Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-10-31

Moliūgo tyrė


Moliūgo tyrė naudojama sriubose, sausainiuose, pyraguose, keksiukuose, kūdikėlių maisteliui ir t.t. Oranžinio (pumpkin - angl.) moliūgo tyrė saldesnė ir labiau tinkanti desertams. Žalios žievės arba neapvalūs moliūgai dar vadinami "skvošais", jų skonis riešutiškas, geriau tinka sriuboms. Daugiau apie moliūgų rūšis ir skonius skaitykite čia.

Paruoštą moliūgo tyrę saugome plastikiniuose maišiukuose arba sandariame indelyje, šaldiklyje - iki 12 mėnesių. Labai patogu tyrę paskirstyti ledo formelėse ir užšaldyti, vėliau atitirpinti 1-2 kubeliai užtenka kūdikėliui pamaitinti arba naudojame juos mišinėliuose su tarkuotu obuoliuku, malta mėsyte ir kitomis tyrelėmis.

Žemiau pateikiami du būdai moliūgo tyrei ruošti:
  1. Moliūgo puseles kepame orkaitėje ant skardos.
  2. Išskaptuotą moliūgo minkštimą kepame uždarame inde.
Dar galima moliūgą ruošti garinant 15 min. tinklelyje, puode virš vandens, tačiau tokiu atveju pradžioje teks nuskusti moliūgo žievę ir supjaustyti minkštimą gabalais - o tai labai nelengvas darbas. Be to, moliūgo tyrė ruošiama virš garų bus labiau vandeninga. Aš šį būdą kartą bandžiau ir daugiau nebandysiu, tad nepatariu ir neaprašinėsiu.

Kepto moliūgo minkštimas lengvai skaptuojamas sriubiniu šaukštu. Žalio (nekepto) moliūgo skaptavimui naudojami specialūs būtent šiam "menui" skirti įrankiai, arba tinka ledų samtelis (ice cream scoop - angl.), iškaulinėjimo peilis (boning knife - angl.) ir pjaustymo peiliukas (paring knife - angl.).

Kepiniams (sausainiams, pyragams, keksams) naudojama tyrė turi būti tiršta. To pasiekiama pagal vieną iš žemiau esančių būdų paruoštą tyrę nuvarvinus per smulkaus tinklelio koštuvą arba rėtuką. Antruoju būdu paruošta tyrė būna skystesnė, tačiau kupina moliūgo kvapo ir skonio. Kepiniams nuvarvindama tyrę pastebėjau, jog skysčio iš jos išteka apie 40%-50% pradinio tūrio. Šias iš moliūgo tyrės išsiskyrusias sultis naudojame sriuboms arba padažams ruošti.

Produktai:
  • 1 moliūgas (2-5 kg)
Pirmas būdas:
Moliūgo puselių kepimas orkaitėje ant blėkos


  1. Paruošiame 230°C (450°F) karštumo orkaitę.
  2. Moliūgą nuplauname ir perpjauname pusiau išilgai per kotą. Šaukštu pašaliname sėklas ir plaušus.
  3. Puseles dedame ant blėkutės pjūviu žemyn ir kepame apatinėje orkaitės dalyje apie 20 minučių, kol suminkštės.
  4. Ištraukiame moliūgo puseles ir paliekame kambario temperatūroje truputį atvėsti. Jeigu moliūgo kraštai apdegę, juos nupjauname ir išmetame (arba suvalgome, jei nieks nemato).  Dar šiltų puselių minkštimą sriubiniu šaukštu išskaptuojame į dubenį. Žieves išmetame. [Pastaba: Jeigu nepatinka apskrudę moliūgo kraštai, tada kepame 40 min. 175°C (350°F) karštumo orkaitėje.]
  5. Gautą moliūgo masė tinka naudoti patiekaluose; arba blenderiu sumalame ją į tyrelę, išpilstome į ledo formeles, sušaldome. 
  6. Sušalusius formelėse moliūgo tyrės kubelius sudedame į užsegamą plastikinį maišelį. Taip jie užims mažiau vietos šaldiklyje.

