Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-02-16

Ukrainietiški barščiai

Dėkoju Olegui, kuris man nupasakojo savo mamos, gyvenančios Vakarų Ukrainoje, firminių barščių receptą ir visą barščių esmę. Pasirodo, Vakarų Ukraina, nors ir nepažymėta kita spalva politiniame žemėlapyje, - tai atskira valstybė, mat jų kalbos tarmė, kultūra, klimatas, kulinarija bei tradicijos skiriasi nuo likusios Ukrainos dalies. Dar sužinojau, jog jų merginos visos juodbruvos gražuolės, labai užsispyrusios ir valdingos, beveik kaip Amazonės.

Barščių virimas irgi labai skiriasi. Vakarų Ukrainoje barščiams pradėti naudojami kiaulienos šonkauliai, o likusioje Ukrainoje - pakepinti spirgai su svogūnais. 

Man sunku spręsti, kiek šitoje informacijoje yra tiesos, nes niekad nesu buvusi Vakarų Ukrainoje. Tačiau barščių receptas puikus. Aš jau 10 metų verdu barščius pagal šio recepto abu variantus ir džiuginu savo šeimyniškius.

Paruošimui reikia turėti didelį, maždaug 4-5 litrų talpos, puodą.
Produktai:
  • 0,5 kg kiaulienos šonkaulių su mėsa, arba 200-300 g kiaulienos lašinių ar šoninės
  • 2 lauro lapeliai
  • 1 valg. Š. druskos
  • 5 juodi pipiriukai
  • 2 valg. š. saulėgrąžų aliejaus - tik jeigu naudojami šonkauliai
  • 1 didelis svogūnas
  • žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 2 bulvės
  • 2 morkos 
  • 200 g šviežio kopūsto, maždaug 1/4 gūžės
  • 1 burokėlis, apie 150 g
  • 3 pomidorai arba 2 valg. Š. pomidorų pastos
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 valg. Š. 5% obuolių acto, arba 1/2 valg. Š. 9% acto 
  • grietinės, krapų ar petražolių - pagardinimui
Paruošimas:
  1. Mėsą nuplauname, verdame pripylę 2/3 puodo talpos vandens, pridėję druskos, pipirų ir lauro lapų. Mėsa turi virti 60-90 min., kiaurasamčiu vis nugriebiant paviršiuje susidariusias puteles.  Svogūną smulkiai supjaustome, apkepiname keptuvėje pripylę saulėgrąžų aliejaus, pasūdome, papipiriname. Išvirusius šonkaulius kiaurasamčiu išgriebiame ant lėkštės. Į puodą sumetame apkepintus svogūnus.
  2. Jeigu ruošiame barščius su spirgais, pradžia bus kitokia: smulkiai supjaustome lašinius ar šoninę, pakepiname puode kol gražiai paruduos ir išsiskirs riebalai, sudedame smulkiai supjaustytą svogūną, druską, maltus pipirus ir dar pakepiname 3 min. Jei nemėgstate riebių barščių, išpilame lauk riebalus, paliekame puode tik spirgus ir svogūnus. Pilame į puodą vandnens, maždaug 2/3 puodo talpos, pridedame lauro lapų. Verdame apie 15 min.
  3. Neskustą burokėlį lengvai apverdame nedideliame puode vandeds, maždaug 10-15 min. Burokėlis turi likti kietas.
  4. Bulves ir morkas supjaustome 1 cm kubeliais, kopūstą supjaustome plonais šiaudeliais, viską metam į verdantį buljoną. Burokėlį atvėsiname po šalto vandens srove, nuskutame, sutarkuojame burokine tarka arba smulkiai supjaustome, dedame į barščių puodą. Prieš dedant rūgščius ingredientus, bulvės turi pavirti mažiausiai 10 minučių.
  5. Dabar į barščius pridedame smulkiai supjaustytus česnaką, pomidorus arba pomidorų pastos. Paverdame 5-10 min., ragaujame: jeigu barščiams stinga rūgšties - pilame acto ir paviriname dar 3-5 min.
  6. Mėsą atskiriame nuo kaulų, supjaustome gabalėliais, dedame atgal į barščius ir paverdame dar 10 min. O jeigu barščiams pakanka tirštumo, virtus šonkaulius pataupome antrąjam patiekalui, t.y. barbekiu šonkauliukams
  7. Barščius nukeliame nuo ugnies ir paliekame uždengtame puode pamažu aušti mažiausiai 2 val. 
  8. Ukrainietiškus barščius pateikiame pagardinę grietine, pabarstę smulkiai sukarpytų krapų arba petražolių, su riekute juodos duonos arba puria kvietine bandele.
P.S. Palikusius atvėsusius barščius saugome šaldytuve, antrą dieną barščiai bus skanesni.
P.P.S. Dažnai Ukrainietiški barščiai tirštinami svieste pakepintais miltais. Aš mėgstu skaidrius barščius ir man tirštumo pakanka iš daržovių, todėl to nepaminėjau savo recepte.

