Etiketės

abrikosai Afganistanas Afrika agurkas agurotis Airija alyvuogės Amerika ananasas Anglija antis apkepas arbūzas Argentina Armenija Artimųjų Rytų artišokai Australija Austrija aviena avižos Avokadas Azerbaidžanas baklažanas BALTA Baltarusija bananas batatas BE GLITIMO BE KIAUŠINIO Belgija biskvitas blynai Bosnija Brazilija brokoliai bulvės burokėliai citrusai cukinijos Čekija česnakas daigai Danija duona EGZOTIKA EKOLOGIJA Filo tešla fusion GELTONA Graikija granatas gražgarstės grybai grietinė GRILIS lauke Gruzija Havajai imbieras Indija info Iranas Ispanija Italija Izraelis Japonija jautiena Jemenas jogurtas jūros gyviai kakava kalafioras kalakutiena KALĖDOS kalmarai Kanada Kapota tešla kaštonai kepiniai kiauliena kiaušinis Kinija kokosai kopūstas krabai krapai krevetės kriaušės Kruopos KŪČIOS KŪDIKIAMS kukurūzai kumpis Lenkija Libanas Lietuva mangas Meksika mielinė tešla moliūgas morkos obuoliai Olandija ORANŽINĖ PAAUGLIŲ PAGEIDAVIMAI PAGARDAI Pakistanas pankolis papaja pasta pastarnokas persikai Peru pica pienas pipirai ir paprikos pomidoras Portugalija Prancūzija Puerto Rico pupelės rabarbarai RAUDONA RAW ridikai riešutai ryžiai Rumunija Rusija salieras silkė Sirija skvošas slyvos Slovakija Slovėnija SLUOKSNIUOČIAI sluoksniuota tešla sumuštiniai sūris SVEIKATA svogūnai šerniena Škotija šparagai špinatai Švedija Tailandas Turkija Ukraina uogos Urugvajus VAIKŲ PAGEIDAVIMAI varškė veganams vegetarams VELYKOS Vengrija veršiena Viduržemio vynuogės vištiena Vokietija ŽALIA žalumynai žąsis žirniai žuvis

2011-01-09

Varškėčiai

Varškėčiai pusryčiams arba priešpiečiams - tai proga mylimiems žmonėms ir sau palepinti. Tikrai verta nors kartą mėnesyje pamiršti kalorijų skaičiavimus ir prašmatniai "sugriešyti"...

Jeigu pasirinkote "Karališkų varškėčių" receptą, prieš ruošdami rytines šviežių apelsinų sultis, nutarkuokite oranžinę žievelės dalį. "Karališkiems varškėčiams" ideliai tiktų gražiausios jūsų ūkyje esančios lėkštes, trumpai pašildytos 120°C (250°F) karštumo orkaitėje, - tinkamos "karaliams" ir "karalienėms" vaišinti.

Skanūs varškėčiai būna dviejų rūšių: purūs arba traškūs. Vieni stori ir minkšti, lyg kempinėlė viduj kupini oro burbuliukų, antri - ploni, iš abiejų pusių pasidengę traškia ruda plutele. Dar yra kategorija gražiai iš išorės atrodančių varškėčių, tačiau beware!!! (saugokis, angliškai), jų lipnus ir tąsus "zakalcio" vidus išduoda nekokybiškai paruoštą patiekalą. Šiame įraše pasistengsiu kuo nuodugniau aprašyti, kaip paruošti skonio atžvilgiu idealius varškėčius.

Varškėčiams gali būti naudojama bet kokia varškė ar balto varškės sūrio produktas:
  • paprasta varškė, rūgštesnė ar švelnaus skonio,
  • minkštas varškės sūris, kaip farmer's cheese,
  • grūdėtoji varškė - maži balto sūrio gumulėliai pieno išrūgose,
  • ožkos sūris - kietas arba tepamas,
  • ricotta - itališkas iš sūrio gamybos pasukų likučių gaminamas drebučių pavidalo sūris,
  • mascarpone - švelnios nerūgščios varškytės pavidalo tepamas sūris.
"Karališkų varškėčių" varškės produktai
Varškėčiams tinka pasirinkti vieną arba keletą iš aukščiau išvardintų varškės produktų. Kai reikia ištuštinti šaldytuve užsigulėjusius sūrio ir varškės indelius, - laikas kepti varškėčius.

  • Grūdėtosios varškės varškėčiams geriau tinka traškusis kepimo variantas, išorėje atsidūrę sūrio gumulėliai gražiai lydosi, apkepa traškia skūrele, varškėčiai įgauna "taškuotumo". 
  • Rikotos ir maskarponės varškėčiai labai purūs, švelnaus skonio - juos geriau kepti po dangčiu arba orkaitėje.
  • "Karališkiems varškėčiams" naudojame ricotta sūrį, arba naminę šviežiai virtą varškytę, arba 300 g mascarpone + 200 g ožkos sūrio, papildomai tešlą/ blendinį pagardiname apelsino žievelės tarkiais. 

Štai keletas taisyklių idealiems varškėčiams pagaminti:
  • varškės produkto kiekis turi būti bent dvigubai didesnis už miltų kiekį;
  • negailėkime kiaušinių - geriau vienu daugiau, negu vienu mažiau;
  • skaniau mažiau saldinti varškėčių tešlą/blendinį, vėliau valgytojai kiekvienas savo lėkšėje pasisaldins pagal pageidavimą sirupu, uogiene ar cukrumi;
  • keptuvėje ruošiamiems varškėčiams blendinys (skysta tešla) turi būti nuo šaukšto varvantis, lyg minkšti ledai iš aparato; blendinio skystumas reguliuojamas pilant truputėlį pieno arba kefyro;
  • kepant keptuvėje, varškėčiai iki pusės turi būti panirę aliejuje, tad reiks daugiau riebalų, nei kitiems blynams; jeigu naudosite kokosų sviestą, jo reikės daugiau negu aliejaus - kepant kokosų sviesto dalis nugaruoja;
  • varškėčio purumą palaiko varškės rūgšties ir sodos reakcijos metu susidarę burbuliukai, bei kepimo karštis; kuo rūgštesnė varškė, tuo daugiau galima naudoti sodos (bet ne daugiau 1/2 arb. š);
  • kad vaškėčių vidus nebūtų "zakalcis" (lipnus ir neiškepęs), svarbu tolygiai ir gerai juos iškepti; jeigu varškėčių apačia jau svyla, o viršus dar skystas - sumažiname liepsną, uždengiame dangčiu;
  • purūs varškėčiai kepami orkaitėje arba keptuvėje po dangčiu; traškūs varškėčiai kepami keptuvėje, juos spaudžiant mentele, kol ištrykšta viduje palikęs skystas blendinys. 
Išeiga 15-18 varškėčių.

Grūdėtosios varškės varškėčių ingredientai.
Produktai:
  • 450-500 g varškės 
  • 3 kiaušiniai
  • 1 stiklinė (250 ml) kvietinių miltų
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto arba cukraus - nebūtinai
  • 50-100 ml pieno ar kefyro - nebūtinai
  • 2 arb. š. cukraus
  • nuo 1/8 iki 1/2 arb. š. sodos (kuo rūgštesnė varškė, tuo daugiau galima naudoti)
  • 100-150 ml augalinio aliejaus - tik jeigu kepsime keptuvėje
Paruošimas keptuvėje virš viryklės:
Paruošimui reikia turėti dubenį. storo dugno nesvylamą keptuvę, didelį šaukštą (didesnį negu valgomasis šaukštas ir mažesnį negu samtis), mentelę.
  1. Dubenyje suplakame kiaušinius, beriame miltus, sodą, drėbiame varškę, beriame cukrų, pilame vanilę, šaukštu arba mikseriu išmaišome blendinį (skystą tešlą). Blendinys turi būti minkštų ledų arba grietinės tirštumo, tystantis ir lėtai varvantis nuo šaukšto. Jeigu blendinys pertirštas, jį skystiname įmaišydami pieno ar kefyro.
  2. Virš kiek mažesnės nei vidutiniškos liepsnos keptuvėje gerai įkaitiname 1 cm gilumo aliejaus kiekį. Įbedus aliejun medinio šaukšto rankeną, aliejus turi putoti. Nuo didelio šaukšto į keptuvę varviname blendinį, formuojame delno dydžio varškėčius, paliekame 1-2 cm tarpus. 
  3. Purius varškėčius kepame 3 min. po dangčiu. Varškėčių apačia turi būti gražiai parudavusi, o paviršius tik praradęs systumą. Varškėčius mentele apverčiame, vėl uždengiame dangčiu, kepame iš kitos pusės dar 3 min. Išdedame varškėčius į lėkštę, jei reikia, papildome aliejaus kiekį keptuvėje, kartojame kepimą.
  4. Traškius varškėčius  kepame 3 min. atviroje keptuvėje. Varškėčius mentele apverčiame, kepame dar 1 min. Dabar mentele kiekvieną varškėtį gerai paspaudžiame, kad iš vidaus ištrykštų skystas blendinys. Toliau kepame dar 3 min. Vėl apverčiame į pradinę pusę ir pakepiname dar 1 min., kad neliktų blendinio lašelių. Kartojame kepimą su visu likusiu blendiniu. Kepant grūdėtosios varškės varškėčius patartina tarp kepimų kepuvę išvalyti servetėle nuo degėsių.
  5. Į stalą tiekiame varškėčius su šviežiomis uogomis, aplieję klevų sirupu ar apelisinų padažu, pertrinta braskių uogiene, rožių uogiene, grietine arba apibarstę cukrumi/cukraus pudra.
P.S. Kad varškėčiai neatšaltų, juos laikome iš anksto paruoštoje 120°C (250°F) karštumo orkaitėje, tokį karštį išlaiko ne tik metaliniai ir moliniai kepimo indai, bet ir Pyrex stiklas ar paprasta lėkštė.  

Paruošimas orkaitėje:
Paruošimui reikia turėti dubenį. kepimo blėkutę, kulinarines žnyples.
  1. Paruošiame 190°C (375°F) karštumo orkaitę. Kepimo blėkutę padengiame silikoniniu kilimėliu arba ištepame riebalais (tinka aliejus, koksų sviestas, gyvuliniai taukai).
  2. Dubenyje suplakame kiaušinius, beriame miltus, sodą, drėbiame varškę, beriame cukrų, pilame vanilę, šaukštu arba mikseriu išmaišome minkšą lipnią tešlą. Jeigu tešla pertkieta, ją minkštiname įmaišydami nedidelį kiekį pieno ar kefyro.
  3. Ant lentutės arba į lėkštę beriame 2 Valg. Š. manų kruopū arba miltų (papildomas kiekis, neįskaitytas recepto produktų sąraše). Šaukštu į manus/miltus drėbiame tešlos gumulą, apvoliojame jį iš visų pusių; dabar jau rankomis formuojame apvalų 1,5-2 cm storio paplotėlį. Kartojame su visa tešla. Dedame vaškėčius ant blėkutės, palikdami 2 cm tarpus.
  4. Šauname blėkutę su varškėčiais į įkaitintą orkaitę  ir kepame 20-25 min. Gerai iškepę varškėčiai turi būti išsiputę, gražiai parudavę. 
  5. Į stalą tiekiame varškėčius su šviežiomis uogomis, aplieję klevų sirupu ar apelisinų padažupertrinta braskių uogienerožių uogiene, grietine arba apibarstę cukrumi/cukraus pudra.
P.S. Varškėčiai skaniausi karšti, jie puikiai laikosi savaitę laiko uždarame indelyje, šaldytuve. Atšildome varškėčius labai karštoje orkaitėje 2-3 min., arba keptuvėje po dangčiu, pripylę truputį vandens.

Grūdėtosios varškės varškėčiai:

Blendinys
Kepame 3 min. iš pirmos pusės
Apverčiame, kepame dar 1 min., dabar jau galimna spausti mentele.







    2 komentarai:

    1. Siandien kepiau varskecius su grudetaja varske.Skonis 10/10 balu.Mano isrankioji mazyle ne nesvarscius suvalge.Dariau ir antra varianta su ozkos suriu ,bet man nelabai patiko,nes nesu ozkos surio megeja.Bet vaikuciams patiko.

      AtsakytiPanaikinti
    2. Anonimiškas9/08/2012

      mano vaikai situos varsketukus vadina Viktorijos desertas :)
      labai labai skaunu
      skaidra, emilis ir elzyte

      AtsakytiPanaikinti