    Antras būdas: 
    Moliūgo minkštymo kepimas orkaitėje, uždarame inde

    Iš šio didelio oranžinio moliūgo, kurį skaptavau Halovynui, turėjau 1,5 litro tyrės.
    Išskaptuoto šviežio moliūgo minkštimas špižiniame inde. 
    1. Paruošiame 175°C (350°F) karštumo orkaitę.
    2. Moliūgą nuplauname ir nupjauname moliūgo "kepurę". Šaukštu pašaliname sėklas ir plaušus.
    3. Išskaptuojame minkštimą ir sudedame į kepimui orkaitėje atsparų indą, uždengiame dangčiu. Palikusį moliūgo kiautą panaudojame kepiniams, troškiniams, punšui pateikti, Halovyno žibinto gamybai ar kt.
    4. Kepame orkaitėje 1 val. Ištraukus iš orkaitės paliekame atvėsti kambario temperatūroje.
    Moliūgo minkštimas tik iš orkaitės.
    Moliūgo minkštimas sumaltas blenderiu - labai sultingas. 

    Moliūgo "mėsa":

    Iš moliūgo sėklų ir tarp jų esančių plaušų ruošiama augalinių baltymų turtinga tyrelė, labai maistinga, veganiškuose patiekaluose atstoja mėsą.

    Rankiniu blenderiu sumalti moliūgo plaušai ir minkštos sėklytės.

    "Moliūgo mėsa" paruošta šaldymui silikoniniuose indeliuose.
    1. Moliūgo minkštimą kartu su minkštomis sėklomis susmulkiname maišiklyje arba rankiniu blenderiu. Kai kurie šaltiniai pataria tyrę perleisti per sietelį, kad pašalinti plaušų likučius. Mano patyrimu, blenderiu sumalta tyrė kartu su visais plaušais yra tobula.
    2. Masę išpilstome į formeles ir užšaldome arba tiesiog panaudojame veganiškiems patiekalams ruošti, kaip pvz. "Daržovių džaipuras", moliūginės sriubos, mėsos ar daržovių troškiniai ir pan.
    3. Sušalusius formelėse moliūgo "mėsos" kubelius sudedame į užsegamą plastikinį maišelį. Taip jie užims mažiau vietos šaldiklyje.

     Moliūgo sėklos:


    1. Moliūgo kietas sėklas nuvalome nuo plaušų (plaušai tinka sriubai virti, juos galima sušaldyti) ir gerai nuplauname rėtuke. 
    2. Nuvarvintas sėklas paskleidžiame blėkutėje; galima paskaninti druska, juodaisiais pipirais, kuminu (cumin - angl.), kajeno pipirais (raudonieji smulkiai malti pipirų milteliai).
    3. Kepame 175°C (350°F) karštumo orkaitėje apie 20-30 min. Arba moliūgo sėklas nuolat maišant kepiname sausoje keptuvėje virš vidutiniškos liepsnos. Iškepusios sėklos turi būti sausos ir traškios, lengvai gliaudomos.


    5 komentarai:

    1. Anonimiškas11/13/2016

      Tik ne kudykėlis, o KŪDIKĖLIS, kūdikis, o ne kūdykis...

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Vienur parašiau gerai, kitur suklydau. Ačiū už pastabą, viską pataisiau. Dvi akys - gerai, o keturios - dar geriau :)

        Panaikinti
    2. Ojojojoj! Ne "blėka", o skarda. Blėka - siaubingas, apetitą gadinantis rusicizmas, toks kaip: bulka, bonkė, dukofkė, sloinikas ir t.t. Ačiū už moliūgų variacijas. Būtinai pasinaudosiu.

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Aš nelinkusi nurašyti senų lietuviškų žodžių į "-izmus". Ne tik šiuolaikinė taisykilinga tarmė yra mūsų tautos turtas, bet ir kaip mūsų seneliai ir proseneliai kalbėjo lietuviškai - tai irgi istorinė lietuvių kalba. Muilas - yra rusicizmas, bet jūs jo neišmetėt? Blėka, sierčikai, taca, petelnė, zacirka, zrazai... ir dar daug žemaitiškų kulinarinių terminų, kurių neišmesiu ir tikiuosi, kad jie išliks lietuviųkalboje ateinančioms kartoms. Rusai šių žodžių neturi, nors į slavų kalbą iš lietuvių (baltų) prokalbės labai daug žodžių atkeliavo, jie jų neišmeta. Dukofkė - tokio niekad nevartojau žodžio. O bulka - tai jydiš žodis, tik Litvakai jį naudojo, tad tai irgi Lietuvos turtas, turi likti mūsų kalboje. Aš už tai, kad mes nesišvaistytume, o saugotume savo kultūrinį turtą.

        Panaikinti
    3. ...ir teisingai padarysite, Segebute, nuo to kalba tik turtingesnė... Modernizmas labai daug autentiškų lietuviškų žodžių išbraukė, tuo ją labai nuskurdindamas.

      AtsakytiPanaikinti