8 komentarai:

  1. aš Ukrainoje esu buvusi, galiu absoliuč patvirtinti, kad vakarinė yra visai kita, negu rytinė. Yra netgi keli kaimai Karpatuose, kurie gyvena pagal savo laiką, skirtingą nuo Kijevo laiko ir nepersukinėja valandų vasaros-žiemos laikui.
    Bet barščių Ukrainoje man atrodo, kad yra žymiai daugiau versijų, negu vakariniai ir rytiniai. Visi gardūs.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš esu buvusi tik centrinėje ir pietinėje Ukrainoje. Kaip ten yra Vakarų Ukrainoje, girdėjau tik iš pasakojimų. Tie kaimai, kur nuo Kijevo laiko atsiskyrė - aiškus užsispyrimo pavyzdys. :) Ar tikrai jų moterys kaip karingos Amazonės?

    AtsakytiPanaikinti
  3. kas ten žino? Bet dėl visa ko aš su jom stengiaus nesipykti, žinai, dėl nuosavo saugumo.
    Aš ten nesu gyvenusi, tik šiaip lankiausi.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jolanta9/06/2011

    Nėra vieno svarbiausių ingredientų, paprikos! Be jos tie barščiai, mažai kuo skiriasi nuo lietuviškų. Ir bent jau centrinėje Ukrainos dalyje jie verdami iš jautienos sultinio, o valgomi užsikandant česnako skiltele ar šviežiais aštriais pipirais. Daržovės (svogūnai, morkos, bulvės, burokėliai ir paprika) apie 15 min kepinamos keptuvėje (dedant paeiliui) ir tik tada suverčiamos į verdantį sultinį, tada dedami kopūstai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jolanta, man irgi skaniau su paprika ir pakepinus daržoves ant saulėgražų aliejaus. Čia aprašiau receptą, nusakytą savo draugo, kaip ruošia jo mama, gyvenanti Vakarų Ukrainoje. Man patiko, jog tokie liesi barščiai gaunasi, be to, visada žinau kur dėsiu virtus kiaulienos šonkaulius... Kitąkart, kai ruošiu centrinės Ukrainos stiliumi, nufotografuosiu ir įdėsiu antrą receptą.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aciu uz gera recepta ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Anonimiškas11/18/2013

    Mano vyras is vakaru Ukrainos. Is Uzgorodo. Pasirodo, kiekvienas regionas barscius verda kitaip. Ukrainieciams barsciai-ne sriuba. tai BARSCIAI.Kai jis verda barscius, tai ta reikia matyti. Papasakoti neimanoma. Jis tupineja apie puoda, kaip apie deimantu saugykla. :) Tik ju rajone stengiamasi, kad ne tik baltymu puode neliktu,bet ir joks riebaliukas neplaukiotu. Visus riebalus nugraibo. Kai sudeda kopustus, is karto isjungia ugni, kad jie nesusustu. Dar daro tokias "pampuskes", cesnako padaza . Dazo tas pampuskes i cesnako padaza ir valgo su barsciais. Nu skanu be galo, zinokit. Su pagarba-Kamane.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Taip maistas puikus,galima kazkiek improvizuoti,pvz lietuvisku rukitu lasinuku skureles,vietoi tauku sviestas,

    AtsakytiPanaikinti