Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-01-13

Kukurūzų salsa


Yra žinoma daugybė salsos receptų. Kukurūzų salsa išsiskiria savo aštriai saldžiu skoniu. Labiausiai ji tinka šalia baltos paukštienos mėsos, sumuštiniuose, hot-doguose, vegetariškuose patiekaluose sumaišyta su ryžiais, ant orkaitėje keptų bulvių, su keptais baklažanais, cukinijomis ir pan. Jau daugelį metų mano šaldytuve būtinai tūno mažas kukurūzų salsos stiklainiukas, - kai tik patiekalas atrodo liūdnas, 1 Valg. Š. šio geltono grožio jį pagyvina skoniu ir saulėta spalva.

Recepte naudojama skaidri tiršta uogienė, geriausiai tinkanti drebučių pavidalo uogienė, pašalinus iš jos uogas ar vaisius, kaip pvz. abrikosų, agrastų, paprikų, geltonųjų ar raudonųjų serbentų, arba tiesiog galima naudoti tirštą cukraus sirupą.

Paruošimui tinka naudoti tiek konservuoti, tiek šaldyti, tiek nuo apvirtų burbuolių nupjauti kukurūzai. Išeiga apie 500 ml.
Produktai: 
  • 1 Valg. Š. garstyčių žirnelių
  • 2 Valg. Š. obuolių acto 5%
  • 1/4 raudono svogūno
  • 2 skiltelės česnako, sutrintos
  • 1-5 vnt. aitriųjų paprikų, gali būti marinuotos
  • 2 Valg. Š. aliejaus
  • 1 arb. š. druskos
  • 1.5 stiklinės (750 ml) kukurūzų, arba vienas indelis (432 g) konservuotų, nukoštų
  • 1 Valg. Š. skaidrios uogienės
  • 1 Valg. Š. cukraus

Paruošimas:
  1. Dubenėlyje sumaišome garstyčių žirnelius su actu, paliekame brinkti 12 val. Jei neturime laiko, tai mišinį 5 min. pakaitiname, bet neužviriname.
  2. Smulkiai supjaustome svogūną, česnaką ir pipirus. Keptuvėje virš vidutiniškos liepsnos aliejuje 2-3 min. pakepiname svogūną. Pridedame česnako, pipirų, pasūdome ir kepiname dar 3 min.
  3. Pilame acto-garstyčių mišinį, išmaišome, pakepiname dar 1 min.
  4. Dabar keptuvėn beriame kukurūzus, pridedame uogienės ir cukraus, pilame truputį vandens, kad lengvai apsemti daržovių turinį. Pakunkuliuojame maišant apie 5-7 min. Salsa turi truputį sutirštėti. Aušdama salsa toliau tirštės, garstyčių sėklos brinks ir visas patiekalo turinys persisunks skoniais.
  5. Kukurūzų salsa skani tiek karšta, tiek šalta. Kartša salsa gali būti užsandarinama steriliuose stiklainiukuose ir laikoma metus. Paprastame indelyje su dangteliu, šaldytuve, salsa išlieka šviežia 2-3 mėn.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą