame sluoksniuotį kepimo inde sekančia tvarka:
- oranžinė lašiša, paviršių išlyginame silikonine mentele,
- lygiagrečiai išdėliojame šparagus,
- žalias žuvienos sluosknis, paviršių išlyginame silikonine mentele,
- lygiagrečiai išdėliojame blanširuotas morkas,
- baltas žuvienos sluoksnis, paviršių išlyginame silikonine mentele,
- paviršių lengvai aptepame aliejumi.
- Formelę su sluoksniuočiu statome į gilią blėkutę, blėkutėn pilame verdančio vandens, kad iš išorės apsemtų 2/3 (arba bent iki pusės) nuo formelės apačios. Kepame 180°C (350°F) karštumo orkaitėje apie 50 min. Medinis smeigtukas, pasmeigus sluosksniutį iki vidurio ir ištraukus, turi likti sausas.
Krevečių padažas pagal Dainą G.
Paruošimui reikia turėti keptuvę ir rankinį blenderį.
Produktai:
- 1 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
- 20-30 g sviestuko
- 2 skiltelės česnako, išlukštentos
- 10-12 vnt. tigrinių krevečių, arba 200 g smulkių krevečių, gali būti šviežios, šaldytos arba koservuotos
- žiupsnelis (1/8 arb. š) druskos
- žiupsnelis (1/8 arb. š) čili pipirų sausų dribsnelių
- 1 stiklinė mažo riebumo (12-13%) grietinėlės (half and half - JAV)
- 1 Valg. Š. citrinų sulčių
- Virš vidutiniškos liepsnos keptuvėje įkaitiname aliejų, ištirpiname sviestą. Dedame krevetes ir česnaką, paskaniname druska ir pipirais, kepiname vartant 5 min.
- Pilame grietinėlės. Grietinėlei užvirus, nukeliame keptuvę nuo liepsnos, įlašiname citrinų sulčių. Visą turinį sumalame rankiniu blenderiu.
- Pateikiame ąsotėlyje su samtuku šalia "Žuvies sluoksniuočio".
Paruošimui riek turėti burokinę tarką, puslitrį indelį su dangteliu.
Produktai:
- 200 g nedidelis agurkas, šviežias arba raugintas/marinuotas
- 1/2 arb. š. druskos
- žiupsnelis maltų pipirų
- 200 ml grietinės
- 2 Valg. Š. susmulkintų krapų - tik "plunksnelės" be kotelių
- Agurką sutarkuojame. Jeigu naudojame šviežią agurką, jį lengvai pasūdome (papildomas druskos kiekis nei nurodyta recepte) ir paliekame rėtuke sultims išvarvėti apie 15 min.
- Dabar tarkuotą agurką (šviežią ar raugintą) gerai nuvarviname, sumaišome su likusiais ingredientais. Padažą apie 1-2 val. prieš tiekiant į stalą palaikome sandariame indelyje šaldytuve.
Viktorija, mano nuomone sitas yra tavo bene ispudingiausias blogo receptas; tiesiog tobula; labai labai man patiko tavo terrine; itariu, kad ateis diena, ir as pati toki gaminsiu;
AtsakytiPanaikintiarba ateis diena, kai atvažiuosit visa šeimyna pas mus į svečius ir aš gausiu jus pavaišinti. Visada kviečiame ir visada laukiame Jūsų!
AtsakytiPanaikintiPritariu, vaizdas įspūdingas. Tiesiog jaučiu jo švelnų skonį:)
AtsakytiPanaikinti"Formelę su sluoksniuočiu statome į gilią blėkutę, blėkutėn pilame verdančio vandens, kad apsemtų bent 2/3 nuo formelės apačios." o jei mano ta formele yra silikonine? neissilydi ji toje metalineje blekuteje? :))
AtsakytiPanaikintiir antras klausimas. visi produktai pateikti dviems sluoksniuociams?:))
Mano formelė irgi silikoninė, staičau į stikilnį lazanjos indą ir pyliau verdančio vandens. Taip kepami "Fish terrine". Silikono lydimos temperatūra yra apie 1,400°C.
Panaikintikazi, o jei as zuviena ir bulves sumalciau su virtuviniu kombainu? Neturiu malimo masineles.. Ar jau skonis butu ne tas? Aciu uz atsakyma:)
AtsakytiPanaikintiManau, kad su virtuviniu kombainu gali persmulkiai susimalti, gausis skysta tyrė. Geriau ant lentutės peiliu smulkiai sukapoti žuvį, o virtas bulves sutarkuoti burokine tarka. Aš kartais, kai labai tingiu mėsmalę surinkinėti-išrinkinėti-plauti, tai ne tik žuvieną, bet ir mėsą peiliu sukapoju iki faršo; tokie maltinukai netgi puikesni gaunasi. Bet jeigu mėsa gyslota ir neįmanoma visų gyslų išpjaustyti, tai tik su mėsmale įmanoma tvarkingai sumalti. Žuviena juk minkšta, tai manau visiškai puikiai pasiduos peiliui.
Panaikinti