Aš esu pomidorų mylėtoja, kiek save atsimenu - visad mėgau pomidorus. Vaikystėje džiaugdavausi, jog mažesniam broliukui nepatinka pomidorai ir man jų tenka daugiau. Dabar mano sūnus vengia šios daržovės - tai gaunu gelbėti į mano lėkštę iš jo patiekalų atkeliaujančius pomidorus, kurių man niekad nebūna perdaug. Nors šiuo atveju jau mažiau džiaugiuosi: juk norėčiau, kad ir mano vaikas pamėgtų šią nuostabią uogą-daržovę...
Italai "Brusketas" (bruschetta - it.) ruošia kai reikia gelbėti sezono metu daugybę pernokusių pomidorų. Aš gi ištisus metus gaudau gražiausius ir skaniausius prekyboje pasitaikančius pomidorus būtent gurmaniškoms brusketoms ruošti. Man skaniausios šios prekybinės pomidorų rūšys: "Kumato", "UglyRipe" ir "BeefSteak".
Jeigu pasitaiko natūraliai skoniu turtingi, ant šakos iki raudonumo prinokę pomidorai - tai iš jų skaniausia paruošti "Klasikinę brusketą": smulkiai supjaustome šviežius pomidorus, apiberiame susmulkintais šviežio baziliko lepeliais ir pateikiame ant česnako skiltele ištrinto, alyvuogių aliejumi sulaistyto skrebučio.
Na, o jeigu šiuo mentu ne sezonas? Jei pirktiniai pomidorai auginti šiltnamyje ir prinokinti plastikiniame maišelyje... o
Gyvenantiems Italijoje greičiausiai cukraus naudoti nereikės, o jeigu gyvenate kituose kraštuose, tai teks šiek tiek pasaldinti patiekalą. Brusketa ant skrebučio tinka kasdieniškam užkandžiui, arba prašmatnaus baliaus įžangai, arba piknikui ant pievutės (pomidorus atsivežame stiklainyje ir jau vietoje formuojame sumuštinukus), arba sodybos kiemelyje surengtose grilio vaišėse... Ryškus raudonas patiekalas suteiks džiagsmingumo bet kokiam stalui.
Šis patiekalas skanesnis su šviežiais prieskoniais, bet kadangi čia vaizduojamas nesezoninis brusketos variantas, aš naudojau sausus prieskonius - rezultatas puikus. Paįvairinimui galite įtrinti orkaitėje skrudintą skrebutį česnako skiltele; aš česnako nenaudojau: nes gal ne visi svečiai pritars šiam kvapui, be to "Brioche" skrebučiai labai trapūs, nuo trinimo česnaku subyrėtų.
Paruošimui reikia turėti didelę keptuvę, mentelę. Išeiga 10 užkandžių (35-40 kąsnelių), arba viena pomidoriško gurmano porcija.
Produktai:
- 600-700 g prinokusių pomidorų
- 2 Valg. Š. alyvuogių aliejaus
- 1/2 arb. š. smulkios jūros druskos
- 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 1/2 arb. š. džiovinto baziliko
- 1/2 arb. š. džiovinto raudonėlio
- 2 arb. š. rudo cukraus
- 10 riekelių "Brioche" arba kitos kvietinės baltos duonos skrebučių
- Pomidorus supjaustome vieno kąsnio dydžio skiltelėmis arba griežinėliais.
- Keptuvėje virš didesnės nei vidutiniškos liepsnos įkaitiname aliejų. Keptuvėn dedame supjaustytus pomidorus, pabarstome prieskoniais, kepame atviroje keptuvėje apie 3 min. Mentele pavartome ir kepame dar 3 min.
- Tiekiame ant duonos skrebučių. Brusketa skani tiek karšta, tiek atšalusi.
Pomidorai keptuvėje. |
Brusketos ruošos metu rekomenduoju šią patiekalui tinkančią muziką.
Labai teisingas pasirinkimas "megti pomidorus", nes jie ne tik skanus, bet turi likopeno-tai geris, kuris musu lastelese naikina blogi-laisvuosius radikalus.Ryt laukiu draugu, vaisinsiu tavaisiais skrebuciais.aciu
AtsakytiPanaikintiO galima pagaminti iš vakaro, o ryte valgyti? :)
AtsakytiPanaikintigalima ir po 3 dienų valgyti. Ši brusketa puikiai laikosi uždarame indelyje, šaldytuve. Bet skaniau šviežia, dar šilta, tik iš keptuvės.
Panaikinti