Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-11-03

Daržovių džaipuras

Rytų Indijos virtuvės vegetariškas troškinys, labai sotus, kupinas kvapo ir skonio, "visavalgiams" primins mėsos troškinį. Kiek kartų beruoščiau "Džaipūrą", visada skonis unikalus, ne toks koks buvo anksčiau, labai gardus. 
Jeigu kada valgysite arbūzą, pataupykite jo sėklikes. Šakute iškabinėtas arbūzo sėklas (juodas ir baltas) rėtuke nuplauname, nuvarviname ir išdžioviname kambario temperatūroje. Dabar jas sumalame maisto procesoriuje. Arba tiesiog arbūzo sėklas malame blenderiu, pridėję šiek tiek arbūzo minkštimo. Paruoštą tyrę paskirstome ledui ruošti skirtuose indeliuose, sušaldome. Keli šaukštai arbūzo sėklų tyrės - tai nepakartojamas prieskonis, vegetarams atstojantis mėsą, kupinas proteinų, cinko, geležies, magnio ir kitų naudingų mineralų.
Jeigu po ranka neturite arbūzo sėklų tyrės, ją recepte galima pakeisti išgvildentomis ir sumaltomis moliūgo sėklomis. 
Už šio recepto idėją dėkoju savo buvuskaim bendradarbiui Ronakui Gandžiui, o tiksliau jo mamai.
Išeiga 8-10 porcijų. Ruošos laikas 30 min. Virimo laikas 30 min. Parušimui reikia turėti didelį puodą.
Produktai:
  • 2 valg. Š. kokosų arba saulėgrąžų aliejaus
  • 3 saliero stiebai
  • 1 saldaus svogūno galva (šviesiais geltonais lukštais, neaitrus svogūnas)
  • 1 poras - nebūtinai
  • 3 skiltelės česnako
  • 2 didelės bulvės (gelsvo minkštimo Yukon Gold geriausiai tinka)
  • 1 didelė morka
  • 5-6 pievagrybiai arba 1 portobello kepurė - nebūtinai
  • 1 batata (saldi oranžinė bulvė) / arba 150 g moliūgo ar jo tyrės / arba dar viena morka
  • ½ valg. Š. druskos
  • 200 g „Panyro“ arba nerūgštaus varškės sūrio - nebūtinai
  • 400 ml indelis kokosų pieno
  • 100 ml pomidorų pastos + 1 l vandens / arba 400 ml pomidorų tyrės + 0,5 l vandens
  • 300 g šaldytų žalių žirnelių / kukurūzų / ankštinių pupelių
Prieskoniai, pasirinktinai pagal skonį ir galimybes:
  • 2-3 valg. Š. arbūzų sėklų tyrės arba maltų moliūgo sėklų "Moliūgo mėsos"
  • 2-3 valg. Š. anakardžių (cashew - angl.) tyrės: sumalti arba sugrūsti anakardžių riešutai
  • ½ stiklinės (125 ml) grietinėlės
  • 1-2 vnt. susmulkintos čilės, arba 1 arb. š. sausų raudonųjų pipirų trupučių
  • žiupsnelis imbiero (šviežio tarkuoto, marinuoto arba sausų miltelių)
  • 1 arb. š. ciberžolės / kurkumos miltelių (turmeric – angl.)
Paruošimas:
  1. Supjaustome 1 cm kubeliais visas šviežias daržoves ir sūrį.
  2. Puode virš didelės liepsnos įkaitiname aliejų. Sudedame daržoves ir maišydami apkepiname, kol visi gabaliukai nors iš vieno šoniuko paruduos.
  3. Pilame vandens (žiūr. pagal pasirinktus pomidorus), pasūdome. Užviriname ir, sumažinus liepsną, pakunkuliuojame 20 min.
  4. Pridedame sūrio kubelius, žirnelius ir/arba kukurūzus / ankštines pupeles. Gerai išmaišome ir užviriname.
  5. Pridedame pomidorų pastos / tyrės, kokosų pieno, prieskonių pagal pasirinkimą. Išmaišome, užviriname ir pakunkuliuojame dar 5 min.
  6. Išjungiame kaitrą ir paliekame patiekalą kambario temperatūroje skoniams persisunkti mažiausiai 1-2 val.
  7. Pateikiame šiltą su kvietine duona (Naan) arba virtais ryžiais. 

5 komentarai:

  1. Jei veganams,tai sūrio tikrai neturėtų būti...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sūris šiame recepte neprivalomas. Patiekalas skanus ir be sūrio.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gaminau , labai nuostabus patiekalas , visi pirstukus laizem, ačiū už receptą .

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai puikus patiekalas. Dėkui už receptą. :)

    AtsakytiPanaikinti